WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να φροντίσεις το σώμα σου ενόψει καλοκαιριού


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Απριλίου 2019

img_0091.jpg

Όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία το καλοκαίρι και κάνουμε σχέδια για τις αποδράσεις μας στις παραλίες. Όλα κυλάνε ρολόι, τουλάχιστον μέχρι να έρθει η ώρα της προετοιμασίας του σώματος. Γιατί η πλειοψηφία αποφασίζει να οδεύσει προς το ιδανικό σώμα μετά το Πάσχα, με αποτέλεσμα η διατροφή να γίνεται απαιτητική και η γυμναστική αρκετά σκληρή, χωρίς το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Γι αυτό λοιπόν φέτος προετοιμάζουμε το σώμα μας για την καλοκαιρινή περίοδο από τώρα και σας δίνουμε συμβουλές που θα έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Ξεκίνησε τη γυμναστική. Εάν κάνεις την άσκηση αναπόσπαστο κομμάτι ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής, θα διευκολύνεις εντυπωσιακά τη διαχείριση του σωματικού βάρους. Κάθε μορφή γυμναστικής από το γρήγορο περπάτημα μέχρι τη γιόγκα βοηθάει να χάσεις τα περιττά κιλά του χειμώνα και να αποκτήσεις το σώμα που επιθυμείς. Και φυσικά εκτός από το κάψιμο θερμίδων, την ανάπλαση της μυϊκής μάζας και τη μείωση του σωματικού λίπους, η φυσική δραστηριότητα βελτιώνει την ψυχική υγεία, απελευθερώνοντας τις ενδορφίνες, τις ορμόνες που αυξάνουν τη διάθεση και βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους.

Οργάνωσε την ημέρα σου. Όσο απαιτητικό και εάν είναι το πρόγραμμά σου, βάλε τη διατροφή ως προτεραιότητα και βρες χρόνο για να οργανωθείς. Φτιάξε ένα διατροφικό πλάνο που να περιλαμβάνει τα τρία βασικά γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και τα ενδιάμεσα σνακ. Ξεκίνησε την ημέρα σου με ένα ελαφρύ και πλήρες πρωινό, όπως γιαούρτι με δημητριακά και φρούτο ή ψωμί ολικής άλεσης με μέλι και ένα ποτήρι χυμό. Και επειδή το πρωί ο καφές είναι για τους περισσότερους το καλύτερο ξεκίνημα για μια απαιτητική ημέρα, δεν υπάρχει λόγος να τον απαρνηθείς. Μάλιστα η σειρά έτοιμων προς κατανάλωση κρύων ροφημάτων καφέ Starbucks Chilled Classics, προσθέτει μία απολαυστική wellness επιλογή, το Φυτικό Ρόφημα Αμυγδάλου με καφέ Starbucks: Almond Plant - Based που συνδυάζει καφέ Espresso Roast και φυσικά αρώματα αμυγδάλου.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο το πρωί αλλά και για όλη την ημέρα, εν μέσω απολαυστικών διαλειμμάτων- από ένα δροσερό συνδυασμό του καφέ Espresso Roast Starbucks με το φυτικό ρόφημα αμυγδάλου. Το Almond - Plant Based προσφέρει δυνατή γεύση καφέ Arabica με χαμηλές θερμίδες κατάλληλη όχι μόνο για vegans αλλά και για όσους θέλουν να έχουν ένα ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο ζωής. Μία καινούρια πρόταση στα έτοιμα προς κατανάλωση ροφήματα καφέ, ιδανική επιλογή και για εσένα που ετοιμάζεις το σώμα σου για τους μήνες του καλοκαιριού. Το βρίσκεις εύκολα σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και περίπτερα!

Διάλεξε φρούτα και λαχανικά εποχής. Ο ευκολότερος τρόπος για να μειώσεις τις θερμίδες, είναι να διαλέξεις τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που αφθονούν σε λαϊκές αγορές και στα παντοπωλεία. Πέραν του ότι είναι χαμηλά σε θερμίδες, είναι πλούσια σε βιταμίνες, ανόργανα άλατα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Κοιμήσου σωστά. Το ένα πράγμα που αμελείς περισσότερο είναι ο ύπνος. Χωρίς επαρκή ύπνο, οι προσπάθειες σου για να αποκτήσεις το σώμα που επιθυμείς, θα πέσουν στο κενό. Σκέψου τον ύπνο ως το “restart” του οργανισμού και ως έναν καλό σύμμαχο για την ανάπλαση της μυϊκής μάζας και τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Προσπάθησε να κοιμάσαι τουλάχιστον 7 συνεχόμενες ώρες σε ήσυχο, σκοτεινό περιβάλλον με άνετη θερμοκρασία.

Κράτησε ένα ημερολόγιο τροφίμων. Ένας από τους καλύτερους λόγους για να έχεις ένα ημερολόγιο τροφίμων είναι ότι σου δείχνει τι καταναλώνεις κάθε μέρα και σου επιτρέπει να είσαι πιο ενήμερη για το πώς και πότε τρως. Αυτό μπορεί να σου αποκαλύψει πολλά σχετικά με τις διατροφικές σου συνήθειες, τις ομάδες τροφίμων που προτιμάς και τους λόγους για τους οποίους καταφεύγεις στο φαγητό, όπως αν είσαι αγχωμένη, αν βαριέσαι ή αν πεινάς πραγματικά.

Μείωσε τις μερίδες. Η μείωση της ποσότητας του φαγητού που καταναλώνεις καθημερινά,θα σε βοηθήσει να χάσεις κιλά χωρίς να νιώθεις στέρηση. Μην εστιάζεις στις λίστες «επιτρέπεται» και «αποφεύγεται». Αντ' αυτού, μάθε να διαβάζεις τα συνθήματα της πείνας και της πληρότητας, έτσι ώστε σταματάς όταν έχεις χορτάσεις.

Εστίασε στην ισορροπία των θρεπτικών συστατικών. Βεβαιώσου ότι κάθε γεύμα περιλαμβάνει και τις τρεις ομάδες τροφίμων: πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λιπαρά. Έχοντας όλα αυτά τα βασικά θρεπτικά συστατικά στο πιάτο σου, παρέχεις στο σώμα σου όλα όσα χρειάζεται ώστε να λειτουργεί σωστά.

Photo credits: Μίνα Ρήγα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.