WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια είναι η σωστή διατροφή στη νηστεία της Σαρακοστής


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Απριλίου 2019

victoria-shes-1096105-unsplash.jpg

Κάθε χρόνο τις ημέρες που μετράνε αντίστροφα για το Πάσχα οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να νηστέψουν, προσαρμόζοντας τη διατροφή τους ανάλογα με τις απαιτήσεις της νηστείας.

Διατροφικώς συνίσταται η αποχή από όλα τα ζωικά τρόφιμα, που είναι τα γαλακτοκομικά, το κρέας, το ψάρι, το αυγό, ενώ αυξάνεται η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ζυμαρικών, ψωμιού, οσπρίων, λαδερών φαγητών, ώστε να επιτευχθεί το ενεργειακό ισοζύγιο. Και ενώ η νηστεία μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία, από την άλλη μεριά ο αποκλεισμός των δυο βασικών ομάδων τροφίμων (γαλακτοκομικά και κρέας) από το διαιτολόγιο μπορεί, εάν δεν προσέξουμε, να δημιουργήσει έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών. Έτσι λοιπόν συνεχίζοντας την ανάγνωση θα μάθετε τις απαραίτητες συμβουλές για να πάρετε όλα τα οφέλη της νηστείας.

Βάλτε στη διατροφή σας πρωτεΐνες καλής ποιότητας. Η πρωτεΐνη που έχουν τα όσπρια και τα δημητριακά είναι χαμηλής βιολογικής αξίας συγκριτικά με την πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης. Αυτό σημαίνει πως η φυτική πρωτεΐνη δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός σε σχέση με τη ζωική. Όμως με το σωστό συνδυασμό τροφίμων (ρύζι με όσπρια, ρύζι με σησάμι, σιτάλευρο με φασόλια) αυξάνεται η βιολογική της αξία και γίνεται ισάξια με αυτή της ζωικής προέλευσης.

Αυξήστε την πρόσληψη τροφών που περιέχουν σίδηρο και βιταμίνη Β12. Οι τροφές που θα σας βοηθήσουν να μην εμφανίσετε τις συγκεκριμένες ελλείψεις κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι κυρίως τα θαλασσινά και στη συνέχεια τα όσπρια, το σπανάκι και οι ξηροί καρποί. Τα θαλασσινά ΚΟΝΤΟΒΕΡΟΣ κατέχουν ξεχωριστή θέση στη διατροφή μας όχι μόνο κατά τη νηστεία, αλλά όλο το χρόνο.

Όσοι λοιπόν νηστεύετε μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή την παραδοσιακή σουπιά, τα καλαμάρια, το χταπόδι και τις γαρίδες και με αυτό τον τρόπο να πάρετε τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός αλλά και τη ξεχωριστή γεύση των θαλασινών.

Εάν όμως δεν είστε λάτρεις των θαλασσινών και αναζητάτε κάτι διαφορετικό κατά τη διάρκεια της νηστείας, μπορείτε να επιλέξετε τη σειρά ΚΟΝΤΟΒΕΡΟΣ Deli. Οι επιλογές είναι πολλές και όσοι αγαπάνε τους μεζέδες θα ξετρελαθούν με τα μπιφτέκια από χταπόδι και θράψαλο και τα λουκάνικα θαλασσινών από χταπόδι και θράψαλο. Πλέον η ΚΟΝΤΟΒΕΡΟΣ προσφέρει στο νηστίσιμο τραπέζι τη νοστιμιά που του αξίζει.

Τέλος ένα άλλο το μεταλλικό στοιχείο που πρέπει να καλύψετε, εάν νηστεύετε, είναι το ασβέστιο. Και για να το πετύχετε πρέπει να βρείτε εναλλακτικές πηγές, όπως είναι οι ξηροί καρποί, κυρίως τα αμύγδαλα, το τυρί σόγιας, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το σησάμι.

Αν λοιπόν δώσετε έμφαση στην κατάλληλη επιλογή τροφίμων αλλά και στους κατάλληλους συνδυασμούς, η νηστεία θα σας προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία και θα τονώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.