WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: Τα κυριότερα συμπτώματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Φεβρουαρίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: Τα κυριότερα συμπτώματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO).

Κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά.

Κάθε μέρα εκτιμάται ότι περίπου 20 παιδιά πεθαίνουν από καρκίνο στην Ευρώπη. Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Η εμφάνιση καρκίνου στα παιδιά αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μετά από τα ατυχήματα.

Ταυτόχρονα όμως, οκτώ στα δέκα παιδιά που εμφανίζουν σήμερα λευχαιμία θεραπεύονται και αυτό είναι το μήνυμα που θα πρέπει να συγκρατήσουμε όλοι μας.

Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί μόνο λίγοι παράγοντες κινδύνου για τους καρκίνους της παιδικής ηλικίας. Πολλοί παιδικοί καρκίνοι συνδέονται με τη γενετική, αφού έχει αποδειχτεί ότι ο καρκίνος σε μικρές ηλικίες εμφανίζεται με διαφορετική συχνότητα σε παιδιά διαφορετικής εθνοτικής προέλευσης. Επίσης, η γενετική προδιάθεση κάθε ατόμου (οικογενειακό ιστορικό καρκίνων) παίζει σημαντικό ρόλο. Έρευνες έχουν δείξει ότι ιοί, όπως ο Epstein-Barr, η Ηπατίτιδα-Β, ο έρπης και ο ιός του AIDS (HIV) μπορεί επίσης να συμβάλουν στην αύξηση του κινδύνου για μερικούς καρκίνους της παιδικής ηλικίας.

Οι καρκίνοι στα παιδιά είναι διαφορετικοί από αυτούς των ενηλίκων. Άρα η θεραπεία και η αντιμετώπιση είναι διαφορετικές αλλά και η πρόληψη του καρκίνου στα παιδιά είναι περιορισμένη, ενώ στους ενήλικες αποτελεί βασικό σύμμαχο για την αντιμετώπιση. Παρακάτω θα δούμε μερικά ύποπτα συμπτώματα που μπορεί να οδηγήσουν στη διάγνωση του παιδικού καρκίνου.

Εμφάνιση μια μάζας, ογκιδίου, ή ενός πρηξίματος σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος του παιδιού, δηλαδή στο κεφάλι, στην κοιλιά, στα πόδια, στο λαιμό κ.λ.π.

Πυρετός που επιμένει και δε σχετίζεται με λοίμωξη ή συνδυάζεται με άλλα ύποπτα συμπτώματα.

Νευρολογικά συμπτώματα, όπως είναι ο εμετός, ο πονοκέφαλος, η αλλαγή συμπεριφοράς, πρόβλημα στη βάδιση κ.λ.π.

Μάτια με διόγκωση, στραβισμό, πρόπτωση, μελανιές κ.λπ.

Πόνος σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και ιδιαίτερα πόνος στα οστά των άκρων και της μέσης πρέπει να διερευνάται.

Αιμορραγία στο δέρμα χωρίς να έχει προηγηθεί τραυματισμός. Εκδηλώνεται με τη μορφή κόκκινων κηλίδων και σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται αιμορραγία από τη μύτη, τα ούλα, από τα ούρα κ.λ.π.

Ανεξήγητη, υπερβολική ή γρήγορη απώλεια βάρους του παιδιού.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η κακή διάθεση, η ανορεξία, η ωχρότητα, η κόπωση κ.λ.π. τα οποία μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με κάποια από τα παραπάνω πρέπει να διερευνώνται και να γίνουν οι εξετάσεις που θα αποκλείσουν ή όχι το ενδεχόμενο του καρκίνου.

Οι παιδικοί καρκίνοι είναι συχνά ιάσιμοι, ωστόσο παιδιά και έφηβοι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν ελπίδα να ξεπεράσουν την ασθένειά τους απλώς και μόνο επειδή ζουν σε μια χώρα που υποφέρει από τη φτώχεια, με αποτέλεσμα την καθυστερημένη διάγνωση, αλλά και την ανεπαρκή πρόσβαση σε θεραπείες.

Όλα τα παιδιά στον κόσμο αξίζουν να ελπίζουν στη θεραπεία. Τα παιδιά είναι το μέλλον κάθε χώρας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.