WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι ιατρικές εξετάσεις που χρειάζεται κάθε γυναίκα ανάλογα με τη δεκαετία της ζωής της


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Ιουνίου 2018

34982410-147077509496424-8662624027266777088-n.jpg

Στα 30

Τεστ Παπανικολάου

Η εξέταση ανιχνεύει μη φυσιολογικές αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας που μπορεί να σηματοδοτήσουν προ-καρκίνο ή πρώιμο καρκίνο.

Έλεγχος κατάθλιψης

Από το 2016, το U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) συνέστησε όλους τους ενήλικες ηλικίας άνω των 18 ετών -συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και των γυναικών μετά τον τοκετό - να εξεταστούν για κατάθλιψη . Το USPSTF διαπίστωσε ότι ο έλεγχος ρουτίνας οδήγησε σε βελτιώσεις στη θεραπεία και στα αποτελέσματα για τα άτομα που έχουν διαγνωστεί ότι έχουν κατάθλιψη.

Οδοντιατρικές εξετάσεις

Η Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία συνιστά να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον μια φορά ή δύο φορές το χρόνο για να κάνετε καθαρισμό και έλεγχο για πλάκα, ασθένεια των ούλων και άλλα προβλήματα στοματικής υγείας .

Έλεγχος αρτηριακής πίεσης αίματος

Οι συστάσεις σχετικά με τον έλεγχο της αρτηριακής  πίεσης του αίματος ποικίλλουν. Το USPSTF προτείνει να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση κάθε τρία με πέντε χρόνια, αρχίζοντας από την ηλικία των 18 ετών. Η American Heart Association συνιστά να ξεκινήσετε τον έλεγχο από την ηλικία των 20 ετών και να τον επαναλαμβάνετε τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο χρόνια δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή όταν φτάσετε τα 30 έτη. 

Διαβάστε εδώ: Οι βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε μετά τα 50

Δερματολογικές εξετάσεις

Δεν υπάρχουν επίσημες συστάσεις για τις δερματολογικές εξετάσεις. Το 2016 το USPSTF κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία που να προτείνουν επισκέψεις ρουτίνας σε έναν δερματολόγο. Ωστόσο η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας ενθαρρύνει όλους να κάνουν τακτικούς αυτοελέγχους και να επισκεφτούν το δερματολόγο εάν παρατηρήσουν αλλαγές στο δέρμα τους.

Εξέταση HIV

Εάν δεν έχετε κάνει εξετάσεις για τον ιό HIV, τώρα είναι η ώρα. Όλοι μεταξύ 15 και 65 ετών θα πρέπει να εξετάζονται για HIV τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, σύμφωνα με το USPSTF, με επαναλαμβανόμενες εξετάσεις για άτομα με υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης.

Στα 40 

Μαστογραφία

Υπάρχουν ακόμα κάποιες αντιφατικές απόψεις σχετικά με το πότε πρέπει οι γυναίκες να αρχίσουν να κάνουν μαστογραφία για να εξετάσουν τον καρκίνο του μαστού και πόσο συχνά θα πρέπει να επαναλαμβάνεται.  Το USPSTF συνιστά μαστογραφία κάθε δύο χρόνια για γυναίκες με μέσο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου συνιστά στις γυναίκες ηλικίας 45 ετών και άνω να υποβάλλονται σε ετήσιο έλεγχο.

Οφθαλμικές εξετάσεις

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρό σας στα 40 για να ελέγξετε για τυχόν αλλαγές της όρασης. Η πρεσβυωπία, ή η έλλειψη ορατότητας σε σχέση με την ηλικία, αρχίζει συνήθως στα 40 έτη.

Εξετάσεις γλυκόζης στο αίμα

Οι εξετάσεις γλυκόζης στο αίμα μπορούν να σας βοηθήσουν να διαπιστώσετε αν το σώμα σας έχει προβλήματα με την επεξεργασία του σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να είναι ένα σημάδι προ-διαβήτη ή διαβήτη.

Διαβάστε εδώ: 4 απλοί κανόνες που ακολούθησα και έχασα όλα τα περιττά κιλά

Στα 50 

Έλεγχος καρκίνου του παχέος εντέρου

Το 2018, η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου εξέδωσε νέες κατευθυντήριες οδηγίες που συνιστούν την τακτική εξέταση του καρκίνου του παχέος εντέρου, αρχίζοντας από την ηλικία των 50 ετών. Η συχνότητα πρόκειται να καθοριστεί με βάση τον κίνδυνο που σχετίζεται με τους προκαρκινικούς πολύποδες. Εάν δεν βρεθούν πολυπόδες μετά από κολονοσκόπηση, μπορείτε συνήθως να περιμένετε μερικά  χρόνια πριν κάνετε άλλη εξέταση .

Έλεγχος ακοής

Παρόλο που το 40% των ενηλίκων ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν κάποιο βαθμό απώλειας ακοής, δεν υπάρχουν επίσημες συστάσεις για συνήθεις εξετάσεις ακοής από το USPSTF. Ωστόσο οι συχνές εξετάσεις μπορεί να μειώσουν τον επιπολασμό της απώλειας ακοής που δεν έχει διαγνωσθεί. Εάν υποψιάζεστε ότι δεν ακούτε τόσο καλά όσο συνηθίζατε, ρωτήστε τον γιατρό σας.

Στα 60 

Έλεγχος θυρεοειδούς

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να ελέγξετε τα επίπεδα της θυρεοειδικής σας ορμόνης σε νεαρότερη ηλικία εάν έχετε συμπτώματα όπως κόπωση, ανεξήγητη αύξηση βάρους ή αλλαγές περιόδου.

Δοκιμή μέτρησης οστών

Δοκιμή μέτρησης οστών για οστεοπόρωση. Το USPSTF υποδεικνύει τον έλεγχο της οστεοπόρωσης για όλες τις γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.