WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι καλύτερες τροφές για να διατηρήσετε χαμηλά τα επίπεδα ουρικού οξέος


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Μαρτίου 2020

Οι καλύτερες τροφές για να διατηρήσετε χαμηλά τα επίπεδα ουρικού οξέος

Το ουρικό οξύ είναι προϊόν του μεταβολισμού των πουρινών, δηλαδή των πρωτεϊνών στον πυρήνα των ανθρώπινων κυττάρων, που κυκλοφορεί στο αίμα.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες το ουρικό οξύ αποβάλλεται από τον οργανισμό, σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, ο μηχανισμός αποβολής δεν λειτουργεί σωστά με αποτέλεσμα τα επίπεδά του στο αίμα να αυξάνονται. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως υπερουριχαιμία. Η υπερουριχαιμία είναι παθολογική πρόδρομος κατάσταση της ουρικής αρθρίτιδας.

Μελέτες δείχνουν ότι διάφορες τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες μπορούν να συνεισφέρουν στον υπερβολικό σχηματισμό ουρικού οξέος στο αίμα. Το βοδινό κρέας, τα ζαχαρούχα τρόφιμα, το μπέικον, το χοιρινό, το κρέας από όργανα ζώων, τα θαλασσινά και τα λαχανικά όπως τα μανιτάρια, τα φασόλια, τα μπιζέλια, οι φακές, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα καρότα, η μελιτζάνα και το σπανάκι είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες.

Παρακάτω θα δείτε ποιες τροφές βοηθούν στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος στο σώμα σας.

Νερό 

Μπορεί να μην ανήκει στις τροφές, όμως βοηθάει στην αποβολή της περίσσειας ουρικού οξέος μαζί με τις τοξίνες που υπάρχουν στο σώμα.

Κεράσια

Τα κεράσια περιέχουν βιοφλαβονοειδή και ανθοκυανίνες που συμβάλλουν στη διάσπαση του ουρικού οξέος και στην πρόληψη της κρυστάλλωσης και της εναπόθεσης ουρικού οξέος στις αρθρώσεις.

Χυμός λεμονιού

Ο χυμός λεμονιού αποτελεί φυσική πηγή βιταμίνης C και κιτρικού οξέος. Διεγείρει τον σχηματισμό ανθρακικού ασβεστίου που βοηθά στην εξουδετέρωση του ουρικού οξέος. Μια καλή ιδέα είναι να προσθέσετε φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το μετά τα γεύματα για να αποτρέψει τις επιθέσεις της ουρικής αρθρίτιδα.

Ηλιόσποροι

Πλούσιοι σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και διουρητικά έλαια, οι ηλιόσποροι μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση των επιπέδων ουρικού οξέος υπό έλεγχο. Το διουρητικό αποτέλεσμα των σπόρων διεγείρει την αυξημένη παραγωγή ούρων, που βοηθά στην αποβολή του ουρικού οξέος από το σώμα σας.
Οι  ελιές και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Είναι μεταξύ των τροφίμων που ελέγχουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος, εξαιτίας της  αντιοξειδωτικής βιταμίνη Ε που περιέχουν. Είναι καλύτερα να προσθέσετε το ελαιόλαδο στις σαλάτες, λαχανικά και ζυμαρικά ωμό πάντα, ενώ να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το λάδι για τηγάνισμα, ιδίως οι πάσχοντες από ουρική αρθρίτιδα  να αποφεύγετε τα τηγανητά.

Φασόλια Pinto

Τα φασόλια Pinto περιέχουν φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο σώμα. 

Μήλα

Το μήλο περιέχει μηλικό οξύ, το οποίο βοηθά στην πρόληψη της κρυστάλλωσης του ουρικού οξέος. Προσθέστε ένα μήλο στην καθημερινή σας διατροφή για να είστε υγιείς. 

Τέλος να σημειωθεί πως η συσχέτιση μεταξύ ινσουλινοαντίστασης και αυξημένων επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα, είναι έντονη και επιβεβαιώνεται από κλινικές μελέτες. Συνεπώς η απώλεια βάρους και η μείωση της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε απλά σάκχαρα (π.χ. ζάχαρη, γλυκά, αναψυκτικά, κ.λ.π.), πρέπει να γίνουν συνείδηση, κάθε υπέρβαρου-παχύσαρκου ασθενή με αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.