WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 λόγοι για να μην κόψετε τη γλουτένη


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Μαρτίου 2019

75985e858a2822ff_post.png

Η γλουτένη είναι μια λέξη που την ακούμε συχνά τον τελευταίο καιρό, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που την αποφεύγουν. Αρκεί να σημειώσουμε ότι περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικανοί προσπαθούν να την εξαλείψουν από τη διατροφή τους, ενώ μόνο το 1% του πληθυσμού έχει πραγματικά κοιλιοκάκη, μια διαταραχή του πεπτικού συστήματος που ενεργοποιείται από την πρωτεΐνη γλουτένη, η οποία βρίσκεται στο σιτάρι, στο κριθάρι και στη σίκαλη. Αν λοιπόν είστε υγιείς αλλά έχετε κόψει ή σκέφτεστε να κόψετε τη γλουτένη, πριν αποφασίσετε διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί.

Διαβάστε εδώ: Εάν δεν ξέρετε τι να κάνετε στο γυμναστήριο ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές

Δε θα χάσετε κιλά. Εάν ο λόγος που θέλετε να εξαλείψετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας είναι για να χάσετε κιλά, τότε ίσως να το ξανασκεφτείτε. Γιατί το πιο πιθανό είναι ότι όχι μόνο δεν θα μειωθεί το βάρος σας, αλλά στο τέλος μπορεί και να αυξηθεί. Πολλά τρόφιμα ελεύθερης γλουτένης περιέχουν αρκετές θερμίδες, δεδομένου ότι έχουν περισσότερη ζάχαρη, λίπη και νάτριο από τα κανονικά προϊόντα. Και η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός πως μετά την επεξεργασία που έχουν υποστεί αυτές οι τροφές, χάνουν τη γεύση τους και έχουν ανάγκη από τα παραπάνω συστατικά. Αντί λοιπόν να αποφεύγετε τη γλουτένη, εστιάστε καλύτερα σε μια υγιεινή διατροφή και θα χάσετε πολύ γρήγορα τα περιττά κιλά.

Χάνετε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Όσοι ακολουθείτε μια δίαιτα ελεύθερης γλουτένης, ενώ δεν έχετε κοιλιοκάκη, ενδεχομένως δε λαμβάνετε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, οι φυτικές ίνες και το φυλλικό οξύ. Άρα διατρέχετε τον κίνδυνο να αναπτύξετε ανεπάρκεια βιταμινών και άλλων συστατικών. Επίσης μπορεί να εμφανίσετε αδυναμία, κόπωση, απώλεια του τριχωτού της κεφαλής και μεταβολές στη διάθεση. Εφόσον πρέπει να διακόψετε τη γλουτένη λόγω κοιλιοκάκης, είναι σημαντικό να έρθετε σε επαφή με το διαιτολόγο σας.

Διαβάστε εδώ: Οι ειδικοί μας δίνουν τις καλύτερες συμβουλές για να χάσουμε τα περιττά κιλά

Δεν καταναλώνετε αρκετές φυτικές ίνες. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition, το 90% των Αμερικανών δεν καταναλώνουν την απαραίτητη ποσότητα φυτικών ινών, γιατί επιλέγουν μια διατροφή ελεύθερης γλουτένης. Τα όσπρια, το καστανό ρύζι, τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι καλές πηγές φυτικών ινών, αλλά και γλουτένης. Αν λοιπόν τα αποφεύγετε, είστε πιο επιρρεπείς στα νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος, όπως στομαχικές κράμπες, εκκολπωμάτα.

Θα ξοδεύετε περισσότερα χρήματα. Εκτός όμως από το σώμα σας, τις επιπτώσεις από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, θα τις νιώσει και το πορτοφόλι σας. Τα προϊόντα ελεύθερης γλουτένης κοστίζουν δύο έως τρεις φορές περισσότερο, κατά μέσο όρο, από ότι τα τρόφιμα που περιέχουν αυτή τη πρωτεΐνη. Και αυτό συμβαίνει, γιατί οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν συγκεκριμένες διαδικασίες για να αφαιρέσουν τη γλουτένη και να αποφύγουν τις μολύνσεις.

Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε, η δίαιτα ελεύθερης γλουτένης συνίσταται μόνο σε όσους έχουν κοιλικάκη, ώστε να μειωθούν τα δυσάρεστα συμπτώματα της πάθησης. Όσοι είστε υγιείς, είναι προτιμότερο να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή που να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.