WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα αποτρέψετε την υπερκατανάλωση τροφής τις ημέρες που μένετε σπίτι λόγω της πανδημίας


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Μαρτίου 2020

Πώς θα αποτρέψετε την υπερκατανάλωση τροφής τις ημέρες που μένετε σπίτι λόγω της πανδημίας

Όταν μένουμε όλοι σπίτι βοηθάμε στη μείωση των κρουσμάτων και στον καλύτερο έλεγχο της πανδημίας του κορωνοϊού. Από την άλλη μεριά όμως όλο αυτό μας έχει βγάλει από τη συνηθισμένη μας ρουτίνα, με αποτέλεσμα να περνάμε πολλές ώρες στο σπίτι και να έχουμε πιο εύκολη πρόσβαση στο ψυγείο.  

Εάν λοιπόν έχετε παρατηρήσει πως τον τελευταίο καιρό τρώτε λίγο παραπάνω, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές. 

Αναπτύξτε ένα πρόγραμμα διατροφής

Το να έχετε μια σταθερή ρουτίνα όσο αφορά το φαγητό, εκτός ότι θα μειώσει την υπερκατανάλωση τροφής, θα βοηθήσει επίσης στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και των επιπέδων ινσουλίνης. Προσπαθήστε να τρώτε πρωινό και στοχεύστε είτε σε τρία γεύματα την ημέρα, είτε σε τρία γεύματα και ένα σνακ, σε απόσταση περίπου τεσσάρων έως πέντε ωρών. Χωρίς χρονοδιάγραμμα, έχετε περισσότερες πιθανότητες να φάτε χωρίς νόημα καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας ή να μένετε πολλές ώρες νηστικοί και μετά να καταναλώνετε μεγάλες μερίδες. 

Βεβαιωθείτε ότι τα γεύματά σας είναι θρεπτικά και ισορροπημένα

Σε κάθε πρωινό, μεσημεριανό γεύμα και δείπνο, συμπεριλάβετε άπαχη πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες και καλό λίπος. Αυτές οι τροφές παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να υποστηρίξουν έναν υγιή μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ξανασκεφτείτε τι πίνετε

Αποφύγετε τα ροφήματα με ζάχαρη ή τα προϊόντα που παρασκευάζονται με τεχνητά γλυκαντικά. Η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να αποδυναμώσει την ανοσία και τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν αποδειχθεί ότι αλλάζουν τη φυσική ρύθμιση της όρεξης.  Εάν πίνετε αλκοόλ, προσπαθήστε να πίνετε ένα με δύο ποτήρια την ημέρα. Μην ξεχνάτε πως το αλκοόλ είναι κενές και μπορεί να αυξήσει την όρεξη και να μειώσει τις αναστολές, οδηγώντας σε υπερκατανάλωση τροφής.

Γνωρίστε τη διαφορά μεταξύ σωματικής και συναισθηματικής πείνας

Όταν δημιουργούνται αγχωτικές συνθήκες τέτοιου μεγέθους, συχνά εμφανίζονται και αλλαγές στη διατροφική συμπροφορά. Μια χαρακτηριστική αλλαγή είναι το συναισθηματικό φαγητό όπου η τροφή χρησιμοποιείται ως δεκανίκι σε μια προσπάθεια να κατασταλούν ή να μετριαστούν τα αρνητικά συναισθήματα. Μέσα από το φαγητό το άτομο εκφράζεται και ταυτόχρονα νομίζει ότι εκτονώνεται. Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι όμως διπλό. Το πρώτο μέρος, είναι ότι η ανακούφιση είναι μόνο προσωρινή. Με το σταμάτημα του φαγητού, η προσοχή επανέρχεται στις σκοτούρες. Το δεύτερο μέρος, είναι ότι προστίθενται στο σώμα περιττά κιλά και μαζί, νέα άσχημα ψυχολογικά αισθήματα λόγω κακής σωματικής εικόνας.

Πραγματική πείνα:

Αυξάνεται σταδιακά

Δε υπάρχει επείγουσα αίσθηση βιασύνης

Σημαίνει ώρες μετά από ένα γεύμα

Είναι γενική δεν αφορά σε ένα τρόφιμο συγκεκριμένα

Σταματάει όταν χορταίνεις

Νιώθεις ικανοποιημένος

Συναισθηματική πείνα:

Εμφανίζεται ξαφνικά

Παρουσιάζεται ως επείγουσα ανάγκη για κατανάλωση τροφής

Δεν σχετίζεται με την ώρα που πέρασε από το τελευταίο γεύμα

Εστιάζεται σε συγκεκριμένα τρόφιμα (γλυκά, λιπαρά)

Επιμένει ακόμα και αν νιώθεις χορτάτος

Νιώθεις ενοχή ή ντροπή ή δυσφορία
 

Απολαύστε τις αγαπημένες σας τροφές με μέτρο.

Κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς απολαύσεις, αλλά απολαύστε προσεκτικά και όχι αυθόρμητα. Για παράδειγμα, εάν θέλετε ένα ή  ή δύο μπισκότα μετά το μεσημεριανό, μειώστε το μέρος των υδατανθράκων στο γεύμα, για να κάνετε χώρο για τους υδατάνθρακες στα μπισκότα. Απολαύστε κάθε μπουκιά και συνεχίστε με την ημέρα σας.

Τώρα περισσότερο από ποτέ, η ισορροπία και η συνέπεια είναι τα κλειδιά - όχι όλα ή τίποτα.
 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.