WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να πίνετε καφέ


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Μαΐου 2020

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να πίνετε καφέ

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο. Περιέχει ένα πολύ δημοφιλές διεγερτικό που ονομάζεται καφεΐνη.

Και ενώ οι περισσότεροι πίνουν καφέ για να αυξήσουν την ενέργεια τους, η διαφορά είναι ότι κάποιοι πίνουν αυτό το ρόφημα το πρωί με σκοπό να τονωθούν και κάποια άλλοι πιστεύουν ότι είναι πιο ωφέλιμο να παραμένουν ώρες, πριν τον καταναλώσουν.

Το σημερινό άρθρο εξηγεί πότε είναι η καλύτερη ώρα για να πιείτε καφέ, ώστε να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του και να ελαχιστοποιήσετε τις παρενέργειές του.

Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν ένα φλιτζάνι - ή τρία - καφέ με το που ξυπνήσουν ή και λίγο αργότερα. Ωστόσο, πιστεύεται ότι η κατανάλωση καφέ πολύ νωρίς το πρωί μειώνει τα ενεργειακά αποτελέσματά του, καθώς η κορτιζόλη, η ορμόνης του στρες βρίσκεται στο μέγιστο.

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που μπορεί να ενισχύσει την εγρήγορση και την εστίαση. Ρυθμίζει επίσης το μεταβολισμό, την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αρτηριακή πίεση. Η ορμόνη ακολουθεί έναν ρυθμό ειδικά, με τα επίπεδά της να κορυφώνονται 30-45 λεπτά αφού ξυπνήσουμε και να μειώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Άρα σύμφωνα με τα παραπάνω η καλύτερη ώρα μέσα στην ημέρα για να πιείτε καφέ είναι αργά το πρωί, όπου τα επίπεδα κορτιζόλης σας είναι χαμηλότερα. Για τους περισσότερους ανθρώπους που σηκώνονται περίπου στις 6:30 π.μ., η μεταξύ 9:30 και 11:30 π.μ είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα φλιτζάνι καφέ. 

Όμως πρέπει να σημειώσουμε, πως ενώ μπορεί να υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό, μέχρι σήμερα καμία μελέτη δεν έχει παρατηρήσει ανώτερα ενεργειακά αποτελέσματα με την καθυστέρηση του πρωινού καφέ, σε σύγκριση με την κατανάλωση αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο προτείνεται να καθυστερήσετε τον πρωινό σας καφέ είναι ότι η καφεΐνη από τον καφέ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης. Η κατανάλωση καφέ όταν το επίπεδο της κορτιζόλης είναι στο αποκορύφωμα, μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τα επίπεδα αυτής της ορμόνης. Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να βλάψουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, προκαλώντας προβλήματα υγείας . 

Ωστόσο, ούτε εδώ έχουν υπάρξει μακροχρόνιες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία της αυξημένης κορτιζόλης από την κατανάλωση καφέ. Επιπλέον, οι αυξήσεις της κορτιζόλης που προκαλούνται από την καφεΐνη, τείνουν να μειώνονται σε άτομα που καταναλώνουν τακτικά καφεΐνη. 

Αλλά αν είστε πρόθυμοι να αλλάξετε την ώρα που πίνετε  καφέ, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η καθυστέρηση της πρόσληψης για λίγες ώρες, μπορεί να αυξήσει την ενέργειά σας. 

Τα υγιή άτομα μπορούν να καταναλώνουν έως και 400 mg καφεΐνης ημερησίως – που ισοδυναμούν περίπου με 4 φλιτζάνια.  Η σύσταση για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες είναι 300 mg καφεΐνης ημερησίως, με κάποια έρευνα που υποδηλώνει ότι το ανώτερο ασφαλές όριο είναι 200 mg ημερησίως.

Αυτές οι συστάσεις για ασφαλή πρόσληψη καφεΐνης περιλαμβάνουν καφεΐνη από όλες τις πηγές. Άλλες κοινές πηγές καφεΐνης περιλαμβάνουν τσάι, αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά και ακόμη και μαύρη σοκολάτα.
 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.