WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Περπατήστε ξυπόλυτοι, κάνει καλό στην υγεία και οι ειδικοί εξηγούν τον λόγο


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Δεκεμβρίου 2019

Περπατήστε ξυπόλυτοι, κάνει καλό στην υγεία και οι ειδικοί εξηγούν τον λόγο

Όταν ήμασταν μικροί πολλές φορές μας φώναζαν να μην περπατάμε ξυπόλητοι γιατί θα κρυώσουμε. Όμως σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε και να βγάλουμε τα παπούτσια μας.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό και επιστημονικό περιοδικό Nature , διαπίστωσε ότι η συνεχή χρήση παπουτσιών αλλάζει την ευαισθησία μας στο έδαφος, επηρεάζει την ισορροπία και τη δύναμη που ασκούνται στις αρθρώσεις μας και σημειώνει ότι ενδέχεται να υπάρξουν πιθανές μελλοντικές συνέπειες για το σώμα μας.

Αν το σκέφτείτε, τα παπούτσια είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, που χρονολογείται από τη Βιομηχανική Επανάσταση. Στην πραγματικότητα, ακόμη και οι πιο πρωτόγονες μορφές υποδημάτων έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους μόλις πριν από 40 χιλιάδες χρόνια. Πριν από αυτό, οι άνθρωποι περπατούσαν, έτρεχαν και κυνηγούσαν ξυπόλυτοι, στηριζόμενοι στους κάλους που είχαν, για να προστατευτούν από το τραχύ έδαφος. Φυσικά, πλέον οι κάλοι είναι δυσάρεστοι και γι αυτό έχουν βγει πολλές θεραπείες και προϊόντα για να τους απομακρύνουν ή να αποτρέψουν τον σχηματισμό τους. 

Σύμφωνα όμως με τη μελέτη όταν περπατάμε ξυπόλητοι, επιτρέπουμε στο πόδι μας να επεκταθεί και τα δάχτυλα να εξαπλωθούν, ειδικά το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού, το οποίο ευθυγραμμίζει τους μεγάλους τένοντες των δαχτύλων για να στηρίξει καλύτερα το μέσον τόξο του ποδιού. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο που πολλοί άνθρωποι πάσχουν από πελματιαία απονευρωσίτιδα, μια συχνή αιτία πόνου στο πέλμα του ποδιού συνήθως στην περιοχή της πτέρνας. Συμβαίνει όταν ένα ισχυρός σύνδεσμος, η πελματιαία απονεύρωση, που βρίσκεται στο πέλμα του ποδιού, φλεγμαίνει και προκαλεί έντονο πόνο κατά την βάδιση και το τρέξιμο.

Η πελματιαία απονεύρωση είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να απορροφά τους κραδασμούς και τα φορτία στα οποία υποβάλλονται τα πόδια μας. Αυτή η κατάσταση μπορεί να μετριαστεί εάν περπατάτε ξυπόλητοι, που επιτρέπει τον καλύτερο έλεγχο του βήματος και του ρόλου του ποδιού και μεγαλύτερη δύναμη μέσω του τόξου του ποδιού. 

Άλλα πλεονεκτήματα του να περπατάτε χωρίς παπούτσια:

Αποτρέπει τη δημιουργία κιρσών, επειδή ενισχύει το φλεβικό σας σύστημα και επιτρέπει την καλύτερη διανομή των θρεπτικών ουσιών σε ολόκληρο το σώμα σας.

Όταν κάνετε περίπατο ξυπόλυτοι, πιέζετε με όλο το βάρος σας τις νευρικές απολήξεις που συνδέονται με διαφορετικά όργανα του σώματός σας, γεγονός που επιτρέπει την ανάρρωση από μερικές ασθένειες που οφείλονται στο φράξιμο αυτών των καναλιών ενέργειας, τα οποία ονομάζονται μεσημβρινοί.

Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που επιτρέπει επίσης την καλύτερη οξυγόνωση.

Αν και όλα αυτά ακούγονται υπέροχα στη θεωρία, η μετάβαση σε ξυπόλητοι δεν είναι επιλογή για πολλούς, ιδιαίτερα για τους κατοίκους της πόλης, για τους οποίους μπορεί να είναι επικίνδυνο, γι 'αυτό είναι σημαντικό να επιλέξετε τα σωστά παπούτσια που δεν θα προκαλέσουν μακροπρόθεσμες ζημιές. Τα καλύτερα παπούτσια είναι τα εύκαμπτα παπούτσια που σας επιτρέπουν να αισθανθείτε το πάτωμα και βοηθάνε τα δάχτυλα των ποδιών να επεκταθούν. Πρέπει να αποφεύγετε τα παπούτσια με τακούνι και αυτά που πιέζουν τα δάχτυλα. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.