WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες διάσημες δίαιτες πρέπει να αποφύγετε το 2019


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Δεκεμβρίου 2018

37149723_2010080832636824_6089050520805179392_n.jpg

Αν τρώω μόνο σούπες θα αδυνατίσω; Εάν πίνω νερό με λεμόνι θα κάψω το λίπος; Ποιες τροφές να αποφεύγω σύμφωνα με την ομάδα αίματος μου; Αυτά και άλλα πολλά απασχολούν κατά καιρούς τους περισσότερους ανθρώπους. Στο βωμό ενός καλλίγραμμου κορμιού είναι έτοιμοι να θυσιάσουν μέχρι και την υγεία τους, ακολουθώντας ακραία διατροφικά σχήματα. Γι αυτό και η Βρετανική Διαιτητική Εταιρεία (BDA) έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τις πέντε χειρότερες δίαιτες για αδυνάτισμα, τις οποίες πρέπει να αποφύγουμε το 2019. Συνεχίστε την ανάγνωση για να δείτε ποιες είναι.

Διαβάστε εδώ: Πώς θα δεν θα πάρετε βάρος στην εμμηνόπαυση

Δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος

Η θεωρία του Peter D’ Adamo είναι ότι μια τροφή μπορεί να  μας παχύνει ή να μας αδυνατίσει ανάλογα με την ομάδα αίματος. Ο Peter D’ Adamo υποστηρίζει ότι αν ακολουθούμε μια διατροφή που αντιστοιχεί στην ομάδα αίματος μας, τότε βοηθάμε το σώμα μας να απαλλαχτεί από τις τοξίνες, χάνουμε κιλά και ρυθμίζουμε το μεταβολισμό μας. Η θεωρία αυτή βασίζεται στις λεκτίνες, κάποιες ουσίες που έχουν μια ειδική δράση όταν έρθουν σε επαφή με μια συγκεκριμένη ομάδα αίματος. Σύμφωνα πάντα με το D’ Adamo, αν φάμε μια τροφή που έχει λεκτίνες οι οποίες δεν συμβαδίζουν με την δική μας ομάδα αίματος, επιβραδύνεται ο μεταβολισμός και δεν χάνουμε κιλά.

Για παράδειγμα ο D’ Adamo υποστηρίζει ότι όσοι ανήκουν στην ομάδα αίματος 0 πρέπει να ακολουθούνε μια διατροφή με βάση το κρέας και να αποφεύγουν τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά. Υπάρχουν ακόμα και θεωρίες σχετικά με τους τύπους μπαχαρικών που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει.

Τι συμβαίνει όμως στη πραγματικότητα; Ακολουθώντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, είναι πολύ πιθανό να χάσετε βάρος, δεδομένου ότι είναι αρκετά περιοριστικό. Όμως, αν αποφεύγετε μια κατηγορία τροφίμων, όπως τα δημητριακά, τότε δεν είναι καλή ιδέα, κυρίως όσο αφορά την υγεία σας. Και αυτό γιατί μπορεί μακροπρόθεσμα να εμφανίσετε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, όπως σίδηρος, ασβέστιο και άλλων που είναι απαραίτητα για την υγεία. Επίσης, οι στερητικές δίαιτες αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, μελαγχολίας και άγχους. Και ενώ το βάρος σας μπορεί να μειωθεί, το σίγουρο είναι ότι δεν μπορείτε να ακολουθήσετε τη συγκεκριμένη δίαιτα για πολύ καιρό, με αποτέλεσμα να ξαναπάρετε τα χαμένα κιλά με το που τη σταματήσετε.

Επίσης, η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος δεν εξετάζει κάποιες ειδικές ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, ή χοληστερόλη. Άρα, δεν πρέπει να ακολουθείται από κάποιον που θέλει να χάσει κιλά λόγω κάποιας ασθένειας, γιατί η ομάδα αίματος δεν παίζει κανένα ρόλο. Εξάλλου οι κατευθυντήριες γραμμές που εκδίδονται από την American Heart Association (AHA) είναι συγκεκριμένες. Τέλος, δεν υπάρχει καμία έγκυρη επιστημονική  έρευνα που να αποδεικνύει ότι αυτή η διατροφή μπορεί να βοηθήσει την πέψη ή να σας δώσει περισσότερη ενέργεια. Ούτε έχει συνδεθεί ο τύπος αίματος με την απώλεια βάρους.

Δίαιτα των ούρων

Υποτίθεται ότι την ακολουθούν ο επαγγελματίας μποξέρ Χουάν Μανουέλ Μάρκες και η βρετανίδα δασκάλα της γιόγκα Kayleigh Oakley. Αυτή η περίεργη δίαιτα προωθείτε από μερικούς που πιστεύουν πως όταν πίνουν τα ούρα τους αποτοξινώνουν τον οργανισμό, τονώνουν το ανοσοποιητικό και προσφέρουν στον οργανισμό ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Όπως γίνεται αντιληπτό δεν υπάρχει καμία έγκυρη επιστημονική έρευνα που να μας ενθαρρύνει να πίνουμε τα ούρα μας. Εξάλλου ο ρόλος των νεφρών είναι να απαλλάσσουν τον οργανισμό από τις τοξίνες, παράγοντας ούρα. Επομένως, το να τα ξαναπίνει κανείς δεν είναι ωφέλιμο, ενδέχεται να είναι επιβλαβές και θέτει το άτομο σε κίνδυνο λοίμωξης.

Διαβάστε εδώ: Οι ειδικοί μας δίνουν τις καλύτερες συμβουλές για να χάσουμε τα περιττά κιλά

Τσάι Detox και άλλα αποτοξινωτικά ροφήματα

Πολλοί διάσημοι του Hollywood, όπως η Kim Kardashian, η Khloe Kardashian και η Marnie Simpson ισχυρίζονται ότι χάνουν κιλά επειδή πίνουν κάποιο detox ρόφημα. Και ενώ μπορεί όλα αυτά τα αποτοξινωτικά ροφήματα να κυκλοφορούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, παρόλα αυτά δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ρόφημα που να μας αδυνατίζει. Επομένως, στην καλύτερη περίπτωση, θα ξοδέψει κανείς πολλά χρήματα σε προϊόντα που δεν θα αποδώσουν. Στη χειρότερη όμως μπορεί να υπάρξουν συνέπειες στην υγεία σας, όπως διάρροια, πόνοι στην κοιλιά, εντερικά προβλήματα.

Δίαιτες με μίγματα βοτάνων

Ο Πρίγκιπας Χάρι και η Πριγκίπισσα Eugenie αναφέρουν ότι χρησιμοποίησαν αυτά τα βότανα για να χάσουν τα περιττά κιλά. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά προϊόντα προς πώληση και αυτό που υπόσχονται είναι η καταστολή της πείνας και η αποτοξίνωση του οργανισμού. Ένα παράδειγμα είναι μια σκόνη γλυκομαννάνης, την οποία πίνεις μαζί με νερό πριν από κάθε γεύμα με σκοπό να καταστείλει την πείνα.  Η BDA δηλώνει δύσπιστη απέναντι σε οτιδήποτε υπόσχεται θαυματουργά αποτελέσματα, διότι εύκολο αδυνάτισμα δεν υπάρχει. Αντιθέτως, το αδυνάτισμα θέλει κόπο και, για να διαρκέσει μακροπρόθεσμα, πρέπει να είναι αργό - επομένως χρειάζεται χρόνο.

Διαβάστε εδώ: Πόσο επιβαρυντικά μπορεί να είναι τα μελομακάρονα σε θερμίδες

Αλκαλική δίαιτα

Είναι η δίαιτα με τους πιο διάσημους υποστηρικτές απ’ όλες. Ο Donald Trump, ο Barak Obama, η Beyonce, ο Bill Gates, η Madonna, ο Robert Downey Jr είναι μερικοί απ’ όσους ορκίζονται στο όνομά της. Η αλκαλική δίαιτα υποστηρίζει ότι όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια κιλών, αλλά ότι συμβάλει επίσης και στην αποτροπή προβλημάτων όπως η αρθρίτιδα και ο καρκίνος.

Η συγκεκριμένη δίαιτα έχει στόχο την ισορροπία του PH  στο σώμα μας. Το αίμα μας πρέπει να έχει PH 7,3 με 7,4. Σύμφωνα λοιπόν με την αλκαλική δίαιτα ανάλογα με τις τροφές που καταναλώνουμε μπορούμε να αλλάξουμε το PΗ στο αίμα και έτσι να αποτρέψουμε πολλά προβλήματα υγείας αλλά και την αύξηση του βάρους. Για να διατηρήσουμε όμως το PH σύμφωνα πάντα με τις αρχές της αλκαλικής δίαιτας, πρέπει να καταναλώνουμε  60% αλκαλικές τροφές και 40% όξινες, ενώ για να αλλάξουμε ένα μη ισορροπημένο PH πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά σε 80% με 20%. Όμως οι ισχυρισμοί πως οι τροφές μπορούν να επηρεάσουν το PH, δεν έχουν επιστημονική υπόσταση. Στην πραγματικότητα το σώμα μας ρυθμίζει μόνο του τη οξύτητα του. Επομένως, αντί να αλλάζετε τη διατροφή σας με βάση τους αντιεπιστημονικούς ισχυρισμούς,  προσπαθήστε να βελτιώσετε τη διατροφή σας  με βάση ό,τι έχει επιστημονική τεκμηρίωση.

Και για να κλείσω θα ήθελα να αναφέρω πως δεν υπάρχει κανένα μαγικό ραβδί που θα μας μεταμορφώσει. Ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στη σύγχρονη προσέγγιση της υγιεινής διατροφής τίποτα δεν απαγορεύεται, τα πάντα επιτρέπονται, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο.

Πηγή φωτογραφίας: www.instagram.com/sarahs_day

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.

TAGS