WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έχω πάντα αυγά στο ψυγείο μου και αυτοί είναι οι κυριότεροι λόγοι


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Ιουνίου 2020

Έχω πάντα αυγά στο ψυγείο μου και αυτοί είναι οι κυριότεροι λόγοι

Όταν οι άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι είμαι διαιτολόγος (dietitian), υποθέτουν ότι μου αρέσει να ψωνίζω και να μαγειρεύω. Και ενώ εύχομαι να συνέβαινε αυτό, δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Η δουλειά μου επικεντρώνεται στη διατροφή, αλλά έχω επίσης και πολλές υποχρεώσεις, για αυτό και το τελευταίο πράγμα που θέλω να κάνω είναι να πηγαίνω συνέχεια στο σούπερ μάρκετ ή να περνάω ώρες στην κουζίνα.

Η λίστα των τροφίμων που αγοράζω μπορεί να διαφέρει από εβδομάδα σε εβδομάδα, αλλά ένα τρόφιμο που βρίσκει πάντα θέση στο ψυγείο μου είναι τα αυγά και εδώ είναι το γιατί. 

1. Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Όταν πρέπει να περιορίσω τις επισκέψεις μου στο σούπερ μάρκετ, τα αυγά είναι μια απαραίτητη πηγή υψηλής πρωτεΐνης που διαρκεί πολλές ημέρες. Εκτός όμως από τη μεγάλη διάρκεια, τα αυγά μαγειρεύονται πολύ εύκολα και αποτελούν ένα νόστιμο σνακ. Μάλιστα τα βραστά αυγά είναι ασφαλή για κατανάλωση έως και μία εβδομάδα, όταν φυλάσσονται στο ψυγείο. Εάν όμως τα ξεφλουδίσετε είναι καλύτερο να τα φάτε την ίδια ημέρα. 

2. Είναι θρεπτικά.

Για μόλις 70 θερμίδες το καθένα, τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου έξι γραμμάρια πρωτεΐνης. Τα αυγά θεωρούνται πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας και είναι μοναδικά, καθώς είναι μια από τις καλύτερες πηγές χολίνης. Εκτιμάται ότι το 90% των Αμερικανών δεν πληρούν τη συνιστώμενη πρόσληψη αυτού του σημαντικού θρεπτικού συστατικού.

Η χολίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου της γνωστικής ικανότητας αργότερα στη ζωή και βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ. Η χολίνη είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό και η κατανάλωση κρόκων αυγού θα σας βοηθήσει να λάβετε τη συνιστώμενη πρόσληψη.

Άλλα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιώδιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και βιταμίνη D βρίσκονται επίσης στα αυγά - θεωρήστε τα ως μια νόστιμα βρώσιμη πολυβιταμίνη.

3. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές συνταγές. 

Από ομελέτες μέχρι τάρτες, τα αυγά μπορούν να συμπεριληφθούν στο πρωινό, το μεσημεριανό γεύμα, το δείπνο ή ακόμη και σαν σνακ. 

Για πρωινό:

Δοκιμάστε να χτυπήσετε ένα αυγό και να το μαγειρέψετε σε μια κούπα στον φούρνο μικροκυμάτων για 45 δευτερόλεπτα για μια γρήγορη επιλογή, χωρίς κόπο.

Δοκιμάστε να φτιάξετε αλμυρά muffins με τυρί. 

Για μεσημεριανό:

Φτιάξτε ένα σάντουιτς αυγά, λίγο μαγιονέζα και πιπέρι. 

Κορυφαία κλασική σαλάτα με σκληρά βραστά αυγά για γρήγορη προσθήκη πρωτεϊνών.

Για δείπνο:

Μαγειρέψτε τα αυγά μαζί με λαχανικά όπως κόκκινες πιπεριές και κρεμμύδια και βάλτε τα σε μια τορτίγια. 

Φτιάξτε τη γνωστή σε όλους στραπατσάδα 
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.