Είναι η σόγια καλή για την υγεία; Υπάρχει αρκετή συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα της σόγιας και είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα τρόφιμα στον κόσμο. Για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να είναι μια υπερ-τροφή, ενώ για μερικούς πρέπει να αποφεύγεται. Τι από τα δυο ισχύει; Θα το δούμε παρακάτω.
Ποια είναι όμως, η θρεπτική αξία της σόγιας
Το ανώτατο φασόλι όπως ονόμασαν τη σόγια οι αρχαίοι Ιάπωνες και Κινέζοι περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεΐνης σε σύγκριση τα υπόλοιπα όσπρια. Επίσης έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που υπάρχουν και στο κρέας, αλλά σε μικρότερη ποσότητα. Αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ενώ περιέχει σημαντικές ποσότητες μαγγανίου, χαλκού, καλίου, σεληνίου, μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου, ασβεστίου, βιταμίνης Β6, θειαμίνης, βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος και ριβοφλαβίνης. Τέλος, ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά της είναι οι ισοφλαβόνες, οι οποίες μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων στον οργανισμό και έχουν σχετιστεί με ευεργετικές δράσεις για την υγεία.
Διαβάστε εδώ: Οι καλύτερες συμβουλές για να βελτιώσετε την πέψη σας
Οφέλη για την υγεία
Προστατεύει από ορισμένες μορφές καρκίνου.
Πολλές έχουν δείξει πως η κατανάλωση σόγιας μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του προστάτη, του μαστού και του παχέος εντέρου. Μάλιστα σε άτομα με φυσιολογικά γονίδια η πρόσληψη σόγιας έχει συνδεθεί με 27% μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ενώ σε άτομα με γενετική προδιάθεση η μείωση του κινδύνου άγγιξε το 73%. Oι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται σε μια ομάδα φυτικών χημικών, τις ισοφλαβόνες, οι οποίες αποτρέπουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, ρυθμίζοντας τις ορμόνες στον οργανισμό μας.
Προστατεύει από τις καρδιοπάθειες
Η σόγια, χάρη στις ισοφλαβόνες, μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, κυρίως της LDL και αυτό αποτρέπει την αθηροσκλήρωση, που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ενισχύει την πέψη
Ένα από τα οφέλη της σόγιας είναι ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες ρυθμίζουν την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, διευκολύνοντας την έλευση της τροφής στο πεπτικό σύστημα.
Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
Ο χαλκός και ο σίδηρος είναι τα δύο πιο σημαντικά ανόργανα άλατα που υπάρχουν στη σόγια και που είναι απαραίτητα για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ο σωστός αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα αποτρέπει την αναιμία και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας.
Διαβάστε εδώ: Αποφάσισα να κάνω τη διαλειμματική νηστεία και δείτε τι μου συνέβη
Προστατεύει από την οστεοπόρωση
Η σόγια είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως Β2 και Κ και σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, χαλκό, σελήνιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των οστών. Ο συνδυασμός μέτριας κατανάλωσης σόγιας, όπως και γαλακτοκομικών, μαζί με τακτική άσκηση περιορίζει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα προϊόντα σόγιας μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, η έρευνα είναι ακόμη σε αρχικά στάδια.
Συμπερασματικά η ενσωμάτωση τροφίμων που παράγονται από τη σόγια μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό σύμμαχο για την υγεία. Ωστόσο, τα χάπια σόγιας και συμπληρώματα θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες ισοφλαβόνων και απαιτείται περεταίρω έρευνα ώστε να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη χρήση τους.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.