WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτές οι στρατηγικές σας προστατεύουν από τον κορωνοϊό


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Απριλίου 2020

Αυτές οι στρατηγικές σας προστατεύουν από τον κορωνοϊό

Φέτος η άνοιξη δεν έφερε μόνο λουλούδια, αλλά έφερε και έναν νέο τρόπο ζωής, λόγω του κορωνοϊού. Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας είναι αγχωτική και τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν καθημερινά. Θα κολλήσω τον ιό; Πρέπει να φοράω μάσκα; Πόσο καιρό θα συνεχιστεί η πανδημία;

Στο σημερινό άρθρο, θα αναλύσουμε για το τι μπορείτε να ελέγξετε. Ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα και λαμβάνοντας μερικά απλά μέτρα, μπορείτε να κάνετε πολλά για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της νόσου COVID-19 και να νιώθετε καλύτερα. 

Υποστηρίξτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η φυσική άμυνα του οργανισμού σας ενάντια σε λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων νέων εισβολέων όπως ο νέος κορωνοϊός. Και ενώ μαθαίνουμε ακόμα για τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19, γνωρίζουμε ήδη πολλά για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το να ζούμε στη μέση μιας πανδημίας, κλεισμένοι στο σπίτι με ολόκληρη την οικογένειά, επηρεάζει κάτι περισσότερο από τη σωματική μας υγεία. Μας επηρεάζει διανοητικά, κοινωνικά και πνευματικά. Εάν ζείτε μόνοι σας, μπορεί να αισθάνεστε απίστευτα απομονωμένοι. Εάν είστε με παιδιά ή έναν σύντροφο που συνήθως έλειπαν, μπορεί να αισθάνεστε πνιγμένοι και καταπιεσμένοι.

Όλες αυτές οι στρεσογόνες καταστάσεις μπορούν να μειώσουν την αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες. Έτσι, η υποστήριξη του ανοσοποιητικού σας συστήματος είναι σημαντική. Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να μειώσετε την πιθανότητα να κολλήσετε τον ιό.

Αποφύγετε να καπνίζετε, να πίνετε πολύ αλκοόλ και να παίρνετε φάρμακα που δεν σας έχουν συνταγογραφηθεί. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα περιλαμβάνει Τ κύτταρα που αναζητούν και καταστρέφουν ουσίες που δεν πρέπει να υπάρχουν, όπως ο νέος κορωνοϊός. Το κάπνισμα, η κατανάλωση περισσότερο από μια μικρή ποσότητα αλκοόλ (για ορισμένους, καθόλου) και η λήψη φαρμάκων που δεν έχουν συνταγογραφηθεί, εμποδίζουν τα Τ κύτταρα να κάνουν τη  δουλειά τους.

Κοιμηθείτε σωστά.  Η έλλειψη ύπνου μειώνει την αντίσταση σας στο άγχος και στις λοιμώξεις. Εάν εργάζεστε από το σπίτι ή η ρουτίνα σας έχει αλλάξει, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να κοιμηθείτε λίγο περισσότερο. Στόχος σας είναι να κοιμάστε 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ. 

Μείνετε σε φόρμα. Η άσκηση ενισχύει τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Προσπαθήστε να γυμνάζεστε στο σπίτι κατεβάζοντας διάφορα προγράμματα από το διαδίκτυο. 

Αυξήστε την πρόσληψη τροφών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, όπως φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, όπως άπαχο κρέας, μπιζέλια και φασόλια.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, πριν πάρετε συμπληρώματα σε μορφή χαπιού ή συμπυκνωμένου εκχυλίσματος, γιατί μπορεί να αλληλεπιδρούν με τα φάρμακα που παίρνετε. Για παράδειγμα, τα χάπια σκόρδου μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα αραιωτικά αίματος. Μην πάρετε ποτέ νέο συμπλήρωμα χωρίς να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Διατηρήστε τις κοινωνικές επαφές ψηφιακά.  Εάν σας λείπουν οι φίλοι ή οι συγγενείς μιλήστε μαζί τους μέσω βιντεοκλήσης. 

Διαχειριστείτε το άγχος σας. Το άγχος είναι ένας βασικός παράγοντας για το εάν αρρωσταίνετε εύκολα ή όχι. Εάν αισθάνεστε αγχωμένοι, το σώμα σας θα αντιληφθεί ότι είστε πιο ευάλωτοι και είναι πιο πιθανό να αρρωστήσετε. Μπορείτε να δοκιμάσετε να σκεφτείτε το στρες με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, αντί να λέτε, «είμαι κολλημένος στο σπίτι», πείτε «Είμαι ασφαλής στο σπίτι». 

Άλλες καταπραϋντικές στρατηγικές

Το γράψιμο και η άσκηση ευγνωμοσύνης είναι δύο αποδεδειγμένοι τρόποι για να μειώσετε το επίπεδο άγχους. Δοκιμάστε να ξεκινήσετε μια πρακτική ευγνωμοσύνης. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνετε αυτό, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης ενός  ημερολογίου ευγνωμοσύνης και γράφοντας επιστολές ή ευχαριστήριες σημειώσεις στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Ο απλούστερος τρόπος είναι να σημειώσετε τρία έως πέντε πράγματα που είστε ευγνώμονες για κάθε μέρα, από τον καλό καιρό έως ένα νόστιμο γεύμα.

Κάντε διαλογισμό. Αφιερώστε  έως και 20 λεπτά την ημέρα για να καθίσετε ή να σταθείτε όρθιοι, πάρτε βαθιές αναπνοές και αφήστε τον αέρα να βγει έξω. Θα είστε πιο ήρεμοι και σε θέση να προστατεύσετε τον εαυτό σας από αρνητικές σκέψεις και από το άγχος. 

Η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο. Η φροντίδα του εαυτού σας και η διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος είναι θετικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης και εξάπλωσης της νόσου COVID-19. Αλλά μην αμελείτε και τα απλά προληπτικά βήματα που συνιστά ο ΠΟΥ. 

- Πλύνετε τα χέρια σας τακτικά ή χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60 τοις εκατό αλκοόλ.

- Καλύψτε το στόμα σας με τον αγκώνα όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. 

- Καθαρίστε και απολυμάνετε το σπίτι σας και άλλες περιοχές που αγγίζετε τακτικά, όπως διακόπτες και το τηλέφωνό σας.

- Αποφύγετε τη στενή επαφή, όπως αγκάλιασμα, χειραψία ή συνομιλία ενώ στέκεστε κοντά. 

- Μείνετε στο σπίτι εάν είστε άρρωστοι και μείνετε μακριά από άλλους που είναι άρρωστοι. Εάν είχατε επαφή με κάποιον που έχει κορωνοϊό, μείνετε μόνοι για 14 ημέρες (καραντίνα) και καλέστε το γιατρό σας για πιθανό έλεγχο.

- Φορέστε μάσκα εάν είστε άρρωστοι ή φροντίζετε ένα άρρωστο ή ηλικιωμένο άτομο.

Η φροντίδα του εαυτού σας και της οικογένειάς σας απαιτεί κάποιο σχεδιασμό, αλλά μην ξεχάσετε να απολαύσετε το ταξίδι. Μαγειρέψτε ένα ωραίο φαγητό, κάντε έναν γρήγορο περίπατο, κάντε γιόγκα και γράψτε μια ευχαριστήρια επιστολή σε έναν φίλο… ίσως με μερικές συμβουλές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα!
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.