WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Οι συνήθειες που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου


21 Σεπτεμβρίου 2019

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Οι συνήθειες που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου

Όταν ο γιατρός Alois Alzheimer το 1900 εξέτασε έναν ασθενή στο νοσοκομείο της Φρανκφούρτης τον ρώτησε «Ποιο είναι το όνομα σου;» Και εκείνος απάντησε Auguste. Ύστερα τον ρώτησε να μάθει το επίθετο του και το όνομα της συζύγου του. Και εκείνος έδωσε την ίδια απάντηση- "Auguste,"- Εκείνη την εποχή οι γιατροί δεν μπορούσαν να περιγράψουν αυτή την ασθένεια. Ώσπου πέθανε μια γυναίκα και ο γιατρός Alzheimer έκανε αυτοψία στον εγκέφαλο της και παρατήρησε μάζες λείων πλακών γύρω από τα κύτταρα, οι οποίες αλλοίωναν το σχήμα τους. Και τότε είναι που έκανε τη διάγνωση αυτής της νόσου, ως μια σοβαρή ασθένεια του εγκεφαλικού φλοιού και τελικά πήρε το όνομα του -νόσος του Αλτσχάιμερ.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ αποτελεί μια χρόνια εκφυλιστική νόσο, η οποία χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών. Μπορεί να παρατηρηθεί μείωση μνήμης, της μάθησης και της κρίσης. Εκδηλώνεται κυρίως σε άτομα άνω των 65 ετών ενώ πολύ σπάνια θα παρατηρηθεί σε άτομα κάτω των 50 ετών και δεν υπάρχει ακριβής αιτία. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμάει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2050, να πλήξει 152 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ορισμένες διαταραχές, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη, η παχυσαρκία και η κατάθλιψη, συνδέονται με έναν αυξημένο κίνδυνο της νόσο του Αλτσχάιμερ. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η κοινωνική απομόνωση και η έλλειψη πνευματικής άσκησης.

Και ενώ ακόμα δεν έχει βρεθεί η θεραπεία, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι οι συνήθειες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Οι άνθρωποι λοιπόν που κάνουν τακτικά τα παρακάτω ενδέχεται να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης γνωστικής εξασθένισης.

Η σωματική δραστηριότητα κατατάσσεται στο νούμερο ένα της λίστας για τη προστασία από τη νόσο του. Όσοι ασκούνται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για 15 με 30 λεπτά, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη νόσο. Επίσης, μια έρευνα που διεξάχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ διαπίστωσε ότι όσοι περπατούσαν καθημερινά είχαν μεγαλύτερο όγκο της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο τους, από εκείνους που δεν περπατούσαν. Αν λοιπόν θέλετε να προστατέψετε τον εγκέφαλο σας, εντάξτε τη πεζοπορία στις καθημερινές σας συνήθειες.

Να κάνετε διαλογισμό τουλάχιστον για 10 λεπτά κάθε μέρα. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός είναι ένα αποτελεσματικό όπλο εναντίον της άνοιας και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Καθίστε με ίσια πλάτη, κλείστε τα μάτια σας και εισπνεύστε αργά μετρώντας μέχρι το πέντε, στη συνέχεια, εκπνεύστε και μετρήστε ξανά. Κάντε το για 5 λεπτά ακόμα και προσπαθήστε να αδειάσετε το μυαλό σας από όλες τις σκέψεις. Κάντε διαλογισμό καθημερινά.

Υγιεινή διατροφή.

Η φλεγμονή και η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορούν να τραυματίσουν τους νευρώνες του εγκεφάλου και έτσι να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου. Δείτε τι πρέπει να προσέξετε. 

Μειώστε τη ζάχαρη. Προσέξτε τη ζάχαρη και τους απλούς υδατάνθρακες που καταναλώνετε, γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονές και έτσι να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Απολαύστε μια μεσογειακή διατροφή. Πολλές επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μιας μεσογειακής διατροφής μειώνει δραματικά τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αυτό σημαίνει άφθονα λαχανικά, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και λάδι και περιορισμός των επεξεργασμένων τροφίμων.

Αποφύγετε τα trans λιπαρά. Αυτά τα λίπη μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και να παράγουν ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι βλαβερές για τον εγκέφαλο. Μειώστε την κατανάλωση τους αποφεύγοντας το γρήγορο φαγητό, τα τηγανητά και ο,τι περιέχει «μερικώς υδρογονωμένα έλαια».

Καταναλώστε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα στοιχεία από μελέτες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας, με τη μείωση των β-αμυλοειδών πλακών. Τροφές που είναι πλούσιες σε ω-3 λιπαρά είναι ο σολομός, ο τόνος, τα φύκια, οι σαρδέλες.

Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά. Όσο πιο πολύχρωμο το πιάτο τόσο το καλύτερο. Εντάξτε στην καθημερινή σας διατροφή πολλά φρούτα και λαχανικά, ώστε να πάρετε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.

Απολαύστε καθημερινά 2 με 4 φλιτζάνια τσάι. Η τακτική κατανάλωση τσαγιού ενισχύει τη μνήμη και επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου

Αρχίστε να απομνημονεύετε κάτι κάθε μέρα. Είναι πλέον γνωστό ότι όσο πιο πολύ εξασκείτε τον εγκέφαλο σας, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η ανάγνωση, τα επιτραπέζια παιχνίδια, η εκμάθηση μουσικών οργάνων και η λύση διάφορων γρίφων αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα, ενθαρρύνουν την ανάπτυξη νέων κυττάρων του εγκεφάλου. Σε μια έρευνα άνθρωποι που είχαν ένα γονίδιο, το οποίο συνδέεται με τη νόσο, μπόρεσαν και ανέβαλαν την εμφάνιση της σχεδόν μια δεκαετία, εξαιτίας της εξάσκησης της πνευματικής τους λειτουργίας.

Προσέξτε το βάρος σας. Τα επιπλέον κιλά αποτελούν έναν παράγοντα κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Μια σημαντική μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ήταν υπέρβαροι στη μέση ηλικία είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ και όσοι ήταν παχύσαρκοι είχαν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο. Η απώλεια βάρους  μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην προστασία του εγκεφάλου σας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.