WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι πραγματικοί κίνδυνοι μιας δίαιτας χωρίς υδατάνθρακες


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Ιουλίου 2019

Οι πραγματικοί κίνδυνοι μιας δίαιτας χωρίς υδατάνθρακες

Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είναι δημοφιλείς εδώ και χρόνια. Ανάλογα με το τι επιλέγετε να τρώτε, μια δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες μπορεί να είναι πολύ περιοριστική. Και φυσικά οι περισσότεροι ακολουθούν αυτό το μοτίβο με σκοπό να χάσουν κιλά.

Όμως η σωστή διατροφή επικεντρώνεται στην ποιότητα και την ισορροπία και όχι στην απέλαση. Είναι αληθές ότι υπάρχουν υδατάνθρακες που καλό θα ήταν να μην τους προτιμάνε, όμως υπάρχουν και οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης, που μόνο καλό μπορούν να μας κάνουν.

Η απώλεια και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η πρόληψη ασθενειών όπως ο διαβήτης δεν απαιτούν ακραίες δίαιτες. Και αυτό γιατί στην πραγματικότητα, οι παρενέργειες της προσπάθειας για την εξάλειψη όλων των υδατανθράκων επηρεάζουν πολύ τόσο την ποιότητα ζωής όσο και την υγεία. Δείτε μερικές από αυτές.

Χάνετε σημαντικά θρεπτικά συστατικά

Η μείωση των υδατανθράκων μειώνει σημαντικά την πρόσληψη πολλών βασικών θρεπτικών ουσιών που υπάρχουν σε τρόφιμα, τα οποία αποφεύγονται ή περιορίζονται, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών, των ανόργανων συστατικών, των αντιοξειδωτικών, των φυτικών ινών και των προβιοτικών και ακόμη και των υγιεινών λιπών. Δεν υπάρχει πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα ικανό να αντικαταστήσει τις μυριάδες θρεπτικών ουσιών που προστατεύουν την υγεία και τις οποίες δεν λαμβάνετε όταν επιλέγετε να εξαλείψετε τους σύνθετους υδατάνθρακες. Εκτός όμως από τα θρεπτικά συστατικά, η μείωση ή εξάλειψη των υδατανθράκων από την καθημερινή διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ανοσοποιητική λειτουργία, τη γνωστική υγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Κακή υγεία του πεπτικού συστήματος

Οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνετε ημερησίως τουλάχιστον 25 γραμμάρια φυτικές ίνες. Και αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό βρίσκεται μόνο σε τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες. Η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη, παχυσαρκίας και ορισμένων πεπτικών παθήσεων. Ορισμένοι τύποι ινών λειτουργούν επίσης ως πρεβιοτικά , τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου που υποστηρίζουν την ανοσία, την αντιφλεγμονώδη δράση και την ψυχική υγεία. Τα συμπληρώματα ινών είναι διαθέσιμα, αλλά η έρευνα δείχνει ότι δεν προσφέρουν τα ίδια οφέλη με τις ίνες που προέρχονται από τα ολόκληρα τρόφιμα.

Μπορεί να υπάρχουν κοινωνικές και ψυχολογικές παρενέργειες

Οποιαδήποτε ακραία διατροφή καθιστά την κοινωνική διατροφή μια πρόκληση. Έχω ακούσει πολλές ιστορίες σχετικά με το πώς η αυστηρή δίαιτά οδήγησε πολλούς ανθρώπους στην αποφυγή συνάντησης με φίλους και την οικογένεια ή έπαθαν έμμονες για τα τρόφιμα. Ενώ κάποιοι άλλοι που δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν τις ακραίες διατροφικές επιλογές κατέληξαν να έχουν ενοχές μέχρι και κατάθλιψη. Επιπλέον, μια συστηματική ανασκόπηση 11 μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι φυτικές τροφές που περιέχουν υγιείς υδατάνθρακες συνδέονται με σημαντικές βελτιώσεις στη συναισθηματική ευεξία, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης.

Συμπερασματικά μια δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες δεν συνιστάται είτε για τη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους είτε για τη βέλτιστη υγεία. Στην πραγματικότητα, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μια φυτική διατροφή, φυτικές τροφές, μονοακόρεστα λίπη, όπως το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και τα καρύδια και άπαχη πρωτεΐνη παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Οι φυτικές τροφές, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν απώλεια βάρους, βελτιώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβιακό έντερο και μειώνουν το σχηματισμό τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκοζυλίωσης ή AGEs ενώσεων που σχετίζονται με τη γήρανση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.