WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι πιο περίεργοι λόγοι που νιώθετε ναυτία και δεν είναι η εγκυμοσύνη


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Αυγούστου 2018

mickael-gresset-448046-unsplash.jpg

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το αίσθημα της ναυτίας. Και το πιο άσκημο είναι πως η ναυτία είναι ένα πολύ γενικό σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί εξαιτίας διαφόρων παραγόντων. Οτιδήποτε μπορεί να σας κάνει να νιώστε ναυτία, από μια απλή γρίπη, εγκυμοσύνη μέχρι και κάτι πιο σοβαρό. Παρακάτω θα δείτε τους πιο περίεργους λόγους που μπορεί να νιώσετε ζαλάδα.

Έχετε ημικρανία

Γιατί συμβαίνουν οι ημικρανίες δεν είναι πλήρως κατανοητό. Συχνά συνοδεύονται από ναυτία, έμετο και ευαισθησία στο φως και τον ήχο. Υπάρχουν όμως πολλαπλές θεωρίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ημικρανίες προκαλούν ναυτία. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι σεροτονίνη παίζει κάποιο ρόλο, και αυτό γιατί η συγκεκριμένη ορμόνη στέλνει σημάτα στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου για να μεγαλώνουν, κάτι που μπορεί μερικές φορές να ενεργοποιήσει το τμήμα του εγκεφάλου σας που είναι υπεύθυνο για ναυτία και έμετο. Για να αποφύγετε τις ημικρανίες, θα πρέπει να αποφύγετε όσα τις προκαλούν, όπως για παράδειγμα το στρες, η έλλειψη ύπνου ή φαγητού, η κούραση κ.α.

Διαβάστε εδώ: Πώς μπορούν να μας παχύνουν τα φρούτα

Είστε αγχωμένοι

Το άγχος μπορεί να ενεργοποιήσει το αυτόνομο νευρικό σύστημα και όταν συμβεί αυτό ρέει περισσότερο αίμα στους μύες προκαλώντας το αίσθημα της ναυτίας. Επίσης όταν έχετε άγχος παράγονται οι ορμόνες κορτιζόλη και επινεφρίνη, γεγονός που προκαλεί συσπάσεις στο στομάχι και μπορεί να σας φέρει ναυτίες. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να βρείτε έναν τρόπο για να διαχειρίζεστε το άγχος σας.

Είστε αφυδατωμένοι

Η αφυδάτωση εμφανίζεται όταν το σώμα σας δεν έχει αρκετό νερό για να πραγματοποιήσει τις φυσιολογικές διαδικασίες και αυτό μπορεί να προκαλέσει μειωμένη ροή αίματος στα όργανα της γαστρεντερικής οδού, προκαλώντας ναυτία και κοιλιακό άλγος. Το κλειδί είναι να πίνετε πολλά υγρά.

Το σάκχαρό σας είναι πολύ χαμηλό

Εάν το σάκχαρο του αίματός πέφτει, ορισμένες ορμόνες αυξάνονται για να βοηθήσουν το σώμα σας να παράγει περισσότερη γλυκόζη. Όταν συμβεί αυτό, το στομάχι σας παρουσιάζει μια έντονη αύξηση των σημάτων που μπορούν να δημιουργήσουν το αίσθημα της ναυτίας. Για να διατηρήσετε σταθερό το σάκχαρό σας πρέπει να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι επίσης σημαντικό να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα ώστε να κρατάτε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου.

Διαβάστε εδώ: Δίαιτα express: Χάστε 4 κιλά σε μια εβδομάδα

Έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD) μπορεί να προκαλέσει ναυτία λόγω της εκτόξευσης του γαστρικού οξέος έξω από το στομάχι στον κατώτερο οισοφάγο.  Αυτό το οξύ μπορεί να βλάψει την επένδυση του οισοφάγου και μπορεί να σας προκαλέσει ναυτίες.  Άλλα κοινά συμπτώματα της παλινδρόμησης οξέος περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, καούρα, δυσκολία στην κατάποση των τροφίμων ή αίσθηση ότι έχετε ένα κομμάτι στο λαιμό σας. Αποφύγετε την υπερκατανάλωση φαγητού, το κάπνισμα, την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης ή αλκοόλ και την κατανάλωση πικάντικων, λιπαρών ή όξινων τροφίμων. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να παραμείνετε όρθιοι για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά τα γεύματα.

Μπορεί να έχετε πεπτικά έλκη

Τα πεπτικά έλκη - που συνήθως προκαλούνται από  λοίμωξη από το βακτήριο H.plyori - εμφανίζονται όταν το οξύ διεισδύει βαθιά μέσα στην βλεννογονική επένδυση του στομάχου, προκαλώντας ανοιχτή πληγή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάψιμο του στομαχιού, φούσκωμα, καούρα, και ναυτία.Για να θεραπεύσετε τα έλκη σας, συνήθως ο ιατρός σας θα σας συνταγογραφίσει φάρμακα για να επιβραδύνει την παραγωγή οξέος στομάχου και να βοηθήσει στη διαδικασία επούλωσης.

Πήρατε ένα χάπι με άδειο στομάχι.

Η ναυτία είναι μια κοινή παρενέργεια πολλών διαφορετικών φαρμάκων, όπως τα αντικαταθλιπτικά , τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, τα από του στόματος αντισυλληπτικά , τα φάρμακα για τον πόνο, τα αντιβιοτικά και πολλά άλλα. Το έντερο σας επεξεργάζεται τα τρόφιμα με απελευθέρωση του στομαχικού οξέος - οπότε όταν παίρνετε ένα χάπι πριν φάτε, αυτό το οξύ θα απελευθερωθεί, προκαλώντας ερεθισμό ή ναυτία. Αρχικά, δοκιμάστε να παίρνετε τα φάρμακά σας με φαγητό για να διαπιστώσετε εάν μειωθεί η ναυτία. Εάν όμως το σύμπτωμα συνεχίζεται τότε μιλήστε με το γιατρό σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.