WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μέλι Αττική: Ένας διατροφικός θησαυρός με γνώμονα τη βιωσιμότητα


23 Σεπτεμβρίου 2020

Μέλι Αττική: Ένας διατροφικός θησαυρός με γνώμονα τη βιωσιμότητα

Η ιστορία του μελιού ξεκινά από τους αρχαίους χρόνους, όπου κατείχε ξεχωριστή θέση. Αντιμετωπιζόταν σαν φυσικό και υγιεινό προϊόν, απαραίτητο στοιχείο της διατροφής και όχι συμπλήρωμα. Από αποσπασματικές πληροφορίες για τη σύνθεση των γευμάτων των αρχαίων Ελλήνων βλέπουμε ότι το μέλι περιλαμβάνεται στο καθημερινό διαιτολόγιο τους είτε μόνο του, είτε σαν ύλη παρασκευής σε σάλτσες και διάφορα γλυκά.
 

jenny.gr

Στους ιστορικούς χρόνους συναντούμε συγγράμματα του Ιπποκράτη, του Αριστοτέλη και του Δημόκριτου που αναφέρονται στις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού στην υγεία και τη μακροζωία, ενώ ο Πυθαγόρας και οι οπαδοί του είχαν ως κύρια τροφή τους το μέλι. Πίστευαν πως έχει αντισηπτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες και για τον λόγο αυτόν το χρησιμοποιούσαν για να ταριχεύουν τους νεκρούς τους. Αναφέρεται δε πως η σωρός του Μεγάλου Αλέξανδρου ταριχεύτηκε με αυτό τον τρόπο.

Το μέλι έγινε βασική γλυκαντική τροφή, σε πολλά μέρη του κόσμου και συμπεριλήφθηκε ως βασική τροφή στο διαιτολόγιο τους. Αυτό κράτησε μέχρι τα μέσα του 16ου αιώνα, οπότε εισήχθη για πρώτη φορά η ζάχαρη στην Ευρώπη, η οποία επικράτησε από τα τέλη του 18ου αιώνα ως νέο προϊόν με μεγάλες δυνατότητες παραγωγής και φθηνό κόστος.

Έτσι, για τρεις αιώνες το μέλι έγινε τροφή εκλεκτή για λίγους που γνώριζαν και απολάμβαναν τις ιδιότητές του. Στις αρχές του αιώνα μας όμως ο κόσμος στράφηκε πάλι στο μέλι επειδή η παραγωγή του αυξήθηκε, έγινε πιο αποδοτική και το μέλι πιο προσιτό, και επειδή οι επιστήμονες συνεχώς με έρευνες επιβεβαιώνουν τις βιολογικές ιδιότητές του. Έτσι, σήμερα το μέλι κερδίζει συνεχώς νέους καταναλωτές.

Και φυσικά όταν αναφέρουμε Ελληνικό μέλι το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι το  Mέλι Αττική, που συλλέγεται από όλα τα μέρη της Ελλάδος και καθημερινά υπάρχει ειδική ομάδα γευσιγνωστών που τα δοκιμάζει και τελικά τα επιλέγει. Εκεί οφείλεται και η μοναδικά χαρακτηριστική και σταθερή του γεύση 90 χρόνια τώρα!

Το ελληνικό μέλι υπερέχει σημαντικά σε γεύση, άρωμα και πυκνότητα από τα μέλια των άλλων χωρών. Αυτό συμβαίνει χάρη στο δυνατό ήλιο, στο έδαφος αλλά και στη μοναδικότητα της ελληνικής χλωρίδας. Μόνο στην Ελλάδα μπορούμε να συναντήσουμε 1.500 ενδημικά φυτά, μία εξαιρετική ποικιλία ανθέων, βοτάνων και δέντρων, που προσφέρουν μοναδική ποιότητα και γεύση στο μέλι.

jenny.gr

Οι μέλισσες και η σημασία τους για το περιβάλλον.

Τόσο οι μέλισσες όσο και το μέλι – Μέλι Αττική- παίζουν σημαντικό, αλλά ελάχιστα αναγνωρισμένο ρόλο στα περισσότερα χερσαία οικοσυστήματα όπου υπάρχει κάλυψη πράσινης βλάστησης για τουλάχιστον 3 έως 4 μήνες κάθε χρόνο. 

Είναι ακούραστες εργάτριες, αν και μικρές φροντίζουν για κάτι σπουδαίο: την αναπαραγωγή των περισσότερων φυτών. Επακόλουθο αυτής της δραστηριότητας, δεν είναι μόνο το μέλι που παράγουν, αλλά η συμβολή τους στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στην αύξηση της παραγωγής τροφίμων, ακόμη και στο να γίνονται τα φρούτα και τα λαχανικά μεγαλύτερα και πιο νόστιμα.

jenny.gr

Για παράδειγμα ορισμένες  ποικιλίες φράουλας χρειάζεται να εξασφαλίσουν περίπου 20 σπόρους γύρης - αριθμός που απαιτεί επισκέψεις αρκετών μελισσών. Το άνθος μηλιάς μπορεί να χρειαστεί τέσσερις ή πέντε μέλισσες για να λάβει αρκετούς κόκκους γύρης που θα επιτρέψουν πλήρη γονιμοποίηση. Έτσι λοιπόν  η γονιμοποίηση είναι ανεπαρκής λόγω της έλλειψης μελισσών, δεν θα αναπτυχθούν όλοι οι σπόροι και το σχήμα του φρούτου θα είναι μικρό και καχεκτικό. 

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό οι μέλισσες και τα λουλούδια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και αλληλεξαρτώνται. Οι ευεργετικές δράσεις του ενός στο άλλο ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη μεγάλη ποικιλία των φυτών που γνωρίζουμε σήμερα. 

Και αν και συχνά παραβλέπεται, οι μέλισσες και η μελισσοκομία των δασών συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση των δασικών οικοσυστημάτων. Πώς γίνεται αυτό; Τις περισσότερες φορές οι μέλισσες προτιμούν να χτίσουν τις φωλιές τους ψηλά στα δέντρα αντί κοντά στο έδαφος, αλλά οι φωλιές τους μπορούν να βρεθούν παντού σε ένα δέντρο. Στις σαβάνες όπου ξεσπούν πυρκαγιές στη διάρκεια της ξηρασίας, η φωλιά τοποθετημένη ψηλά στο δέντρο αποτελεί πλεονέκτημα. Όταν λοιπόν η μελισσοκομία είναι παρούσα σε ένα δάσος, οι μελισσοκόμοι ενδιαφέρονται για την προστασία των δασών και ιδιαίτερα των ψηλών δέντρων που προτιμούν οι μέλισσες. 

jenny.gr

Επίσης όταν οι μέλισσες ζουν σε ένα δάσος, παρέχουν πολύ καλύτερη επικονίαση που οδηγεί σε βελτιωμένη αναγέννηση των δένδρων και διατήρηση της δασικής βιοποικιλότητας.

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό το Μέλι Αττική, είναι ένας διατροφικός θησαυρός. Το «νέκταρ των θεών», δεν είναι απλώς μια γλυκαντική ύλη αλλά ένα μοναδικό στο είδος του προϊόν, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, άρωμα και γεύση που έχει την δυνατότητα να δρα συμπληρωματικά βοηθώντας τον οργανισμό μας να καταπολεμήσει διάφορες ασθένειες. Έτσι γίνεται σύμμαχος στην απαιτητική καθημερινότητά μας, συμβάλλοντας στη σωματική και πνευματική απόδοση.

Διαβάζοντας τα παραπάνω αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε την σημαντικότητα του ρόλου της μέλισσας στον πλανήτη και πως η εξαφάνιση της από τον πλανήτη θα σημαίνει επιβάρυνση της υγείας του ανθρώπου, καθώς θα αφανιστούν είδη τροφής όπως πολλά φρούτα και λαχανικά, τα οποία αποτελούν μέρος της υγιεινής διατροφής. Εάν λοιπόν αν θέλετε να γνωρίσετε περισσότερα για το μέλι και τις μέλισσες, αλλά και αν επιθυμείτε τα παιδιά σας να αγαπήσουν τις μέλισσες με σωστή ενημέρωση και δημιουργικές ασχολίες, μπορείτε να μάθετε τα πάντα μέσω της νέας δράσης από το Μέλι Αττική Beecome a friend, η οποία έχει ως στόχο της την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την «σωτηρία» της μέλισσας. Γιατί κάθε μέλισσα χρειάζεται έναν φίλο. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.