Τσικνοπέμπτη: 4 λόγοι για να κάνεις τη διαφορά και να μη φας κρέας σήμερα
Τζουλιάννα Καρνέζη
20 Φεβρουαρίου 2020
Η ημέρα μυρίζει παϊδάκια και κρέας στα κάρβουνα από όλες τις γωνιές. Στο σπίτι ή σε κάποια ταβέρνα όλοι ή σχεδόν όλοι κάπου θα φάνε κρέας απόψε. Και μετά; Η ιστορία επαναλαμβάνεται….Μήπως όμως φέτος να κάνεις την ανατροπή και να μη φας καθόλου κρέας;
Ο Πυθαγόρας, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Εμπεδοκλής, ο Πλούταρχος, οι Ορφικοί, Αιγύπτιοι ιερείς κ.α. ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή. Αποκαλούσαν τη χορτοφαγία “αποχή εμψύχων” και καταδίκαζαν την άσκηση βίας, την αφαίρεση της ψυχής και την βρώση των ‘κατώτερων ζωντανών όντων’, όσων έχουν ψυχή. Στα διάφορα σηµεία του πλανήτη η χορτοφαγία επιλέχτηκε ως κεντρικό δόγµα, καθώς και τρόπος ζωής και διατροφής από πολλές θρησκείες.
Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 80 και του 90 στη χορτοφαγία δόθηκε σηµαντική ώθηση, καθώς το καταστρεπτικό αντίκτυπο της ανθρωπότητας πάνω στη γη γινόταν φανερό. Τα περιβαλλοντικά ζητήµατα άρχισαν να εξουσιάζουν τους τίτλους στα µέσα µαζικής ενηµέρωσης. Πλέον δικαίως βλέπουμε τη χορτοφαγία ως µέρος της διαδικασίας της αλλαγής και της διατήρησης των φυσικών πόρων.
Εάν όμως εξακολουθείς να αναρωτιέσαι γιατί να μην φας κρέας σήμερα αλλά ίσως και αύριο και μεθαύριο….συνέχισε την ανάγνωση.
Ηθικοί λόγοι.
Η ηθική μεταχείριση των ζώων είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους κάποιοι αποφασίζουν να μειώσουν ή να σταματήσουν να τρώνε κρέας. Πολλοί θεωρούν ανήθικη την θανάτωση, παραγωγή και την κατανάλωση κρέατος ή ζωικών προϊόντων. Οι λόγοι ποικίλουν και µπορεί να περιλάβουν µια πεποίθηση για τα δικαιώµατα των ζώων ή την αποστροφή στην πρόκληση του πόνου σε άλλα ζωντανά πλάσµατα. Μια άλλη πεποίθηση είναι ότι δεν πρέπει να αφαιρούνται άλλες ζωές προκειµένου να συνεχίζεται η δική μας.
Σήμερα οι άνθρωποι σκοτώνουν περίπου 60 δισεκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο, εκτός των δισεκατομμυρίων ψαριών και άλλων θαλάσσιων ζώων. Έως το 2050 αναμένεται να καταναλώνουμε 500.000.000 τόνους κρέατος, ενώ το 1961, η συνολική παγκόσμια κατανάλωση κρέατος δεν ξεπερνούσε τα 71 εκατομμύρια τόνους.
Λόγοι υγείας.
Στις ηµέρες µας όλοι οι επαγγελµατίες υγείας υποστηρίζουν ότι η δίαιτα που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και χαµηλή σε ζωικό λίπος και κόκκινο κρέας προσφέρει πολλαπλά οφέλη υγείας, συµπεριλαµβανοµένου ενός σηµαντικά χαµηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, νεφρικής ανεπάρκειας και εµφραγµάτων. Σύµφωνα µε την American Dietetic Association (ADA) η χορτοφαγική διατροφή παρέχει χαµηλά επίπεδα κορεσµένου λίπους, χοληστερόλης, ζωικής προέλευσης πρωτεϊνών και συγχρόνως υψηλά ποσά υδατανθράκων, φυτικών ινών, µαγνησίου, καλίου, φυλλικού οξέως, αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως οι βιταµίνες C και E και φυτοχηµικών ουσιών. Το κρέας περιέχει επίσης 14 φορές περισσότερα υπολείµµατα φυτοφαρµάκων από τα φυτικής προέλευσης τρόφιµα, δεδοµένου ότι περνώντας µέσω της τροφικής αλυσίδας αποθηκεύονται ευκολότερα στους λιπαρούς ιστούς.
Έρευνες λένε ότι οι χορτοφάγοι έχουν χαµηλότερο δείκτη µάζας σώµατος από τους µη χορτοφάγους, καθώς επίσης και χαµηλότερα ποσοστά θανάτου από ισχαιµική καρδιοπάθεια. Επίσης οι χορτοφάγοι παρουσιάζουν χαµηλότερα επίπεδα χοληστερόλης αίµατος, χαµηλότερη πίεση αίµατος και χαµηλότερα ποσοστά υπέρτασης, του διαβήτη, καρκίνου του προστάτη και του παχέος εντέρου.
Περιβαλλοντικοί - οικολογικοί λόγοι.
H σύγχρονη κτηνοτροφία έχει γίνει παγκοσμίως η κύρια πηγή μόλυνσης και περιβαλλοντικής καταστροφής. Κατά µέσο όρο, οι απαιτήσεις σε έδαφος για την παραγωγή ζωικής πρωτεΐνης είναι 10 φορές µεγαλύτερες από ό,τι για τις φυτικές πρωτεΐνες. Για την παραγωγή ενός κιλού µοσχαρίσιου κρέατος, χρειάζονται 21 κιλά πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης. Για κάθε 16 κιλά δηµητριακών και σόγιας που καταναλώνει ένα µοσχάρι στις Ηνωµένες Πολιτείες της Αµερικής (ΗΠΑ) αποδίδει ένα κιλό κρέατος. Για τη διατροφή πουλερικών, χοίρων και βοοειδών "θυσιάζεται" το 40% της παγκόσµιας παραγωγής δηµητριακών.
Τέλος, ξοδεύεται και πολύ νερό, που µε τις σηµερινές συνθήκες της παγκόσµιας έλλειψης αρχίζει να γίνεται πολύτιµο. Υπολογίζεται ότι για την παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος χρειάζονται για τροφή, πόση, καθαριότητα, σφαγείο κ.λπ. 200 000 λίτρα νερού.
Εκτός όµως από το κόστος σε γη, νερό και ενέργεια, υπάρχουν και άλλες αρνητικές πτυχές της υπερβολικής ανάπτυξης της κτηνοτροφίας. Τα εκτρεφόμενα ζώα παράγουν το 18% της παγκόσμιας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, περισσότερο δηλαδή από όλες τις συγκοινωνίες μαζί.
Οικονοµικοί λόγοι.
Το κρέας στοιχίζει ακριβά. Με τόσους ανθρώπους που λιµοκτονούν σήµερα στον κόσµο είναι εγκληµατική η σπατάλη των τροφίµων για την παραγωγή του κρέατος. Κάθε δυο δευτερόλεπτα πεθαίνει και ένα παιδί κάπου στον κόσµο από λιµό. Εάν µόνο οι Αµερικανοί µείωναν την κατανάλωση του κρέατος κατά µόνο 10 %, αυτό θα ελευθέρωνε 12 εκατοµµύριο τόνους σιταριού ετησίως για την ανθρώπινη κατανάλωση, το οποίο θα ήταν αρκετό να ταΐσει επαρκώς κάθε έναν από τους εκατοµµύρια ανθρώπους που λιµοκτονούν κάθε χρόνο.
Τα τελευταία 15 χρόνια, ο αριθµός των χορτοφάγων οκταπλασιάστηκε στις ΗΠΑ και ∆υτική Ευρώπη, ξεπερνώντας συνολικά τα 24 εκατοµµύρια. Έγκυρα στατιστικά στοιχεία δεν υπάρχουν για τον αριθµό των αµιγώς χορτοφάγων στη χώρα µας, ο οποίος είναι µάλλον µικρός. Αλλά οι έστω και µερικώς απέχοντες από το κόκκινο κρέας είναι πολλοί.
Μήπως λοιπόν σήμερα να το ξανασκεφτείς και να κάνεις τη διαφορά επιλέγοντας ένα χορτοφαγικό πιάτο;
Πηγή φωτογραφίας: www.instagram.com/annelinawaller
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.