WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Ιανουαρίου 2020

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού

Ανησυχία προκαλεί παγκοσμίως η μετάδοση κρουσμάτων του κορωνοϊού χωρών εκτός της Κίνας. 

Τους 107 έφτασαν στην Κίνα οι νεκροί της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος  κορωνοϊός σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό των αρχών της χώρας, ενώ σχεδόν 1.300 είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν πλέον επιβεβαιωθεί στην Ταϊλάνδη, στο Βιετνάμ, στη Σιγκαπούρη, στην Ιαπωνία, στη Νότια Κορέα, στην Ταϊβάν, στο Νεπάλ, στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ, στη Γαλλία και στη Γερμανία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει μέτρα προστασίας για τους πολίτες όλων των χωρών, καθώς ο ιός φαίνεται να “ταξιδεύει” με τρόπους τους οποίους ακόμα δεν μπορούν να ελέγξουν οι επιστήμονες.

Δείτε πώς μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μόλυνσης:

Αποφύγετε τη στενή επαφή με οποιονδήποτε παρουσιάζει συμπτώματα, όπως είναι ο βήχας και το φτέρνισμα. Άλλα συμπτώματα του  κορωνοϊού  περιλαμβάνουν πυρετό και δύσπνοια. Οι σοβαρές περιπτώσεις καταλήγουν σε πνευμονία, νεφρική ανεπάρκεια ή ακόμη και θάνατο.

Μαγειρέψτε καλά τα τρόφιμα. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι ο κορωνοϊός ξεκίνησε από τα ζώα και μεταδόθηκε στον άνθρωπο. Έτσι οι αρχές υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας τροφίμων συστήνουν σχολαστικό και καλό μαγείρεμα στο κρέας και τα αυγά.

Αποφύγετε τις αγορές όπου πωλούνται ζώντα ζώα. Ιδιαίτερα όποιος πάσχει από υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να αποφεύγει εντελώς αυτές τις αγορές, αλλά και την αγορά ζωντανών ζώων και ωμών κρεάτων.

Να πλένετε τα χέρια σας. Πλύνετε συχνά και σχολαστικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Εάν είστε ασθενής, καλύψτε το στόμα και τη μύτη όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και απολυμαίνετε τα αντικείμενα και τις επιφάνειες που αγγίζετε.

Φορέστε προστατευτική μάσκα. Εάν εσείς ή ο γιατρός σας υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε τον κορωνοϊό της Γουχάν, το CDC συνιστά να φοράτε χειρουργική μάσκα.

jenny.gr

Τα μέτρα είναι παρόμοια με αυτά της προστασίας από τον ιό της κοινής γρίπης, αναφέρουν οι Αμερικανοί επιστήμονες, ο οποίος επίσης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις ή ακόμη και θάνατο σε ανθρώπους με επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.