WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

9 σημάδια που δείχνουν ότι δεν τρώτε αρκετά λαχανικά


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Αυγούστου 2020

9 σημάδια που δείχνουν ότι δεν τρώτε αρκετά λαχανικά

Τα λαχανικά αποτελούν απαραίτητο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, γιατί περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών και βιταμινών, ενώ δρουν και προστατευτικά ενάντια σε κάποιες ασθένειες. 

Έτσι λοιπόν για να σας βοηθήσουμε να αποφύγετε μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία σας, σας παραθέτουμε 9 σημάδια που δείχνουν ότι δεν τρώτε αρκετή ποσότητα λαχανικών καθημερινά.

Χαμηλή διάθεση 

Τα λαχανικά είναι μια σημαντική πηγή πολυάριθμων βιταμινών και μετάλλων που απαιτούνται για τις κρίσιμες λειτουργίες του σώματος. Η μη κατανάλωση αρκετών λαχανικών και η εστίαση κυρίως σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, σε απλούς υδατάνθρακες ή σε πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα θα οδηγήσει σε μια απότομη αύξηση ενέργειας, με αποτέλεσμα την κόπωση, την απώλεια μνήμης και την αλλαγή της διάθεσης. Από την άλλη μεριά η κατανάλωση λαχανικών θα σας προσφέρει ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ομοίως, οι βιταμίνες και τα μέταλλα που βρίσκονται στα λαχανικά μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσής σας. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της διατροφής και της διάθεσης και οι δίαιτες χαμηλές σε φρούτα και λαχανικά σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. 

Αισθάνεστε ότι πεινάτε συνέχεια 

Η κατανάλωση λαχανικών βοηθάει στην αύξηση του κορεσμού, διατηρώντας σας χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης ότι εάν δεν τρώτε αρκετά λαχανικά, μπορεί να πεινάτε, ακόμα και εάν φάγατε πριν από λίγο.

Θαμπό δέρμα 

Τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του σώματος από τις ελεύθερες ρίζες, που είναι βλαβερές για την υγεία και για το δέρμα.

Ευαισθησία σε μυϊκές κράμπες

Οι μύες χρειάζονται αρκετό κάλιο για να συστέλλονται, γι αυτό και τα χαμηλά επίπεδα καλίου μπορεί να προκαλέσουν  μυϊκές κράμπες. Καλές πηγές αυτού το ορυκτού είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως το σπανάκι, τα σκούρα πράσινα λαχανικά κ.α.

Δυσκοιλιότητα 

Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα λαχανικά βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας. 

Υψηλό άγχος 

Το μαγνήσιο βοηθά τη χαλάρωση, διατηρώντας τα επίπεδα του GABA, ενός νευροδιαβιβαστή που ηρεμεί τόσο το σώμα όσο και το μυαλό. Το μαγνήσιο  παίζει επίσης ρόλο στο σύστημα απόκρισης του στρες, ενώ η ανεπάρκεια του συνδέεται με υψηλότερο άγχος. Τα λαχανικά, όπως το σπανάκι, είναι μια από τις καλύτερες πηγές μαγνησίου. Επομένως, η μη λήψη αρκετών λαχανικών στη διατροφή σας θα μπορούσε σίγουρα να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα αυτού του μετάλλου στο αίμα.

Νιώθετε κουρασμένοι 

Ένας λόγος για την κόπωση μπορεί να είναι επειδή καταναλώνετε πάρα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα και νάτριο. Για να μειώσετε το αίσθημα της κόπωσης και να αποκτήσετε ενέργεια, προσθέστε λαχανικά στα γεύματά σας. 

Μειωμένη όραση 

Τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, ανεπάρκεια της οποίας μπορεί να βλάψει την όρασή σας και μπορεί προκαλέσει ξηρότητα των ματιών, έλκη του κερατοειδούς και βλάβη του αμφιβληστροειδούς. Η βιταμίνη Α δεν βρίσκεται μόνο στα καρότα, μπορείτε επίσης  να τη βρείτε στα κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά, καθώς και στα  σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Προβλήματα βάρους

Τα λαχανικά μπορούν να προσφέρουν είναι  εξαιρετικές πηγές ινών που σας κρατάνε χορτάτους για πολλές ώρες, βοηθώντας έτσι στην απώλεια ή διατήρηση του σωματικού βάρους. Όσοι δεν καταναλώνουν πολλά λαχανικά είναι πιθανό να τα αντικαταστήσουν με τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά ή / και ζάχαρη, τα οποία έχουν πολλές θερμίδες και ως εκ τούτου μπορεί να δυσκολέψουν την απώλεια βάρους.
 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.