WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση με φυσικούς τρόπους


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Μαρτίου 2020

Πώς θα μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση με φυσικούς τρόπους

Η αλήθεια είναι πως η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να μην παρουσιάσει ασυνήθιστα καθημερινά συμπτώματα, όμως ο κίνδυνος για την υγεία είναι πιο σοβαρός από ό,τι νομίζουμε. 

Επιπλέον, η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η πρωταρχική ή συμβάλλει στην αιτία θανάτου σε περισσότερους από 1.000 θανάτους την ημέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης ένας στους πέντε Αμερικανούς ενήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν το γνωρίζουν. 

Και ενώ τα φάρμακα μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, υπάρχουν και κάποιοι φυσικοί τρόποι που μπορεί να σας βοηθήσουν.

Κάντε άσκηση

Η τακτική άσκηση-όπως το γρήγορο περπάτημα-φαίνεται να είναι αποτελεσματική στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η άσκηση βοηθά την καρδιά να χρησιμοποιεί οξυγόνο πιο αποτελεσματικά, οπότε δεν χρειάζεται να εργάζεται τόσο σκληρά για να αντλεί αίμα. 

Αναπνεύστε βαθιά

Το σώμα μας αντιδρά στην ένταση απελευθερώνοντας ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη στο αίμα. Αυτές οι ορμόνες μπορούν να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό, προκαλώντας αύξηση τη πίεσης του αίματος. Ωστόσο, οι αργές αναπνευστικές και διαλογιστικές πρακτικές, όπως η γιόγκα και το tai chi, μπορούν να βοηθήσουν στην διατήρηση των επιπέδων των ορμονών του στρες και της αρτηριακής σας πίεσης. 

Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε κάλιο 

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο αποτελούν σημαντικό μέρος κάθε προγράμματος μείωσης της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο ενθαρρύνει τους νεφρούς να εκκρίνουν περισσότερο νάτριο μέσω της ούρησης και η απέκκριση νατρίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι μπανάνες είναι μια καλή πηγή καλίου, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές όπως οι γλυκοπατάτες, οι ντομάτες, ο χυμός πορτοκαλιού, τα φασόλια, τα μπιζέλια, το πεπόνι, το μέλι, και τα αποξηραμένα φρούτα όπως τα δαμάσκηνα ή οι σταφίδες. Συνολικά, θα πρέπει να στοχεύσετε σε 2000 έως 4.000 mg καλίου την ημέρα.

Κόψτε τη λήψη νατρίου 

Στόχος είναι να διατηρήσετε την πρόσληψη νατρίου κάτω από τα 1.500 mg για υγιή αρτηριακή πίεση, συνιστά η American Heart Association. Αυτό είναι περίπου το μισό από ό, τι καταναλώνουν οι περισσότεροι Αμερικανοί ανά ημέρα. 

Πιείτε (λίγο) αλκοόλ

To πολύ αλκοόλ είναι γνωστό ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Αλλά η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (που ορίζεται ως ένα ποτό ημερησίως) συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης σε γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα του νοσοκομείου Brigham και Women's Hospital της Βοστώνης. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμβάλει και στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Ένα ποτό μετράει ως 12 ουγκιά μπύρας, 5 ουγγιές κρασιού ή 1,5 ουγκιές οινοπνευματωδών ποτών. Τα υψηλά επίπεδα αλκοόλ είναι σαφώς επιζήμια. Αλλά το αλκοόλ με μέτρο προστατεύει την καρδιά. 

Εργαστείτε (λίγο) λιγότερο

Όταν εργάζεστε περισσότερο από 41 ώρες την εβδομάδα, αυξάνεται ο κίνδυνος υπέρτασης κατά 17%, σύμφωνα με μελέτη που διεξάχθηκε στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Προσπαθήστε να φεύγετε μια αξιοπρεπή ώρα από το γραφείο, ώστε να μπορείτε να γυμνάζεστε ή να έχετε χρόνο για να μαγειρέψετε ένα υγιεινό γεύμα. 

Χαλαρώστε με τη μουσική

Οι σωστές μελωδίες μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, σύμφωνα με μια ιταλική έρευνα . Οι ερευνητές ζήτησαν από 29 ενήλικες να ακούσουν καταπραϋντική κλασική, κελτική ή ινδική μουσική για 30 λεπτά την ημέρα. Μετά από έξι μήνες η αρτηριακή πίεση τους έπεσε κατά μέσο όρο 4 mmHg.

Ζητήστε βοήθεια για το ροχαλητό

Ήρθε η ώρα να λάβετε υπόψη τα παράπονα του συντρόφου σας για το ροχαλητό. Το έντονο ροχαλητό είναι ένα σύμπτωμα της αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου (OSA), μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από σύντομες αλλά δυνητικά απειλητικές για τη ζωή διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Και πολλοί πάσχοντες από άπνοια ύπνου έχουν επίσης υψηλά επίπεδα αλδοστερόνης, μια ορμόνη που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα . Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι η άπνοια ύπνου επηρεάζει το ήμισυ των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.