WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα συμβεί εάν πίνετε κάθε μέρα κουρκουμά με γάλα


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Οκτωβρίου 2020

Τι θα συμβεί εάν πίνετε κάθε μέρα κουρκουμά με γάλα

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το φυτό κουρκούμη (turmeric). Χρησιμοποιείται συνήθως στην ασιατική κουζίνα. Πιθανώς αναγνωρίζετε την κουρκούμη ως το κύριο μπαχαρικό στο κάρυ. 

Αν και η ιστορία του χρυσού καρυκεύματος ξεκινάει από τα βάθη των αιώνων, μόλις τον περασμένο αιώνα έγιναν γνωστές με βιοχημικές αναλύσεις τα ενεργά συστατικά του (και κυρίως η κουρκουμίνη). Η χρήση κουρκουμά φαίνεται να έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία και οι πολύτιμες ιδιότητές του βρήκαν εφαρμογή στην εναλλακτική ιατρική και τη θεραπευτική παράδοση των Αγιουβέρδα.

Τι θα συμβεί εάν πίνουμε κάθε μέρα κουρκουμά με γάλα κάθε μέρα; 

Καταρχάς θα σας αποκαλύψω τα υλικά που για να φτιάξετε αυτό το ρόφημα. Ζεσταίνετε ένα ποτήρι γάλα ή γάλα καρύδας και λίγο πριν το βγάλετε από τη φωτιά προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας σκόνη κουρκουμά, μαύρο πιπέρι και λίγο λάδι καρύδας. Αν σας φαίνεται πικρό μπορείτε να προσθέσετε ένα κουταλάκι μέλι. 

Το πρώτο που θα παρατηρήσετε εάν πίνετε κάθε μέρα το συγκεκριμένο ρόφημα είναι η βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Οι στομαχικές διαταραχές που σας ταλαιπωρούσαν κατά καιρούς, θα μειωθούν αρκετά και οι επισκέψεις σας στην τουαλέτα θα γίνουν και πάλι φυσιολογικές. Τόσο ο κουρκουμάς όσο και το μαύρο πιπέρι συμβάλουν στη μείωση της δυσκοιλιότητας και της δυσπεψίας. 

Συγκεκριμένα όταν καταναλώνουμε μαύρο πιπέρι οι γευστικοί κάλυκες διεγείρονται και έτσι στέλνουν σήμα στο στομάχι για να αυξήσει την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος. Αυτό το οξύ βοηθά το σώμα να αφομοιώσει τα τρόφιμα, ώστε να μην υποφέρουμε από δυσπεψία. 

Ένα άλλο που θα συμβεί είναι η μείωση της φλεγμονής- ένας αμυντικός μηχανισμός που είναι εξαιρετικά σημαντικός όταν έχετε έναν τραυματισμό ή μια λοίμωξη. Η φλεγμονή βοηθάει το σώμα να απομονώνει τις πληγείσες περιοχές και να καταπολεμά τους ξένους εισβολείς. Ωστόσο μερικές φορές μπορεί να γίνει χρόνια και όταν αυτό συμβεί κινδυνεύετε από πάσης φύσεως ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων και της νόσου του Αλτσχάιμερ. 

Ο κουρκουμάς έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που ανταγωνίζονται μερικά φάρμακα σχεδιασμένα ειδικά για την ανακούφιση της φλεγμονής, αλλά χωρίς επικίνδυνες παρενέργειες. Έτσι, όταν τρώτε κουρκουμά μειώνετε τη φλεγμονή σε κυτταρικό επίπεδο.

Θα αυξηθεί επίσης η αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Ο κουρκουμάς έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, έτσι ώστε να προστατεύει τον σώμα μας από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, προάγοντας με αυτό τον τρόπο τη μακροζωία. Η οξείδωση είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση πολλών ασθενειών αλλά και για τη γήρανση.

Το τελευταίο που μπορεί να παρατηρήσετε εάν εντάξετε το γάλα με κουρκουμά στην καιημερινότητά σας,  είναι ότι θα κοιμάστε καλύτερα. Όπως ήδη γνωρίζετε ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται περίπου 7 με 8 ώρες ύπνου ημερησίως, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Ο ύπνος επίσης είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της καλής σωματικής και ψυχικής υγείας. 

Εάν λοιπόν τον τελευταίο καιρό δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, κυρίως λόγω του άγχους, δοκιμάστε να πίνετε κουρκουμά με γάλα πριν πέσετε στο κρεβάτι και θα παρατηρήσετε πως θα απαλλαγείτε από τις αϋπνίες που είχαν μετατρέψεις τις νύχτες σας σε εφιάλτες.

Όσοι από εσάς δεν θέλετε να πίνετε τον κουρκουμά μπορείτε να τον προσθέσετε στις σάλτσες, στο γιαούρτι αλλά και σε πολλά μαγειρεμένα φαγητά, όπως όταν βράζετε ρύζι ή μακαρόνια.

Τέλος επειδή ο κουρκουμάς έχει πολύ ισχυρές δράσεις στις λειτουργίες του του σώματος, εάν λαμβάνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει οπωσδήποτε να λάβετε τη συμβουλή του ιατρού σας. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεται από άτομα που έχουν χολόλιθους, εγκυμονούσες και θηλάζουσες μητέρες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.