WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δείτε την πιο περίεργη διατροφική συνήθεια της Gisele Bündchen και του Tom Brady


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Απριλίου 2018

abaca-591269-026.jpg

Μπορούμε να φάμε τα λουλούδια;

Κι όμως τα λουλούδια τρώγονται. Και αν σκέφτεστε ότι είναι μια τάση των καιρών ή μια ιδέα κάποιου για να δημιουργήσει μια μόδα, κάνετε λάθος. Η χρήση των λουλουδιών στη μαγειρική χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν και έγινε γνωστή από τους Κινέζους, τους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Αλλά ακόμα και σήμερα πολλοί πολιτισμοί χρησιμοποιούν τα λουλούδια στη μαγειρική τους, όπως είναι οι Ινδοί και οι Ιταλοί. Προσθέτοντας άνθη στο φαγητό σας, είναι ένας ωραίος τρόπος να βάλετε χρώμα, γεύση και λίγο κέφι. Και αν νομίζετε ότι τα λουλούδια είναι άγευστα, κάνετε λάθος. Γιατί μερικά είναι πικάντικα, άλλα είναι αρωματικά και κάποια είναι δροσερά. Πλέον είναι αρκετά σύνηθες να δείτε πέταλα σε σαλάτες, στο τσάι ακόμα και σε ζυμαρικά ή κρέας.

Διαβάστε εδώ: 8 τρόποι για να νιώσετε πιο αδύνατοι μέσα σε μια ημέρα

Εάν λοιπόν θέλετε να δοκιμάσετε και εσείς να μαγειρέψετε στο σπίτι τα λουλούδια, πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές ασφαλείας.

Διαλέξτε λουλούδια που είστε σίγουροι ότι είναι βρώσιμα. Αν δεν γνωρίζετε ποια είναι, τότε συμβουλευτείτε ένα βιβλίο για λουλούδια και φυτά που τρώγονται.

Μη διαλέγετε λουλούδια από ανθοπωλεία ή φυτώρια, γιατί πιθανότητα έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακα και άλλες χημικές ουσίες. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να καλλιεργήσετε τα δικά σας.

Μη τρώτε λουλούδια από δημόσια πάρκα ή κήπους, γιατί πιθανότητα έχουν και αυτά ψεκαστεί με ζιζανιοκτόνα και επίσης έχουν ρυπανθεί από το καυσαέριο των αυτοκινήτων.

Αν υποφέρετε από αλλεργίες καλό είναι να τα εισάγετε σταδιακά στη διατροφή σας, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τις αλλεργίες σας.

Μπορείτε να μαγειρέψετε το άνθος, τα φύλλα και τους σπόρους. Αλλά είναι πιο ασφαλές να περιοριστείτε στην κατανάλωση των πετάλων.

Για να διατηρήσετε τα λουλούδια φρέσκα, τοποθετήστε τα σε υγρό απορροφητικό χαρτί και βάλετε τα στο ψυγείο σε ένα αεροστεγές δοχείο. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να διατηρηθούν μέχρι και 10 μέρες.

Να θυμάστε ότι δεν είναι όλα τα λουλούδια βρώσιμα

Γιατί να φάτε λουλούδια;

Γιατί είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Γιατί έχουν όμορφα χρώματα και αρώματα και δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό.

Γιατί έχουν πολύ λίγες θερμίδες.

Μερικά είδη λουλουδιών που είναι βρώσιμα

Πικραλίδες: Είναι τα λουλούδια με τη πιο γλυκιά γεύση. Μπορείτε να καταναλώσετε τα φύλλα τους είτε ωμά, στον ατμό είτε μαγειρεμένα με κρασί.

Κρίνοι: Έχουν μια ήπια και γλυκιά γεύση, όπως το πεπόνι. Μπορείτε να συνδυάσετε τους κρίνους με σπαράγγια και κολοκυθάκια. Επίσης, μπορείτε να καταναλώσετε τα πέταλα τους σε γλυκά, όπως στις τούρτες.

Μαργαρίτες: Αυτά τα λουλούδια έχουν μια ήπια πικρή γεύση και χρησιμοποιούνται πιο συχνά για την εμφάνιση του, παρά για τη γεύση τους. Τα πέταλα τους τα χρησιμοποιούμε ως γαρνιτούρα σε σαλάτες.

Καλέντουλα: Είναι ένα υπέροχο λουλούδι, όπου η γεύση του κυμαίνεται από πικάντικη έως πικρή και πιπεράτη. Μοιάζει πολύ με το σαφράν. Τα πέταλα της καλέντουλα έχουν πολλές αποχρώσεις και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σούπες, ζυμαρικά και στις σαλάτες.

Γαρίφαλα: Συνήθως χρησιμοποιούμε τα πέταλα τους σε γλυκά, όπως στα κέικ. Όμως μπορούμε επίσης, να τα προσθέσουμε στις σαλάτες ή να φτιάξουμε λικέρ.

Η λίστα με τα λουλούδια που μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας, είναι αρκετά μεγάλη. Το μόνο που χρειάζεται είναι σωστή ενημέρωση και φαντασία και το αποτέλεσμα, τόσο το γευστικό όσο και το οπτικό, θα σας αφήσει άφωνους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.