WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς μπορείτε να εθιστείτε στον διαλογισμό


29 Νοεμβρίου 2019

Πώς μπορείτε να εθιστείτε στον διαλογισμό

Έχετε απολαύσει ποτέ μια δραστηριότητα τόσο πολύ ώστε να μην μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ήταν η ζωή χωρίς αυτή; Εάν ναι, τότε έχετε βιώσει τον εθισμό.

Παρόλο που εξετάζουμε συχνά τον εθισμό σε σχέση με τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, την πορνογραφία και τα τυχερά παιχνίδια, αυτά δεν είναι τα μόνα που εθίζονται οι άνθρωποι. Για παράδειγμα μπορεί να αναπτύξουν εθισμό και στη ζάχαρη, στην καφεΐνη, στην άσκηση, στον ύπνο ή ακόμα και τα κοινωνικά μέσα. 

Και τώρα θα αναρωτιέστε πώς γίνεται κάποιος να αναπτύξει εθισμό στον διαλογισμό. 

Πρώτα από όλα ας δούμε τι είναι ο εθισμός. 

Εξ ορισμού, κάθε συνήθεια ή δραστηριότητα που συνεχίζετε να ασκείτε, παρόλο που επηρεάζει αρνητικά τη ζωή σας, είναι ένας εθισμός. Ορισμένοι εθισμοί μπορεί να προέρχονται από γενετική προδιάθεση, ενώ άλλες φορές τους αναπτύσσουμε λόγω έλλειψης δεξιοτήτων αντιμετώπισης.

Επιπλέον, όταν οι άνθρωποι αναπτύσσουν έναν εθισμό, εμφανίζουν συμπτώματα στέρησης, εάν δεν έχουν το αντικείμενο ή δεν κάνουν τη δραστηριότητα.

Οι ερευνητές με έδρα τις ΗΠΑ διεξήγαγαν μια έρευνα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν διαλογίζεστε υπερβολικά, μπορεί να έχετε αρνητικά αποτελέσματα, αντί τα οφέλη που κανονικά προσφέρει ο διαλογισμός.

Κάποιοι άνθρωποι βιώνουν "πνευματική ευδαιμονία" μέσω του διαλογισμού. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να περάσουν πολλές ώρες σε μια διαλογιστική κατάσταση κάθε μέρα με την ελπίδα να αναδημιουργήσουν αυτό το συναίσθημα της ευφορίας.

Άλλοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον διαλογισμό ως μέσο για να ξεφύγουν από την πραγματικότητα. Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκουν ότι ο διαλογισμός παρέχει προσωρινή ανακούφιση από τους δυσκολίες που βιώνουν. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί πάντα να είναι βιώσιμο.

Εάν έχετε εθιστεί σε κάτι και βιώσετε την έλλειψη μπορεί να νιώσετε άγχος, κατάθλιψη, αϋπνίες, πονοκεφάλους, ζάλη, δυσκολίες στην αναπνοή, καρδιακές παλμούς, γαστρεντερικά προβλήματα και εφίδρωση.

Δεδομένου ότι ο διαλογισμός είναι γνωστό ότι ενισχύει τη σεροτονίνη και άλλες ουσίες της ετυχίας, είναι απολύτως εφικτό να βιώσετε εθισμό. Γι αυτό και εάν κάνετε διάλειμμα από τις συνήθεις πρακτικές του διαλογισμού, μπορεί να νιώσετε άγχος, κατάθλιψη και αναταραχή. 

Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τον εθισμό στον διαλογισμό;

Όταν χρησιμοποιείτε μια δραστηριότητα ή ένα στοιχείο ως μηχανισμό αντιμετώπισης ή πηγή ευτυχίας, θα πρέπει πάντα να αφιερώνετε χρόνο για να αναλογιστείτε την αποτελεσματικότητα. Κάντε τις παρακάτω ερωτήσεις για να διαπιστώσετε αν αναπτύσσετε εθισμό στον διαλογισμό. 

Νιώθετε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τις πρακτικές διαλογισμού;

Όταν διαλογίζεστε, έχετε αρνητικές συνέπειες;

Νιώθετε σαν να δραπετεύετε από μια δυσάρεστη πραγματικότητα όταν διαλογίζεστε;

Όταν σταματάτε να διαλογίζεστε για μερικές ημέρες, παρατηρείτε κάποια συμπτώματα εξάρτησης; 

Όπως και με οτιδήποτε άλλο στη ζωή, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η μετριοπάθεια είναι το κλειδί ακόμα για τον διαλογισμό. Εάν διαλογίζεστε λίγη ώρα το πρωί και λίγη ώρα το βράδυ, θα αποκομίσετε πολλά οφέλη για την γενική σας υγεία. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.