WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η σημασία της πρωτεΐνης στη διατροφή


29 Ιουνίου 2020

Η σημασία της πρωτεΐνης στη διατροφή

Σκεφτείτε το σώμα σας σαν μια κατασκευή, που δεν τελειώνει ποτέ. Η πρωτεΐνη είναι οι εργάτες που πρέπει να δουλεύουν συνέχεια, έτσι ώστε να μη σταματήσει ποτέ η λειτουργία της κατασκευής. 

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα βασικότερα μακροθρεπτικά συστατικά με πολυσήμαντους ρόλους για την ανάπτυξη και συντήρηση του ανθρώπινου οργανισμού. Οι δομικοί λίθοι των πρωτεϊνών είναι τα αμινοξέα, τα οποία κατά πλειοψηφία συνθέτει ο οργανισμός (μη απαραίτητα), ενώ όσα δεν μπορεί να τα συνθέσει, τα προσλαμβάνει από τις τροφές (απαραίτητα αμινοξέα).

Τα οφέλη για τον οργανισμό από την πρωτεΐνη 

Οι πρωτεΐνες παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό, αντίστοιχη θερμιδικά με αυτή των υδατανθράκων. Σημαντικός είναι επίσης ο ρόλος τους στην αύξηση και ανάπτυξη του οργανισμού κατά την παιδική ηλικία, την εφηβεία και την εγκυμοσύνη.

Οι πρωτεΐνες αποτελούν τα δομικά υλικά για τους μύες, τους χόνδρους, το δέρμα και το αίμα. Συμβάλλουν στη συντήρηση και επιδιόρθωση των κυττάρων και των ιστών στο σώμα μας.

Κατά την άθληση, η πρωτεΐνη μειώνει την απώλεια μυϊκής μάζας, επιταχύνει την αποκατάσταση και συντελεί στην αύξηση της άλιπης μυϊκής μάζας στο σώμα.

Η σημασία της πρωτεΐνης στη διατροφή

- Μειώνει τα επίπεδα όρεξης και πείνας.

Εκτός από τη θρεπτική αξία, η πρωτεΐνη αυξάνει τον κορεσμό και κατευνάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα το αίσθημα της πείνας. Με απλά λόγια σας βοηθάει να νιώθετε πιο γεμάτοι με λιγότερο φαγητό. 

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η πρωτεΐνη μειώνει το επίπεδο της γκρελίνης, της ορμόνης πείνας, αλλά αυξάνει και τα επίπεδα του πεπτιδίου YY, ορμόνης που σας κάνει να αισθάνεστε πλήρεις. Σημαντικό ρόλο παίζει φυσικά και η ποιότητα της προσλαμβανόμενης πρωτεΐνης, αλλά και οι μερίδες τροφίμων. 

jenny.gr

Αν και μπορεί να ληφθεί από μια ποικιλία πηγών, το κοτόπουλο είναι από τις πιο δημοφιλείς τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες. Τα νωπά κοτόπουλα Πίνδος ανήκουν στην κορυφή της λίστας των προτιμήσεων μας. Κάθε κοτόπουλο Πίνδος παράγεται σε άριστες συνθήκες, σύμφωνα με τις πιο αυστηρές Ευρωπαϊκές προδιαγραφές, εκτρέφεται σε ορεινό περιβάλλον (υψόμετρο πάνω από 700 μέτρα) όπως μας ενημερώνει και η ετικέτα του πάνω στην συσκευασία που αναφέρει τον παραγωγό και την περιοχή της φάρμας, και ο καθαρός αέρας σε συνδυασμό με την 100% πιστοποιημένη φυτική τροφή δίνουν μια άλλη γεύση στα κοτόπουλα Πίνδος, την αυθεντική νόστιμη γεύση του ορεινού.

Η συνεύρεση της ποιότητας και της ασφάλειας με τη γεύση στα κοτόπουλα Πίνδος, τα καθιστά τη νόστιμη επιλογή για όλες τις ώρες και τις περιστάσεις.

- Βοηθά το σώμα σας να επιδιορθωθεί μετά από τραυματισμό.

Η πρωτεΐνη βοηθάει το σώμα σας να ανακάμψει μετά από έναν τραυματισμό. Αυτό συμβαίνει γιατί οι πρωτεΐνες αποτελούν τις κύριες δομικές μονάδες των ιστών και των οργάνων σας. Μελέτες έχουν δείξει πως όσοι κατανάλωναν πρωτεΐνη μετά από έναν τραυματισμό είχαν πιο γρήγορη ανάρρωση. 

- Παρέχει ενέργεια στον οργανισμό.

Εκτός από τους υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες προσφέρουν και εκείνες ενέργεια στον οργανισμό. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος τους στην αύξηση και ανάπτυξη του οργανισμού κατά την παιδική ηλικία, την εφηβεία και την εγκυμοσύνη.

- Συντελεί στη ρύθμιση του μεταβολισμού. 

Η πρωτεΐνη αποτελεί τον δομικό λίθο για το σχηματισμό των ορμονών, ενζύμων, νουκλεικών οξέων κ.λπ. με αποτέλεσμα να παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού.  

jenny.gr

Πόση πρωτεΐνη πρέπει να προσλαμβάνουμε καθημερινά

Οι ανάγκες ενός ατόμου σε πρωτεΐνη δεν ξεπερνούν το 15-20% της συνολικής ενέργειας που χρειάζεται μέσα στην ημέρα. Καλύτερα όμως να μην καταναλώνετε όλη μαζί την πρωτεΐνη σε ένα γεύμα, αλλά να τη μοιράζετε σε περισσότερα γεύματα, γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν θα νιώθετε ότι πεινάτε. 

Η πρωτεΐνη λοιπόν, παίζει σημαντικό ρόλο στην ισορροπημένη διατροφή, προσφέροντας σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό. Είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει επιμόρφωση όσο αφορά την ποιότητα στη διατροφή μας, γι' αυτό και μια από τις πιο καλές επιλογές που μπορείτε να κάνετε είναι τα νόστιμα ορεινά κοτόπουλα Πίνδος.

 

Must Know: 

Mέρος των εσόδων από τις πωλήσεις όλων των προϊόντων της ανανεωμένης σειράς Κοτόπουλα ΠΙΝΔΟΣ Νωπά συσκευασμένα θα διατεθούν για τους σκοπούς του σωματείου ΕΛΠΙΔΑ – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.