WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού: Τι να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Οκτωβρίου 2018

42003141_295974204559756_419286439645151992_n.jpg

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη και μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε ιστό του σώματος, όπως για παράδειγμα στον ιστό του μαστού. Οι παράγοντες κινδύνου είναι πολλοί, κάποιους δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε, όπως το φύλο, την ηλικία, τη γενετική προδιάθεση ενώ κάποιοι άλλοι είναι ελεγχόμενοι. Οι γυναίκες έχουν περίπου 100 φορές περισσότερες πιθανότητες, να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με τους άνδρες και όπως συμβαίνει με πολλούς τύπους καρκίνου, ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πόσο σημαντική είναι η πρόληψη, αφού ένα μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων του καρκίνου το μαστού θα μπορούσε να είχε προληφθεί εάν οι γυναίκες παίρνανε τα κατάλληλα μέτρα. Παρακάτω θα μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Διατηρήστε το σωματικό σας βάρος ή χάστε κιλά εάν είστε υπέρβαρες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία, ειδικά αν είστε στην εμμηνόπαυση, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Πανεπιστήμιο  του Τέξας MD Anderson Cancer Center έδειξε ότι οι παχύσαρκες και οι υπέρβαρες γυναίκες είχαν χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο του μαστού και μεγαλύτερη πιθανότητα επιθετικότερων ασθενειών από ότι οι γυναίκες με φυσιολογικό βάρος.

Διαβάστε εδώ: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει: Η μείωση των υδατανθράκων σχετίζεται με πρόωρο θάνατο

Καταναλώστε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση. Και τα δύο αυτά τρόφιμα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση φαγητού άρα και τη θερμιδική πρόσληψη. Επίσης περιέχουν τα γνωστά πλέον σε όλους αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα, τους ιστούς και τις βλάβες του κυτταρικού DNA, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου. Και τέλος μειώνουν τη φλεγμονή, που είναι η κύρια αιτία των περισσότερων χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του μαστού.

Ξεκινήστε να ασκήστε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Πληθώρα πρόσφατων ερευνών δείχνει ότι η σωματική άσκηση αποτελεί ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου. Η American Cancer Society εκτιμά ότι περίπου το ένα τρίτο των θανάτων από κάθε είδους καρκίνο στις ΗΠΑ οφείλεται στην καθιστική ζωή και στην ανθυγιεινή διατροφή.

Διαβάστε εδώ: Πώς να αποτρέψετε την καρδιακή νόσο σε οποιαδήποτε ηλικία

Εντάξτε τα ψάρια στη διατροφή σας. Μελέτες ανέφεραν μειωμένη θνησιμότητα από καρκίνο μαστού μεταξύ συζύγων ψαράδων στη Νορβηγία. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι τα αποτελέσματά τους υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η αυξημένη κατανάλωση ψαριών μπορεί να σχετίζεται με χαμηλή θνησιμότητα από τη νόσο.

Κάντε μηνιαία αυτο-εξέταση στο μαστό σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει σωστή οδηγία από το γιατρό σας και ότι κάνετε σωστά την αυτό-εξέταση. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε για τυχόν αλλαγές στο σώμα σας. Και φυσικά μετά από την ανάλογη ηλικία μην αμελείτε να κάνετε μαστογραφία μια φορά το χρόνο.

Πηγή φωτογραφίας: www.instagram.com/mikutas

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.