WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι μύθοι για την αποτοξίνωση


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Μαρτίου 2019

maid-milinkic-628112-unsplash.jpg

Όσο φτιάχνει ο καιρός και πλησιάζει το καλοκαίρι η ιδέα της αποτοξίνωσης προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που υπόσχονται την αποβολή των τοξινών από το σώμα, από το μασάζ μέχρι τα βότανα και τα προγράμματα διατροφής.

Διαβάστε εδώ: Πώς να αποτρέψετε την καρδιακή νόσο σε οποιαδήποτε ηλικία

Ένα μόνο κλικ στο διαδίκτυο είναι αρκετό για να βρείτε διάφορες υποσχέσεις για λαμπερό δέρμα, απώλεια κιλών και για το πώς θα αποκτήσετε ένα σώμα χωρίς τοξίνες. Και ενώ όλα αυτά φαντάζουν πολύ όμορφα, κατά πόσο είναι αληθινά;

Η λέξη αποτοξίνωση χρησιμοποιείται με δύο πολύ διαφορετικούς τρόπους. Ο πρώτος αφορά τα προγράμματα ιατρικής αποτοξίνωσης που βοηθούν τα άτομα με σοβαρά προβλήματα κατάχρησης αλκοόλ ή ουσιών. Ο δεύτερος είναι το είδος αποτοξίνωσης που υπόσχεται την απαλλαγή των τοξινών από το σώμα. Η αλήθεια είναι πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας φέρνει σε επαφή με πολλές συνθετικές χημικές ουσίες, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι τοξικές. Όμως πόσα αποδεικτικά στοιχεία υπάρχουν ότι μια αποτοξίνωση θα τις εξαλείψει από το σώμα μας;

Διαβάστε εδώ: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει: Η μείωση των υδατανθράκων σχετίζεται με πρόωρο θάνατο

Είναι αλήθεια ότι την ημέρα που ξεκινάτε μια πιο υγιεινή διατροφή, οι τοξίνες θα εγκαταλείψουν το σώμα σας. Αλλά αυτό συμβαίνει κάθε μέρα, όχι μόνο όταν πίνετε ακατέργαστο χυμό λαχανικών. Το σώμα έχει ήδη το δικό του έξυπνο σύστημα για να απαλλαγεί από τοξίνες. Αν όχι, θα είχαμε πρόβλημα. Γι αυτό λοιπόν το συκώτι, οι νεφροί και το πεπτικό σύστημα είναι καλά σχεδιασμένα για να απαλλάσσουν τον οργανισμό από τα χημικά.

Από την άλλη μεριά οι δίαιτες αποτοξίνωσης συνήθως περιλαμβάνουν αποχή από την κατανάλωση οποιουδήποτε τροφίμου, την κατανάλωση μόνο χυμών ή συγκεκριμένων τροφίμων και πολλές φορές συνοδεύονται από τη χρήση διουρητικών ή συμπληρωμάτων βιταμινών. Άρα το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιούν αυτές οι δίαιτες είναι η γρήγορη απώλεια βάρους, η οποία γίνεται με την ταυτόχρονη αποβολή των τοξινών.

Διαβάστε εδώ: Εάν είστε άνω των 40 αυτοί είναι οι πιο σημαντικοί κίνδυνοι υγείας

Όμως όπως διαβάσατε νωρίτερα ο οργανισμός διαθέτει τους δικούς του μηχανισμούς αποτοξίνωσης. Οι διάφορες δίαιτες που υπόσχονται την αποβολή τοξινών δεν έχουν αποτοξινωτική δράση, ούτε καμία κλινική μελέτη έχει έως τώρα αποδείξει την αποτοξινωτική δράση κάποιου συγκεκριμένου τροφίμου. Οι μελέτες που υποστηρίζουν το αντίθετο είναι ελάχιστες και με πολλά κενά στη μεθοδολογία.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι οι δίαιτες αποτοξίνωσης αποτελούν ακόμα ένα τρικ, παρά μια διατροφική πραγματικότητα. Είναι προτιμότερο να ακολουθείτε τις συμβουλές ενός ειδικού και όχι ό,τι διαβάζετε ή ακούτε κατά καιρούς από το διαδίκτυο και τους φίλους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.