Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που παράγει κυρίως τις θυρεοειδικές ορμόνες, δηλαδή τη θυροξίνη (Τ4) και την τριιωδοθυρονίνη (Τ3), οι οποίες ρυθμίζουν το μεταβολισμό των διαφόρων οργάνων του σώματος. Αν έχετε πρόβλημα στο θυρεοειδή τότε μπορεί να υπερλειτουργεί (υπερθυρεοειδισμός) ή να υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός). Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι ωχρό δέρμα, αύξηση βάρους, δυσκοιλιότητα, κατάθλιψη, η υπνηλία κ.α. Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού είναι η νευρικότητα, το άγχος, οι εφιδρώσεις, η αυξημένη όρεξη, η πολυουρία, η απώλεια βάρους κ.α. Επειδή ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος, πρέπει να τον προσέχουμε όσο πιο πολύ μπορούμε.
Διαβάστε εδώ: Γιατί δεν πρέπει να κόψετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας
Ένα ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερους είναι πώς θα χάσουμε βάρος εάν έχουμε υποθυρεοειδισμό. Μια εύλογη απορία αφού όταν υπολειτουργεί ο θυρεοειδής μειώνεται ο μεταβολικός ρυθμός και παρατηρείται αύξηση του σωματικού βάρους. Η αιτία όμως αυτή της αύξησης συνήθως δεν σχετίζεται με την συσσώρευση λίπους αλλά στην υπερβολική κατακράτηση νερού και αλατιού. Το πρώτο και το πιο βασικό βήμα που πρέπει να κάνουν τα άτομα που έχουν υποθυρεοειδισμό είναι να επισκεφτούν τον ενδοκρινολόγο, για να τους δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Γιατί ένας ανεπαρκώς θεραπευμένος υποθυρεοειδισμός εκτός από τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει, δυσκολεύει επίσης την προσπάθεια απώλειας βάρους. Όταν όμως τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδoύς επιστρέψουν στο φυσιολογικό, τότε οι ασθενείς παίρνουν ή χάνουν κιλά όπως και τα άτομα με υγιή θυρεοειδή.
Διαβάστε εδώ: Αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι έχετε προβλήματα στους νεφρούς
Ωστόσο ακόμα και αν ρυθμίσετε τις θυρεοειδικές ορμόνες, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες ώστε να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τα κιλά που ενδεχομένως έχετε πάρει πριν τη θεραπεία, αλλά και να βοηθήσετε με φυσικό τρόπο τη λειτουργία του αδένα. Δείτε τα πιο βασικά συστατικά που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας.
Ιώδιο. Εάν η διαταραγμένη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα δεν οφείλεται στην έλλειψη ιωδίου, τότε είναι σημαντικό να αυξήσετε την πρόσληψη μέσω της διατροφής, κυρίως από τα θαλασσινά και τα ψάρια.
Σελήνιο. Το σελήνιο βοηθάει στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς. Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι ο τόνος, τα φιστικιά και ο αστακός. Προσοχή όμως γιατί η υπερκατανάλωση του μπορεί να δημιουργήσει γαστρεντερικά προβλήματα μέχρι και να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη.
Βιταμίνη D. Η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου, δυναμώνοντας την οστική πυκνότητα, ειδικά σε όσους έχουν ξεκινήσει θεραπεία για το θυρεοειδή. Καλές πηγές βιταμίνης D είναι τα αυγά, τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά και τα ψάρια και φυσικά η ηλιακή ακτινοβολία.
Τέλος είναι σημαντικό να γυμνάζεστε. Η άσκηση βοηθάει στη κυκλοφορία του αίματος και αυτό επιτρέπει στις ορμόνες του θυρεοειδούς να λειτουργούνε σωστά. Τριάντα λεπτά σωματικής δραστηριότητας σε καθημερινή βάση είναι αρκετή για να κάνει τη διαφορά στην υγεία σας.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.