WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς το windsurfing μου άλλαξε τη ζωή


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Νοεμβρίου 2018

beach-boat-daytime-1155163.jpg

Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό και επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η σωματική άσκηση επιδρά θετικά τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική μας υγεία, ενώ παράλληλα δρα προληπτικά ή/ και έναντι χρόνιων παθήσεων του ανθρώπινου οργανισμού.

Διαβάστε εδώ: Τι είναι το Moon Milk και γιατί να το πίνετε κάθε βράδυ

Ωστόσο οφείλω να ομολογήσω πως δεν είμαι το πιο δραστήριο και αθλητικό άτομο του κόσμου και πως πολλές φορές καταβάλλω προσπάθεια για να γυμναστώ. Έχω βέβαια περάσει από διάφορα αθλήματα, όπως χειμερινό σκι, τένις, ιππασία που ήταν και το αγαπημένο μου άθλημα, ενώ τον τελευταίο καιρό μαθαίνω Windsurfing, γιατί εκτός από τα ζώα αγαπάω και τη θάλασσα. Ξεκίνησα τα μαθήματα το καλοκαίρι και τα συνεχίζω μέχρι και σήμερα, αφού φοράω ειδική στολή για το νερό, αλλά ευτυχώς στην Ελλάδα αργούν να πιάσουν τα κρύα.

Ακόμα θυμάμαι την πρώτη μου επαφή με τη σανίδα και το πανί και ήταν το λιγότερο συναρπαστική…Το Windsurfing είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο όμορφα αθλήματα καθώς έχεις να παλέψεις με τα κύματα- αν και αποφεύγω τα πολύ μεγάλα- ενώ ταυτόχρονα νιώθεις τη δροσιά του νερού και τη γοητεία της θάλασσας. Με το που ανέβηκα στη σανίδα πήγα πίσω στην παιδική μου ηλικία μια και σαν παιδί μου άρεσε να έρχομαι αντιμέτωπη με τα κύματα και να παλεύω να τα νικήσω.

Εννοείται πως τις πρώτες φορές έκανα θεαματικές βουτιές στο νερό, αλλά εάν δεν πέσεις δεν θα μάθεις. Με τον καιρό όμως οι βουτιές μειώθηκαν, δεν μηδενίστηκαν φυσικά, και πλέον μπορώ να πλανάρω με περισσότερη άνεση. Το συναίσθημα που βιώνω κάθε φορά που ανεβαίνω στη σανίδα είναι πολύ κοντά στο διαλογισμό, καθώς εκείνη τη στιγμή στο μυαλό μου δεν χωράει καμία άλλη σκέψη. Ο άνεμος δεν είναι σχεδόν ποτέ σταθερός και το κύμα μπορεί να είναι διαφορετικό από το προηγούμενο. Οι συνθήκες αλλάζουν συνέχεια και πρέπει να είσαι εκεί για να προσαρμόσεις ανάλογα τη θέση σου και να μην πέσεις. Δύο πράγματα μπορείς να ελέγξεις τη συγκεκριμένη στιγμή: τον εαυτό σου και τη σανίδα σου. Και αυτή είναι και η μαγεία τουwindsurfing, διότι προσδίδει τη μεγαλύτερη αίσθηση ελευθερίας που μπορεί να βρει κάποιος σε ένα σπορ. Πραγματικά την ώρα που είμαι σε επαφή με το νερό, τον ήλιο και τον άνεμο ξεχνάω τα πάντα κα αφήνομαι σε μοναδικές στιγμές ελευθερίας.

Όπως κάθε άθλημα, έτσι και το windsurfing εκτός από τα ψυχικά οφέλη, βελτιώνει και τη σωματική κατάσταση γιατί εστιάζει σε όλα τα σημεία του σώματος: τα χέρια, τους ώμους, την πλάτη, τα πόδια, ενώ παράλληλα θα ανακαλύψετε μυϊκές ομάδες που δεν γνωρίζατε ποτέ ότι τις είχατε. Και φυσικά όσο ανεβαίνει το επίπεδο δυσκολίας τόσο αυξάνεται και η αντοχή σας.

Διαβάστε εδώ: Πώς θα καταλάβετε ότι είστε εθισμένοι στην άσκηση

Και για εκείνους που πιστεύουν πως το windsurfing είναι δύσκολο, έχω να πω πως σφάλουν, αφού ο καθένας από εμάς ανεξαρτήτου ηλικίας και μυϊκής δύναμης μπορεί να ξεκινήσει μαθήματα και θα διαπιστώσει πως είναι αρκετά εύκολο άθλημα, αρκεί να τηρούνται οι οδηγίες του προπονητή.

Ειλικρινά έχω ακόμα πολλά να μάθω για το συγκεκριμένο άθλημα, όμως κάθε φορά που ανεβαίνω στο σανίδι μου χαίρομαι όπως ένα παιδί που ανοίγει τα δώρα που του έφερε ο Άγιος Βασίλης για τα Χριστούγεννα. Και αυτό δεν πληρώνεται με τίποτα στον κόσμο…

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.