WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα κυριότερα σημάδια ότι μπαίνετε σε πρόωρη εμμηνόπαυση


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Ιουλίου 2018

35001847_273476246531746_8923034543032631296_n.jpg

Εάν είστε στη δεκαετία των 30 ή 40 και δεν έχετε αδιαθετήσει, το πρώτο που θα σκεφτείτε είναι η εγκυμοσύνη. Όμως υπάρχει και κάποιος άλλος παράγοντας που μπορεί να ευθύνεται για την καθυστέρηση της εμμήνου ρύσεως και αυτό είναι η πρώιμη εμμηνόπαυση.

Οι περισσότερες γυναίκες θα μπουν στην εμμηνόπαυση μεταξύ των ηλικιών 40 και 58 ετών. Ωστόσο, περίπου το 1% των γυναικών ηλικίας κάτω των 40 ετών θα παρουσιάσουν πρόωρη εμμηνόπαυση, ενώ το 5% των γυναικών ηλικίας 40 έως 45 ετών θα εμφανίσουν και εκείνες πρόωρη εμμηνόπαυση. Ακόμα και αν η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική κατάσταση που όλες οι γυναίκες θα περάσουν τελικά, όταν συμβαίνει νωρίς, μπορεί να φέρει διάφορες συνέπειες, οι οποίες κάποιες μπορεί να είναι δυσάρεστες, όπως ότι δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά.

Διαβάστε εδώ: 4+1 λόγοι δυσκοιλιότητας που δεν γνωρίζετε

Τι προκαλεί την πρώιμη εμμηνόπαυση;

Αν και οι γιατροί δεν γνωρίζουν πλήρως τι προκαλεί την πρώιμη εμμηνόπαυση, υπάρχουν δύο μεγάλοι δείκτες: η γενετική  και ο τρόπος με τον οποίο τα χρωμοσώματα σας είναι δομημένα. Όσο αφορά τη γενετική τα πράγματα είναι απλά, αφού εάν η μητέρα σας είχε περάσει από την πρώιμη εμμηνόπαυση, είναι πιο πιθανό να περάσετε και εσείς. Άλλες πιθανές αιτίες είναι:  

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Το κάπνισμα μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση της εμμηνόπαυσης στα 40 έτη. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι καπνίστριες είναι πιο πιθανό να μπούνε σε αυτή τη φάση νωρίτερα από ό,τι ο μέσος όρος ηλικίας. Ο δείκτης μάζας σώματος είναι ένας άλλος πιθανός παράγοντας πρόωρης εμμηνόπαυσης. Και αν νομίζετε ότι οι γυναίκες με παραπάνω κιλά θα μπουν πιο γρήγορα στην εμμηνόπαυση, κάνετε λάθος, γιατί συμβαίνει το αντίθετο. Και αυτό γιατί τα οιστρογόνα αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό, άρα οι πολύ λεπτές γυναίκες έχουν λιγότερα οιστρογόνα, τα οποία μπορεί να εξαντληθούν νωρίτερα.

Αυτοάνοσα νοσήματα

Η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας αυτοάνοσης νόσου, όταν δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο ίδιο το σώμα. Μια φλεγμονή που προκαλείται από αυτοάνοσες ασθένειες, μπορεί να επηρεάσει τι ωοθήκες και να αρχίσει η περίοδος της εμμηνόπαυσης.

Επιληψία

Η επιληψία είναι μία διαταραχή κρίσης που δημιουργείται από τον εγκέφαλο. Μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με επιληψία, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια (POF), η οποία οδηγεί στην εμμηνόπαυση.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα της πρώιμης εμμηνόπαυσης;

Η πρώιμη εμμηνόπαυση έχει τα ίδια συμπτώματα με την κανονική εμμηνόπαυσης, όπως:

  • Νυχτερινές εφιδρώσεις
  • Εξάψεις
  • Κολπική ξηρότητα
  • Διαταραχές ύπνου
  • Ευερεθιστότητα ή αλλαγές της διάθεσης

Η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι αυτά τα συμπτώματα είναι κατά κανόνα είναι πολύ χειρότερα σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της κανονικής εμμηνόπαυσης. Όταν είστε 45 ετών, έχετε συνήθως χαμηλότερα ορμονικά επίπεδα από κάποιον 25 ετών, έτσι το σώμα σας έχει συνηθίσει . Αλλά όταν είστε 35 ετών τότε το σώμα σας δυσκολεύεται πιο πολύ να προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές.

Πώς να αντιμετωπίσετε την πρώιμη εμμηνόπαυση

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα της εμμηνόπαυσης πριν από την ηλικία των 45 ετών, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να αποκλείσετε άλλες πιθανές ασθένειες και να πάρετε τη θεραπεία που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα.

Δυστυχώς δεν μπορείτε να γνωρίζετε με βεβαιότητα πότε θα μπείτε στην εμμηνόπαυση, μόνο ο χρόνος θα ορίσει πότε θα ξεκινήσει η μετάβαση σας. Αν όμως επισκέπτεστε συχνά τον γιατρό σας και συζητάτε μαζί του τα διάφορα συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν, θα είστε περισσότερο προετοιμασμένες για αυτή τη καινούρια περίοδο της ζωής σας, ακόμα και αν έρθει νωρίτερα. Τέλος, παρόλο που η εμμηνόπαυση είναι μια δύσκολη φάση, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, πρέπει να τη δείτε σαν ένα φυσιολογικό κομμάτι στη ζωή σας και να οπλιστείτε με κέφι, για να αντιμετωπίσετε τις καινούριες προκλήσεις.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.