WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτές οι ερωτήσεις αποκαλύπτουν πότε θα μπείτε στην εμμηνόπαυση


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Οκτωβρίου 2019

Αυτές οι ερωτήσεις αποκαλύπτουν πότε θα μπείτε στην εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση είναι μια λέξη που στο άκουσμα της τρομάζει πολλές γυναίκες. Είναι επίσης και μια κατάσταση που καμία δεν μπορεί να αποφύγει. Δεν θα θέλατε όμως, να γνωρίζετε πότε θα μπείτε στην εμμηνόπαυση; Και ενώ δεν υπάρχει απλή εξέταση που να δείχνει πότε θα σας σταματήσει η περίοδος, ωστόσο υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που μπορεί να σας βοηθήσουν να κάνετε μια πρόβλεψη. Εσείς απλά κάντε στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις.

Πότε μπήκε η μητέρα σας στην εμμηνόπαυση;

Οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση την ίδια περίπου ηλικία με τις μαμάδες τους, είτε λίγο νωρίτερα είτε λίγο αργότερα. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες εκ των οποίων οι μητέρες είχαν πρόωρη εμμηνόπαυση, είχαν και εκείνες διπλάσιες πιθανότητες να τους σταματήσει νωρίτερα η έμμηνος ρύση.

Είστε καπνίστριες;

Το κάπνισμα είναι βλαβερό κυρίως για τους πνεύμονες και την καρδιά, αλλά επίσης φαίνεται ότι επηρεάζει και την υγεία των ωοθηκών στις γυναίκες. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Tobacco Control, εξέτασε τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από σχεδόν 94.000 γυναίκες και διαπίστωσε ότι οι καπνίστριες είχαν 26% αυξημένο κίνδυνο για εμμηνόπαυση πριν από τα 50 έτη, σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Οι πρώην καπνίστριες έτειναν να έχουν την ίδια τύχη, με εκείνες που κάπνιζαν.

Ποιος είναι ο ΔΜΣ σας;

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αλλά μια μελέτη έδειξε ότι οι παχύσαρκες ή υπέρβαρες γυναίκες είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να περάσουν στην εμμηνόπαυση πριν τα 50 έτη, σε σύγκριση με εκείνες που είχαν φυσιολογικό βάρος.

Είχατε ποτέ κάνει χημειοθεραπεία;

Η χημειοθεραπεία μπορεί να σώσει ζωές, αλλά επίσης μπορεί να βάλει τέλος στην περίοδο σας. Η χημειοθεραπεία μπορεί επηρεάσει τις ωοθήκες και να σταματήσει τον έμμηνο κύκλο. Παρόλα αυτά κάποιες νέες γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, όταν τη σταμάτησαν, είχαν και πάλι εμμηνόρροια. Αλλά, αν είστε ήδη κοντά στην ηλικία της εμμηνόπαυσης κατά πάσα πιθανότητα η περίοδο σας δεν θα επιστρέψει.
 

Πηγή φωτογραφίας: www.instagram.com/mikutas

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.