WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο επιβαρυντικά μπορεί να είναι τα μελομακάρονα σε θερμίδες


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Δεκεμβρίου 2018

greek-melomakarona-9-683x10242x.jpg

Τα Χριστούγενναόλοι φέρνουμε στη μνήμη μας τα παραδοσιακά γλυκά που στολίζουν το γιορτινό τραπέζι. Έτσι και φέτος αν δεν φτιάξουμε, σίγουρα θα αγοράσουμε μελομακάρονα και κουραμπιέδες.  Εξάλλου οι γιορτές είναι η μοναδική περίοδος του χρόνου που απολαμβάνουμε αυτούς τους γλυκούς πειρασμούς, όμως πολλές φορές ίσως το παρακάνουμε με την ποσότητα που καταναλώνουμε και στο τέλος μένουμε με τα παραπανήσια κιλά.

Διαβάστε εδώ: Οι ειδικοί μας δίνουν τις καλύτερες συμβουλές για να χάσουμε τα περιττά κιλά

Σήμερα θα ασχοληθούμε με τα μελομακάρονα και θα μάθουμε κατά πόσο επιβαρυντικά μπορεί να είναι σε θερμίδες.

Τα μελομακάρονα είναι αρκετά θρεπτικά και αν τα απολαμβάνουμε με μέτρο, σα σνακ κατά προτίμηση, μπορούμε να τα απολαύσουμε χωρίς ενοχές. Και αυτό γιατί παρασκευάζονται με ελαιόλαδο, αντί για βούτυρο, το οποίο είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών και μονοακόρεστων  λιπαρών οξέων που είναι ευεργετικά για την υγεία και βοηθάνε στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης. Επιπλέον είναι καλή πηγή της βιταμίνης Ε, η οποία βοηθά στην υγεία τόσο του δέρματος όσο και των μαλλιών και των νυχιών.

Ένα άλλο συστατικό που περιέχουν τα μελομακάρονα είναι το μέλι το οποίο έχει αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές του ιδιότητες, για αυτό και χρησιμοποιείται κατά κόρον σε περιπτώσεις κρυολογημάτων και πονόλαιμου. Επίσης η κανέλα σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C του χυμού πορτοκαλιού που βάζουμε στα μελομακάρονα, τονώνει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει στην πρόληψη της αναιμίας. Ενώ σύμφωνα με μελέτες αυτό το μπαχαρικό φαίνεται να επιδρά θετικά στη μείωση της χοληστερόλης αλλά και ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Διαβάστε εδώ: Πώς θα δεν θα πάρετε βάρος στην εμμηνόπαυση

Τα καρύδια που υπάρχουν στα μελομακάρονα είναι εξαιρετική πηγή φωσφόρου και μαγνησίου καθώς και πρωτεΐνης. Περιέχουν, επίσης, αρκετή ποσότητα σεληνίου και βιταμίνης Ε τα οποία έχουν αντιοξειδωτική  δράση. Η συχνή κατανάλωση καρυδιών συμβάλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη καλή υγεία της καρδιάς. Τέλος 2 κομμάτια μελομακάρονα έχουν περίπου 365 θερμίδες.

Τα φετινά Χριστούγεννα αποφύγετε να πείτε τη φράση «Δεν θα φάω γλυκό», γιατί τα γλυκά μπορούν να είναι μέρος ενός διατροφικού προγράμματος, αρκεί να μην ξεφεύγετε στην ποσότητα που καταναλώνετε. Εξάλλου οι μικρές παρασπονδίες είναι μέρος της ζωής.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.