WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συμβουλές για να ρυθμίσετε τις ορμόνες της πείνας και να χάσετε κιλά


11 Σεπτεμβρίου 2019

Συμβουλές για να ρυθμίσετε τις ορμόνες της πείνας και να χάσετε κιλά

Η παχυσαρκία αναγνωρίζεται πλέον σαν μια χρόνια πάθηση που οφείλεται στην υπερβολική αύξηση του λίπους στο σώμα. Όταν κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο για ασθένειες, όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, αυξημένη χοληστερίνη, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, ορισμένες μορφές καρκίνου μέχρι και πρόωρο θάνατο. Συγκεκριμένα η παχυσαρκία είναι η πιο συχνή παθογόνος αιτία που οδηγεί σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ενώ μπορεί επίσης να επιδεινώσει άλλες παθήσεις και να κάνει πιο δύσκολη τη θεραπεία τους.

Πόσο όμως μπορείτε να ελέγξετε την πείνα σας ή την όρεξή σας; Και τι ρόλο παίζουν οι ορμόνες της πείνας στην απώλεια βάρους; 

Για να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα, πρέπει πρώτα να καταλάβετε πώς λειτουργούν οι δύο ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα, την όρεξη και την παχυσαρκία.

Η πρώτη ορμόνη που ανακαλύφθηκε τα τελευταία χρόνια είναι η γκρελίνη. Η ορμόνη αυτή δίνει το σήμα για το πότε νιώθετε πεινασμένοι και πρέπει να φάτε. Σκεφτείτε τη γκρελίνη σαν μια ορμόνη που κάνει το στομάχι σας να γκρινιάζει. Η συγκεκριμένη ορμόνη απελευθερώνεται όταν έχετε φάει πολύ λίγο και η κορύφωση γίνεται τέσσερις ώρες μετά από ένα γεύμα. Σύμφωνα με πρόσφατη κλινική έρευνα που έγινε στο Λίβερπουλ η γκρελίνη συμπεριφέρεται διαφορετικά στα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε σύγκριση με τα άτομα κανονικού βάρους. Όσοι είχαν κανονικό βάρος, η γκρελίνη βρέθηκε να ψηλώνει με την πείνα και να μειώνεται μετά από το φαγητό. Στους παχύσαρκους τα επίπεδα στο αίμα της γκρελίνης είναι χαμηλά πριν από το φαγητό και παραμένουν χαμηλά μετά από το γεύμα. Η λεπτίνη είναι η ορμόνη κορεσμού. Bοηθά στην καταστολή της όρεξης και παράγεται από τα λιποκύτταρα.

Όμως αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι όταν χάνετε πολλά κιλά μειώνονται και τα επίπεδα της λεπτίνης, με αποτέλεσμα να αρχίζετε να πεινάτε και στο τέλος να τρώτε περισσότερο από ό,τι πριν. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούνε αυστηρές δίαιτες, συνήθως ξαναπαίρνουν τα κιλά που έχασαν ίσως και περισσότερα. Εάν όμως επιστρέψετε στο κανονικό σας βάρος, τα επίπεδα λεπτίνης αρχίζουν και ισορροπούν.

Επίσης και τα επίπεδα της γκρελίνης αλλάζουν ανάλογα με την απώλεια βάρους. Μετά από μια δίαιτα η παραγωγή της γκρελίνης αυξάνεται, ενδεχομένως κάνοντας πολλούς ανθρώπους να τρώνε περισσότερο και στο τέλος να παίρνουν ξανά τα κιλά.

Γιατί το σώμα αντιστέκεται στην απώλεια βάρους;

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι σχεδιασμένος να καταπολεμάει την πείνα. Μέρος της αντίδρασής του λοιπόν είναι η προσπάθεια του να επανέλθει στο βάρος που βρισκόταν πριν τη δίαιτα. Γι αυτό και δεν είναι εύκολο να διατηρήσουμε τα κιλά που έχουμε χάσει.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να επιμένετε σε μια μέτρια απώλεια βάρους περίπου 5% του σωματικού σας βάρους, ώστε να μην πέφτουν τα επίπεδα της λεπτίνης. Επίσης είναι σημαντικό να τρώτε κάτι κάθε τρεις ώρες, ώστε να διατηρείτε σταθερά τα επίπεδα των ορμονών της πείνας. Και φυσικά είναι σημαντικό να καταναλώνετε όλες τις ομάδες τροφίμων. Για παράδειγμα η πρωτεΐνη είναι παίζει ρόλο στην καταστολή της γκρελίνης γι αυτό και κρατάει χορτάτους για πολλές ώρες. Ενώ οι σύνθετοι υδατάνθρακες επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης, αυξάνοντας το αίσθημα κορεσμού.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.