WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δείτε τις νέες οδηγίες της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για την πρόληψη του καρκίνου


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Ιουνίου 2020

Δείτε τις νέες οδηγίες της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για την πρόληψη του καρκίνου

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία κυκλοφόρησε  νέες οδηγίες για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου. Οι συστάσεις περιλαμβάνουν την τελευταία έρευνα για τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα, καθώς και αλλαγές στην πολιτική και τα συστήματα που μειώνουν τα εμπόδια στην υγιή ζωή.

Η ενημέρωση επικεντρώνεται στην αύξηση της σωματικής άσκησης και στην ανάπτυξη υγιεινών τρόπων διατροφής σε κάθε ηλικία.

Ακολουθούν ορισμένες από τις προτάσεις:

Οι ενήλικες πρέπει να ασχολούνται με 150 έως 300 λεπτά μέτριας έντασης ή 75 έως 150 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα. Η επίτευξη ή η υπέρβαση του ανώτατου ορίου των 300 λεπτών είναι η βέλτιστη.

Είναι καλύτερο να μην πίνετε αλκοόλ. Τα άτομα που επιλέγουν να πίνουν αλκοόλ πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωσή τους σε όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες.

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή σε όλες τις ηλικίες. Μια υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, σε ποσότητες που βοηθούν στην επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, μια ποικιλία από πολύχρωμα λαχανικά και πλούσια σε φυτικές ίνες όσπρια (φασόλια και μπιζέλια), ολόκληρα φρούτα με ποικιλία χρωμάτων και δημητριακά ολικής αλέσεως. Μια υγιεινή διατροφή περιορίζει ή δεν περιλαμβάνει κόκκινα και μεταποιημένα κρέατα, ποτά με ζάχαρη και πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η Αμερικάνικη Αντικαρκινική Εταιρεία συμβουλεύει δημόσιους, ιδιωτικούς και κοινοτικούς οργανισμούς να συνεργαστούν σε εθνικό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο για να αναπτύξουν, να υποστηρίξουν και να εφαρμόσουν πολιτικές και περιβαλλοντικές αλλαγές. Αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να περιλαμβάνουν αυξημένη πρόσβαση σε θρεπτικές τροφές, καθώς και παροχή ασφαλών, ευχάριστων και προσβάσιμων ευκαιριών για σωματική δραστηριότητα και περιορισμός του αλκοόλ για όλα τα άτομα.

Οι προηγούμενες συστάσεις έγραφαν ότι 150 λεπτά μέτριας έντασης ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας εβδομαδιαίως ήταν επαρκή και η κατανάλωση αλκοόλ θα έπρεπε να είναι περιορισμένη. Όμως η νέα οδηγία του 2020 είναι ότι το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται εντελώς και τα λεπτά της σωματικής δραστηριότητας είναι περισσότερα σε σχέση με τις προηγούμενες οδηγίες.

Η κατευθυντήρια γραμμή συνεχίζει να αντικατοπτρίζει την τρέχουσα επιστήμη, ότι τα διατροφικά πρότυπα, και όχι συγκεκριμένα τρόφιμα, είναι σημαντικά για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου και τη βελτίωση της συνολικής υγείας. Δεν υπάρχει μια τροφή ούτε καν ομάδα τροφίμων που να είναι επαρκής για να επιτύχει σημαντική μείωση του κινδύνου καρκίνου. Τα τρέχοντα και εξελισσόμενα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν τη μετάβαση σε μια προσέγγιση που εστιάζει σε μια πιο ολιστική έννοια των διατροφικών προτύπων. Αντί να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες και βιοενεργά συστατικά, το ACS εστιάζει περισσότερο στη διατροφή συνολικά.

Οι οδηγίες ουσιαστικά δείχνουν ότι είναι εξίσου σημαντικό να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να καταναλώνουμε φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα ολικής αλέσεως και να αποφεύγουμε το κόκκινο κρέας. Τέλος είναι σημαντικό να ασκούμαστε τακτικά, αν θέλουμε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.