WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι καλύτεροι τρόποι για να αυξηθεί το ύψος των παιδιών σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Ιουνίου 2019

thiago-cerqueira-191866-unsplash.jpg

Οι γονείς πάντοτε νοιάζονται για την υγεία των παιδιών του, ειδικά στα προκαταρκτικά στάδια ανάπτυξης. Τα παιδιά αυτές τις μέρες προτιμούν τα πρόχειρα φαγητά σε σύγκριση με τα υγιεινά σπιτικά φαγητά. Ωστόσο, η κατανάλωση κατάλληλης τροφής είναι σημαντική για εκείνα, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη συνολική ανάπτυξη τους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μητέρες ανησυχούν για το τι τρώνε τα παιδιά τους και προσπαθούν να τα κάνουν να τρώνε περισσότερα πράσινα λαχανικά. Στον σημερινό κόσμο, όπου το ύψος προσθέτει μια γοητεία, είναι σημαντικό να φροντίζουμε για τη ρουτίνα και τη διατροφή των παιδιών μας.

Το σώμα του παιδιού εκκρίνει την Ανθρώπινη Ορμόνη Ανάπτυξης (HGH) από την ηλικία των 3 έως 11 ετών και είναι η ιδανική στιγμή για να προσφέρετε στα παιδιά σας τις ιδανικές τροφές και να κάνουν τις κατάλληλες ασκήσεις. Δείτε λοιπόν παρακάτω πώς θα βοηθήσετε αύξηση του ύψους  του παιδιού σας

Κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής.

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το παιδί να καταναλώνει το σωστό είδος τροφής. Μια ισορροπημένη διατροφή αποτελείται από γάλα, αυγά, φυλλώδη λαχανικά, πλιγούρι βρώμη κλπ., Όπου οι βιταμίνες, οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και το λίπος είναι σε επαρκείς ποσότητες. Είναι  ευθύνη των γονιών να κρατήσουν το παιδί μακριά από το ανθυγιεινό φαγητό που δεν προσφέρει τα απαραίτητα για την ανάπτυξη θρεπτικά συστατικά. Οι σοκολάτες, τα μπέργκερ, οι πίτσες κάνουν περισσότερο κακό στα παιδιά από όσο μπορούμε να φανταστούμε. Μια καλή διατροφή είναι πλούσια σε μέταλλα και αντιοξειδωτικά που αυξάνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, διευκολύνοντας έτσι την έκκριση της HGH στη σωστή αναλογία, πράγμα που επιτρέπει την ανάπτυξη.

Κατανάλωση πρωτεΐνης με στο σωστό ποσό.

Οι πρωτεΐνες θεωρούνται τα δομικά στοιχεία του σώματός. Εξασφαλίζουν ότι το σώμα αναπτύσσεται και ανακτάται κατάλληλα. Η βιταμίνη B3 είναι επίσης ένα σημαντικό συστατικό που βοηθάει την ανάπτυξη. Τα τρόφιμα όπως το κοτόπουλο, τα αυγά, η σόγια, οι φακές, τα φασόλια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Ο τόνος, τα μανιτάρια, τα πράσινα μπιζέλια, το αβοκάντο, τα φιστίκια κ.λπ. είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β3.

Ασκήσεις τεντώματος.

Το τέντωμα ακούγεται εύκολο και έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ανάπτυξη των παιδιών. Θα πρέπει λοιπόν το παιδί να ξεκινήσει από μικρή ηλικία να κάνει ασκήσεις τεντώματος, έτσι ώστε να βοηθήσει στην επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης και στη βελτίωση της στάσης του σώματος. Οι ασκήσεις μπορεί να είναι εύκολες, όπως να στέκεται όρθιο στα δάχτυλα των ποδιών ακουμπώντας σε έναν τοίχο ή χωρίς στήριξη ή να αγγίζει τα δάχτυλα των ποδιών ενώ στέκετε και να κρατάτε την πλάτη ευθεία.

Να κρεμιέται.

Το κρέμασμα είναι μια  δραστηριότητα που βοηθά στην επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης και μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να ψηλώσει. Εκτός αυτού, εάν οι δραστηριότητες, όπως η ανάκαμψη, οι πιέσεις εισάγονται στη ρουτίνα των παιδιών, οι μύες των οπίσθιων και των βραχιόνων θα γίνουν ισχυρότεροι, διευκολύνοντας μια συνολική ανάπτυξη.

Εισαγωγή στην πρακτική της γιόγκα.

Η γιόγκα έχει ασκηθεί από την αρχαιότητα για το τέντωμα σωμάτων και την εξεύρεση ισορροπίας. Υπάρχει μια πληθώρα θέσεων γιόγκα που βοηθάνε στην αύξηση του ύψους. Οι Asanas όπως το chakrasana επιτρέπουν στα παιδιά να ξαπλώνουν και στη συνέχεια να σηκώνουν τις πλάτες τους σχηματίζοντας τοξοειδές σχήμα, με δομή τύπου U. Τα χέρια και τα πόδια χρησιμοποιούνται για την ανύψωση ολόκληρου του σώματος. Αυτή η άσκηση κάνει τη σπονδυλική στήλη ισχυρή και και βοηθά στη γρήγορη ανάπτυξη.

Τρέξιμο.

Το τρέξιμο είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα, η οποία δεν είναι μόνο καλή για τα παιδιά, αλλά έχει πολλά οφέλη και για τους ενήλικες. Χτίζει τους μύες και αυξάνει την αντοχή στα παιδιά. Επίσης απελευθερώνει HGH, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να γίνουν ψηλότερα. Τα παιδιά θα αγαπούσαν το τρέξιμο εάν οι γονείς τους τα συνόδευουν και συμμετείχαν σε αυτή τη δραστηριότητα.

Ο κατάλληλος ύπνος.

Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών. Είναι σημαντικό για το παιδί να κοιμάται τουλάχιστον  οκτώ ώρες για τις περισσότερες ημέρες, έτσι ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί κανονικά και να ανακάμψει από την κόπωση. Η HGH, συνήθως εκκρίνεται κατά τις ώρες ύπνου του παιδιού.  

Είναι λοιπόν σημαντικό οι γονείς να αποφεύγουν την καθιστική ζωή και να ενθαρρύνουν την υγιεινή διατροφή και την άσκηση τόσο στα παιδιά, όσο και σε εκείνους. Τώρα θα ρίξουμε μια ματιά στο πώς η διατροφή επηρεάζει την ανάπτυξη ενός παιδιού. Το ύψος των παιδιών επηρεάζεται κυρίως από τη γενετική των γονέων και των οικογενειών τους. Ωστόσο, οι περισσότεροι γονείς δεν γνωρίζουν ότι με τη σωστή διατροφή μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να φτάσουν στο μέγιστο δυναμικό της φυσιολογικής ανάπτυξής τους. Αν και η διατροφή δεν μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλη αλλαγή, μπορεί όμως να αυξήσει μερικούς πόντους από το προκαθορισμένο ύψος. Βασικές θρεπτικές ουσίες που βοηθούν στην επίτευξη του επιθυμητού ύψους.

Οι πρωτεΐνες ενισχύουν την ανάπτυξη στα παιδιά. Αυξάνουν τη μυϊκή μάζα και βοηθάνε την ανάπτυξη και τη συντήρηση των ιστών. Η ανεπάρκεια πρωτεϊνών μπορεί να επιβραδύνει την αυξητική ορμόνη και να οδηγήσει σε χαμηλό BMI.

Ορυκτά όπως το σίδηρο, το κάλιο, το ιώδιο, ο φώσφορος, το φθόριο είναι απαραίτητα για την αύξηση του ύψους των παιδιών. Το ασβέστιο είναι ένα άλλο ορυκτό που όχι μόνο ενισχύει τα οστά, αλλά και προάγει την αποτελεσματική ανάπτυξη.

Η βιταμίνη D βοηθά στην εύκολη απορρόφηση του ασβεστίου στο σώμα. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει κόπωση, αδύναμα οστά και μυς. Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία ανάπτυξης.

Τα λαχανικά και τα φρούτα που αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, Β1, Β2, C, F και ριβοφλαβίνης, και μπορούν να συμβάλουν σε ένα θρεπτικό, ισορροπημένο γεύμα. Η κατανάλωση υδατανθράκων στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης των παιδιών, παρέχει ενέργεια και ζωτικότητα για το σώμα τους. Θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στους σύνθετους υδατάνθρακες. Πρέπει να αποφεύγονται οι απλοί υδατάνθρακες, όπως τα γλυκά, τα πατατάκια.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν πλούσια πηγή ορυκτών και βιταμινών Α, Β,  D και Ε. Το γάλα, το τυρί cottage, το γιαούρτι έχουν μια καλή ποσότητα πρωτεϊνών και ασβεστίου που βοηθούν στην ανάπτυξη.

Τα αυγά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνη D, βιταμίνη Β12, ασβέστιο και ριβοφλαβίνη. Είναι απαραίτητο μέρος της διατροφής.

To κοτόπουλο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, που βοηθάνε  στην επισκευή των ιστών και στην ανάπτυξη μυών του παιδιού, προάγοντας έτσι την αύξηση του ύψους.

Πλιγούρι βρώμης, ξηροί καρποί και σπόροι μαζί αποτελούν καλές πηγές ωμέγα λιπαρών οξέων και πρωτεϊνών. Μπορούν να καταναλώνονται καθημερινά για πρωινό ή ως σνακ.

Φρούτα όπως η παπάγια, το καρπούζι, τα μήλα, τα βερίκοκα κλπ. περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Τα καρότα είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Α, C και ασβεστίου και βοηθούν στη διατήρηση ισχυρών οστών.

Ολόκληροι κόκκοι είναι αποτελεσματικοί στην παροχή της απαιτούμενης ενέργειας. Περιέχουν σίδηρο, μαγνήσιο, ίνες, σελήνιο, κλπ. που βοηθούν στην ανάπτυξη του παιδιού.

Τέλος τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και ο γάδος έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και βιταμίνη D. Ακόμα και το κόκκινο κρέας μπορεί να δοθεί με μέτρο για τις ανάγκες σε πρωτεΐνες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.