WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 λάθη που σας θέτουν σε κίνδυνο για υψηλή χοληστερόλη


15 Σεπτεμβρίου 2019

4 λάθη που σας θέτουν σε κίνδυνο για υψηλή χοληστερόλη

Η χοληστερόλη αποτελεί ένα από τα πιο κοινά προβλήματα υγείας αλλά και την αιτία θανάτου σε περισσότερο από το 80% του πληθυσμού. Υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης οδηγούν σε καρδιακά νοσήματα και αν αφεθεί χωρίς επίβλεψη μπορεί να φέρει πολύ πιο σοβαρά προβλήματα.

Είναι αλήθεια: Τα γονίδιά σας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης της υψηλής χοληστερόλης. Εάν η μητέρα ή ο μπαμπάς σας έχει υψηλή χοληστερόλη, τότε υπάρχει και μια πιο μεγάλη από το μέσο όρο πιθανότητα να έχετε και εσείς.

Όμως η κληρονομικότητα δεν είναι η μοναδική αιτία που μπορεί να  προκαλέσει υψηλή χοληστερόλη. Πολλοί παράγοντες του τρόπου ζωής έχουν επίσης τεράστιο αντίκτυπο στον κίνδυνο. Τα καλά νέα: Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές που κάνετε. Παρακάτω θα δείτε τέσσερα λάθη που σας θέτουν σε κίνδυνο για υψηλή χοληστερόλη.

Δεν τρώτε σωστά

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά- κρέατα, βούτυρο, γαλακτοκομικά προϊόντα - ενέχει τον κίνδυνο υψηλής χοληστερόλης. Η κατανάλωση πάρα πολλών trans λιπαρών που βρίσκονται σε πολλές έτοιμες τροφές, θα αυξήσει επίσης τον κίνδυνο. Το 2015, η FDA διέταξε τους κατασκευαστές τροφίμων να σταματήσουν να χρησιμοποιούν trans-λιπαρά. 

Είστε παχύσαρκοι

Έχοντας ένα δείκτη μάζας σώματος (BMI) μεγαλύτερο από 30 σημαίνει ότι είναι πιθανότερο να έχετε χαμηλότερα επίπεδα καλής χοληστερόλης (HDL) και υψηλότερα επίπεδα κακής χοληστερόλης (LDL). 

Δεν ασκείστε

Όσο περισσότερο κινείστε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ είναι πιο πιθανό να έχετε αυξημένα τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης

Καπνίζετε

Εάν δεν έχετε σταματήσει το κάπνισμα , τι περιμένετε; Ο καπνός είναι η κύρια αιτία θανάτου. Είναι η αιτία για το 90% όλων των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει καρκίνο σε πολλά άλλα μέρη του σώματος. Επιπλέον το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης και προκαλεί βλάβες στα τοιχώματα των αγγείων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.