WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο νερό πρέπει να πίνετε καθημερινά;


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Οκτωβρίου 2020

Πόσο νερό πρέπει να πίνετε καθημερινά;

Καθημερινά χάνετε νερό από το σώμα σας, κυρίως μέσω ούρων και ιδρώτα. Άρα για να αποφύγετε την αφυδάτωση, πρέπει να πίνετε επαρκείς ποσότητες νερού.

Όμως υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πόση ποσότητα νερού πρέπει να πίνετε καθημερινά. Οι υγειονομικές αρχές συνιστούν συνήθως οκτώ ποτήρια, που ισούται με περίπου με 2 λίτρα νερό. 

Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να πίνετε νερό συνεχώς όλη την ημέρα, ακόμα και όταν δεν διψάτε. Όπως με τα περισσότερα πράγματα, έτσι κι αυτό εξαρτάται από το άτομο. Πολλοί παράγοντες (εσωτερικοί και εξωτερικοί) επηρεάζουν τελικά την ανάγκη σας για νερό.

Το σημερινό άρθρο ρίχνει μια ματιά σε ορισμένες μελέτες που αφορούν την πρόσληψη νερού για να διαχωρίσετε την αλήθεια από τη μυθοπλασία και εξηγεί πώς η πρόσληψη νερού εξαρτάται από τις ατομικές σας ανάγκες.

Η πρόσληψη νερού επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας και τη λειτουργία του εγκεφάλου;

Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι εάν δεν μείνετε ενυδατωμένοι όλη την ημέρα, τα επίπεδα ενέργειας και η λειτουργία του εγκεφάλου σας αρχίζουν να μειώνονται. Και υπάρχουν πολλές μελέτες που το υποστηρίζουν.

Μια μελέτη σε γυναίκες έδειξε ότι η απώλεια υγρών μετά την άσκηση εξασθένισε τη διάθεση και τη συγκέντρωση και αύξησε τη συχνότητα των πονοκεφάλων.  Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η ήπια αφυδάτωση (1-3% του σωματικού βάρους) που προκαλείται από άσκηση ή θερμότητα μπορεί να βλάψει πολλές άλλες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου. Λάβετε υπόψη ότι μόνο το 1% του σωματικού βάρους είναι αρκετά σημαντική ποσότητα. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν ιδρώνετε πολύ.

Η ήπια αφυδάτωση μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη φυσική απόδοση, οδηγώντας σε μειωμένη αντοχή και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική σας απόδοση.

Η κατανάλωση νερού σας βοηθά να χάσετε βάρος;

Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί ότι η αυξημένη πρόσληψη νερού μπορεί να μειώσει το σωματικό βάρος, αυξάνοντας τον μεταβολισμό και μειώνοντας την όρεξη.

Σύμφωνα με δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Nutritional Science, η κατανάλωση 500 ml μπορεί προσωρινά να αυξήσει το μεταβολισμό κατά 24-30%. Το πόσιμο νερό περίπου μισή ώρα πριν από τα γεύματα μπορεί επίσης να μειώσει τον αριθμό των θερμίδων που καταλήγετε να καταναλώνετε. 

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι εκείνοι που έπιναν 500 ml νερό πριν από κάθε γεύμα, έχασαν 44% περισσότερο βάρος σε διάστημα 12 εβδομάδων, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν. 

Συνολικά, φαίνεται ότι η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού, ειδικά πριν από τα γεύματα, μπορεί να έχει σημαντικό όφελος στην απώλεια βάρους, ειδικά όταν συνδυάζεται με μια υγιεινή διατροφή. Επιπλέον, η επαρκής πρόσληψη νερού έχει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία .

Βοηθά το νερό στην πρόληψη προβλημάτων υγείας;

Αρκετά προβλήματα υγείας υποτίθεται ότι ανταποκρίνονται καλά στην αυξημένη πρόσληψη νερού:

Δυσκοιλιότητα: Η αύξηση της πρόσληψης νερού μπορεί να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα.

Καρκίνος: Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι όσοι πίνουν περισσότερο νερό έχουν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης και του παχέος εντέρου, αν και άλλες μελέτες δεν βρίσκουν κανένα αποτέλεσμα.

Πέτρες στους νεφρούς: Η αυξημένη πρόσληψη νερού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των λίθων στους νεφρούς.

Όμως δεν είναι μόνο το νερό που συμβάλλει στην ισορροπία των  υγρών στο σώμα σας, αλλά όλα τα ροφήματα που δεν περιέχουν ζάχαρη και τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε νερό μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση.

Ένας μύθος είναι ότι τα καφεϊνούχα ποτά, όπως ο καφές ή το τσάι, δεν σας βοηθούν να ενυδατώσετε το σώμα σας, γιατί η καφεΐνη είναι διουρητική. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι το διουρητικό αποτέλεσμα αυτών των ποτών είναι πολύ ασθενές.

Εμπιστευτείτε τη δίψα σας 

Η διατήρηση της ισορροπίας του νερού είναι απαραίτητη για την επιβίωσή σας. Για το λόγο αυτό, το σώμα σας διαθέτει ένα εξελιγμένο σύστημα για τη ρύθμιση του πότε και του πόσου νερό πίνετε. Όταν η συνολική περιεκτικότητα σε νερό είναι κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο, η δίψα ξεκινά. Αυτό ελέγχεται από μηχανισμούς παρόμοιους με την αναπνοή - δεν χρειάζεται να το σκέφτεστε συνειδητά. Το ένστικτο δίψας είναι πολύ αξιόπιστο.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν έγκυρες επιστημονικές μελέτες πίσω από τον κανόνα ότι πρέπει να πίνετε 8 ποτήρια νερό καθημερινά. Τούτου λεχθέντος, ορισμένες περιστάσεις μπορεί να απαιτούν αυξημένη πρόσληψη νερού, όπως σε περιόδους αυξημένης εφίδρωσης (άσκηση και ζεστό καιρό, ειδικά σε ξηρό κλίμα).

Εάν ιδρώνετε πολύ, φροντίστε να ενυδατώνεστε τακτικά. Οι αθλητές που κάνουν πολύ έντονες ασκήσεις μπορεί επίσης να χρειαστεί να αναπληρώσουν ηλεκτρολύτες μαζί με νερό.

Η ανάγκη σε νερό αυξάνεται επίσης κατά τη διάρκεια του θηλασμού, αλλά και εξαιτίας αρκετών ασθενειών, όπως έμετος και διάρροια. Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθούν συνειδητά την πρόσληψη νερού, επειδή οι μηχανισμοί δίψας μπορούν να αρχίσουν να δυσλειτουργούν καθώς περνάνε τα χρόνια. 

Συμπερασματικά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να σκέφτονται συνειδητά την πρόσληψη νερού, καθώς ο μηχανισμός δίψας στον εγκέφαλο είναι πολύ αποτελεσματικός. Ωστόσο, ορισμένες περιστάσεις απαιτούν αυξημένη προσοχή στην πρόσληψη νερού.

Πόσο νερό πρέπει να πίνετε;

Στο τέλος της ημέρας, κανείς δεν μπορεί να σας πει ακριβώς πόσο νερό χρειάζεστε. Αυτό εξαρτάται από το άτομο. Δοκιμάστε να πειραματιστείτε για να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να λειτουργούν καλύτερα με περισσότερο νερό από το συνηθισμένο, ενώ για άλλους έχει ως αποτέλεσμα συχνότερες επισκέψεις στο μπάνιο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.