WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα καταλάβετε εάν πεινάτε πραγματικά; Συμβουλές για τον εντοπισμό και τη διαχείριση της πείνας


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Νοεμβρίου 2020

Πώς θα καταλάβετε εάν πεινάτε πραγματικά; Συμβουλές για τον εντοπισμό και τη διαχείριση της πείνας

Οι άνθρωποι δεν τρώνε πάντα λόγω πείνας, αλλά επίσης λόγω πλήξης, άγχους ή κόπωσης. Η πρόσβαση σε ένα σνακ, ακόμα και όταν δεν το χρειάζεστε, υποδεικνύει τον κίνδυνο παχυσαρκίας ή αύξησης βάρους, ακολουθούμενη από άλλες καταστάσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις ή η αρτηριακή πίεση.

Όπως γνωρίζουμε, η διαχείριση του βάρους είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των προαναφερθεισών χρόνιων παθήσεων, γι αυτό και είναι σημαντικό να προσδιορίσετε την επιθυμία σας για φαγητό και να βρείτε τρόπους για να την ελέγξετε.

Παρακάτω, θα δείτε μερικούς τρόπους για να προσδιορίσετε εάν πεινάτε πραγματικά και τι πρέπει να κάνετε. 

Πεινάω πραγματικά; 

Η πείνα χαρακτηρίζεται ως ένα ερέθισμα που ξεκινά από τη δράση της πρόσληψης τροφής. Ωστόσο, πολλές φορές το ερέθισμα της πείνας δεν επηρεάζεται από την πρόσληψη τροφής, αλλά από πολλούς άλλους παράγοντες που υπερισχύουν. Αυτοί περιλαμβάνουν τους εγγενείς παράγοντες όπως τα έντονα συναισθήματα και τους κοινωνικούς παράγοντες όπως το φαγητό για να συνοδεύσετε κάποιον. 

Η σύγχυση σχετικά με το πραγματικό αίσθημα της πείνας και το να τρώτε χωρίς να πεινάτε, γίνεται αντιληπτή κατά την πρώιμη παιδική ηλικία. Η πρακτική της επιβολής γεύματος κατά τη διάρκεια της πρώιμης βρεφικής ηλικίας χωρίς την κατανόηση αυτής της συμπεριφοράς από το παιδί, είναι η κύρια αιτία. 

Πώς αναγνωρίζεται η πείνα; 

Η πείνα αναγνωρίζεται κυρίως από δύο φάσεις: Τη φυσική αίσθηση στο επιγάστριο (άνω κοιλιακή χώρα) που περιλαμβάνει συστολές στο στομάχι ή πόνους πείνας. Και η δεύτερη φάση περιλαμβάνει αδυναμία, κόπωση και ζαλάδα. Αν και οι δύο αυτές φάσεις αποτελούν ένδειξη της επιθυμίας για φαγητό, μπορεί να ποικίλουν λόγω άλλων ενδογενών ή εξωγενών ερεθισμάτων. 

Τρόποι αναγνώρισης ότι πεινάτε πραγματικά 

Πότε ήταν η τελευταία φορά που φάγατε; Εάν έχουν περάσει αρκετές ώρες από τότε που έχετε φάει, ήρθε η ώρα να σκεφτείτε να ξαναφάτε κάτι. 

Τι είχατε στο τελευταίο σας γεύμα; Εάν είχατε μια μικρή μερίδα φαγητού στο τελευταίο σας γεύμα, μπορείτε να εμπιστευτείτε τη διαίσθησή σας για πείνα. 

Προσέξτε τα σωματικά συμπτώματα. Εάν νιώθετε το στομάχι σας άδειο, έχετε απώλεια ενέργειας και αδυναμία τότε πεινάτε πραγματικά.

Κατανοείστε τη διάθεσή σας. Οι άνθρωποι τείνουν συχνά να τρώνε περισσότερο όταν είναι χαρούμενοι, έχουν στρες, είναι λυπημένοι ή κουρασμένοι. Κατανοήστε τα συναισθήματά σας και αποφύγετε τη σύγχυση μεταξύ της πείνας και αυτών των συναισθημάτων. Θυμηθείτε, όταν οι πόθοι σας δεν συνδέονται με την πείνα, η κατανάλωση φαγητού δεν θα σας ικανοποιήσει.

Αποτελεσματικοί τρόποι διαχείρισης της πείνας

Πιείτε ένα ποτήρι νερό. Αν έχετε φάει μόλις πριν μία ώρα και νιώσετε ότι πεινάτε ξανά, αποφύγετε να φάτε και αντ' αυτού πιείτε ένα ποτήρι νερό. Αυτό θα γεμίσει το στομάχι σας και επίσης θα σας προσφέρει κορεσμό.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων. Η καταγραφή του τι τρώτε μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε εάν πεινάτε πραγματικά ή εάν η πείνα οφείλεται σε άγχος, θλίψη ή κόπωση. Προσπαθήστε να αποφύγετε αυτούς τους παράγοντες κάνοντας διαλογισμό ή γιόγκα. 

Απασχολήστε το μυαλό σας. Εάν έχετε τη συνήθεια να τρώτε  χωρίς να νιώθετε ότι πεινάτε, προσπαθήστε να στρέψετε το μυαλό σας σε δραστηριότητες όπως να κάνετε μια βόλτα, να μιλήσετε με έναν φίλο, να παρακολουθήσετε μια ταινία. 

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Ορισμένα τρόφιμα απλώς σας παρέχουν άμεση ενέργεια, αλλά δεν σας κρατούν χορτάτους για αρκετό χρόνο. Συμπεριλάβετε λοιπόν περισσότερες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, καθώς σας προσφέρουν κορεσμό και κρατάνε σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης, ώστε να μην φτάσετε να τσιμπολογήσετε χωρίς λόγο. 

Κοιμηθείτε σωστά. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες που διεγείρουν την όρεξη, όπως είναι η γκρελίνη. Η αυξημένη παραγωγή αυτής της ορμόνης μπορεί να σας κάνει να νιώθετε συνέχεια ότι πεινάτε. Επομένως, κοιμηθείτε αρκετά, με σκοπό να ελέγξετε την όρεξή σας. 

Συμπεριλάβετε πρωτεΐνες και μειώστε τους απλούς υδατάνθρακες. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε άπαχες πρωτεΐνες όπως πουλερικά, φασόλια, όσπρια και γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης, αποφύγετε τους απλούς υδατάνθρακες, καθώς αυξάνουν το αίσθημα της πείνας.

Αποφύγετε την υπερβολική άσκηση. Η άσκηση είναι καλή για την υγεία, αλλά η υπερβολική άσκηση για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να επιταχύνει τον μεταβολισμό σας και να αυξήσει την όρεξή σας. 

Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα. Και αυτό μπορεί να σας κάνει να καταναλώνετε περισσότερο φαγητό σε σύγκριση με άτομα που δεν καταναλώνουν αλκοόλ. 

Συμπερασματικά, η υπερβολική πείνα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης ή ο υπερθυρεοειδισμός. Το άγχος και η χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορεί επίσης να επηρεάσουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την πείνα.

Μάθετε να διακρίνετε τα πραγματικά συναισθήματα πείνας και εκείνα που προκαλούνται ως αποτέλεσμα άλλων ερεθισμάτων. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και να σας κρατήσει υγιείς και σε καλή κατάσταση μακροπρόθεσμα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.