WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι κυριότεροι μύθοι για τον κορωνοϊό που δεν πρέπει να πιστεύετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Μαρτίου 2020

Οι κυριότεροι μύθοι για τον κορωνοϊό που δεν πρέπει να πιστεύετε

Ο κορωνοϊός COVID-19, συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως ταχύτατα αλλά το ίδιο γρήγορα εξαπλώνεται και η παραπληροφόρηση που τον αφορά.

Και ενώ οι επιστήμονες κάνουν ό,τι μπορούν για να μάθουν όσο περισσότερα γίνεται για τον ιό, πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί τελευταία από τα οποία ορισμένα είναι ψέματα. Ας δούμε παρακάτω μερικούς μύθους για τον κορωνοϊό COVID-19.

Μύθος 1: Το σκόρδο σκοτώνει τον κορωνοϊό.

Πολλές αναρτήσεις συνιστούν την κατανάλωση σκόρδου για την πρόληψη της μόλυνσης. Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) λέει ότι ενώ το σκόρδο είναι ένα υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η κατανάλωση του μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους από τον νέο κορωνοϊό. Μάλιστα το South China Morning Post ανέφερε μια ιστορία για μια γυναίκα που έπρεπε να πάει στο νοσοκομείο μετά την κατανάλωση 1,5 κιλού ωμού σκόρδου. Γνωρίζουμε γενικά ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και πόσιμου νερού μπορεί να είναι καλή για να παραμείνουμε υγιείς. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση αυτού ιού.

Μύθος 2: Ο ψεκασμός οινοπνεύματος ή χλωρίνης στο σώμα σκοτώνει τον κορωνοϊό.

Ο ψεκασμός οινοπνεύματος ή χλωρίνης δεν μπορεί να σκοτώσει τον ιό, που έχει ήδη εισέλθει στο σώμα. Ο ψεκασμός τέτοιων ουσιών είναι επιβλαβής για τις περιοχές με βλεννογόνο, όπως τα μάτια και το στόμα. Τόσο το οινόπνευμα όσο και η χλωρίνη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απολύμανση των επιφανειών, αλλά πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις συστάσεις.

Μύθος 3: Εάν πίνετε νερό κάθε 15 λεπτά θα εξοντώσετε τον κορωνοϊό.

Υπάρχουν πολλές αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα που κάποιοι συνιστούν να πίνουμε νερό κάθε 15 λεπτά για να εξαφανίσουμε κάθε ιό που μπορεί να έχει εισέλθει στο στόμα. Ο καθηγητής Trudie Lang στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης λέει ότι δεν υπάρχει βιολογικός μηχανισμός που να υποστηρίζει την ιδέα ότι μπορείτε απλά να πλύνετε έναν αναπνευστικό ιό στο στομάχι σας και να τον σκοτώσετε. Οι λοιμώξεις όπως οι κορονοϊοί εισέρχονται στο σώμα μέσω της αναπνευστικής οδού όταν εισπνεύσετε. Μερικοί από αυτούς μπορεί να εισέλθουν στο στόμα σας, αλλά ακόμα και το πόσιμο νερό  δεν πρόκειται να σας αποτρέψει από το να κολλήστε τον ιό.

Μύθος 4: Η θερμότητα σκοτώνει τον κορωνοϊό.

Υπάρχουν πολλές συμβουλές που υποδηλώνουν ότι η θερμότητα σκοτώνει τον κορωνοϊό, συνιστώντας τη λήψη θερμών λουτρών ή τη χρήση στεγνωτήρα μαλλιών. Επίσης πολλοί ισχυρίζονται πως η κατανάλωση ζεστού νερού και η έκθεση στον ήλιο θα σκοτώσουν τον ιό και συμβουλεύουν ότι το παγωτό πρέπει να αποφευχθεί. Γνωρίζουμε ότι ο ιός της γρίπης δεν επιβιώνει πολλές ημέρες έξω από το σώμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς επηρεάζει η θερμότητα τον νέο κορωνοϊό. Μόλις ο ιός είναι στο σώμα σας, δεν υπάρχει τρόπος να τον σκοτώσετε - το σώμα σας πρέπει απλώς να τον καταπολεμήσει.

Μύθος 5: Τα κατοικίδια μπορούν να μεταδώσουν τον κορονοϊό.

Επί του παρόντος, όπως περιγράφει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα κατοικίδια, όπως τα σκυλιά ή οι γάτες μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.