WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ανεπάρκεια βιταμίνης D: Συμπτώματα, αιτίες και κίνδυνοι για την υγεία


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Νοεμβρίου 2020

Ανεπάρκεια βιταμίνης D: Συμπτώματα, αιτίες και κίνδυνοι για την υγεία

Αν αποφεύγετε τον ήλιο, υποφέρετε από αλλεργία στο γάλα ή ακολουθείτε μια vegan διατροφή, μπορεί να είστε σε κίνδυνο για έλλειψη βιταμίνης D.

Γνωστή ως βιταμίνη του ήλιου, η βιταμίνη D παράγεται μέσω της σύνθεσής της στο δέρμα μας με την επίδραση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας. Μπορεί επίσης να υπάρχει σε κάποιες τροφές όπως κρόκοι αυγών, σε ορισμένα ψάρι και στα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά και προϊόντα δημητριακών.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για να έχουμε δυνατά οστά, επειδή βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί ασβέστιο από τη διατροφή. Παραδοσιακά, η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με ραχίτιδα, μια ασθένεια που οδηγεί σε μαλακά οστά και σκελετικές παραμορφώσεις. Όμως όλο και περισσότερες έρευνες αποκαλύπτουν τη σημασία της βιταμίνης D στην προστασία έναντι πολλών προβλημάτων υγείας.

Συμπτώματα και κίνδυνοι για την υγεία από ανεπάρκεια βιταμίνης D. 

Ο πόνος των οστών και η μυϊκή αδυναμία μπορεί να σημαίνει ότι έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D. Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους, τα συμπτώματα είναι ανεπαίσθητα. Όμως ακόμη και χωρίς συμπτώματα, η ανεπάρκεια μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης στο αίμα έχουν συσχετιστεί με τα ακόλουθα:

Αυξημένος κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις

Γνωστική εξασθένηση σε ηλικιωμένους ενήλικες

Σοβαρό άσθμα στα παιδιά

Καρκίνος

Η έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη D θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία πολλών διαφορετικών καταστάσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 1 και ο τύπου 2, υπέρταση, η δυσανεξία στη γλυκόζη και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Αιτίες ανεπάρκειας βιταμίνης D.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους:

Δεν καταναλώνετε τα συνιστώμενα επίπεδα βιταμίνης με την πάροδο του χρόνου . Αυτό είναι πιθανό αν ακολουθείτε μια vegan διατροφή, επειδή οι περισσότερες από τις φυσικές πηγές βρίσκονται στα ψάρια, ιχθυέλαια, κρόκοι αυγών, εμπλουτισμένο γάλα και συκώτι βοδινού κρέατος.

Η έκθεσή σας στο ηλιακό φως είναι περιορισμένη. Επειδή το σώμα παράγει βιταμίνη D όταν το δέρμα σας εκτίθεται σε ηλιακό φως, ενδέχεται να διατρέχετε κίνδυνο ανεπάρκειας εάν βρίσκεστε δεν σας βλέπει ο ήλιος. 

Έχετε σκούρο δέρμα. Η χρωστική μελανίνη μειώνει την ικανότητα του δέρματος να παράγει βιταμίνη D σε απάντηση στην έκθεση στο ηλιακό φως. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες με πιο σκούρο δέρμα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D.

Οι νεφροί σας δεν μπορούν να μετατρέψουν τη βιταμίνη D στην ενεργή μορφή της. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, οι νεφροί είναι λιγότερο ικανοί να μετατρέψουν τη βιταμίνη D στην ενεργή μορφή της, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D.

Το πεπτικό σας σύστημα δεν μπορεί να απορροφήσει επαρκώς τη βιταμίνη D. Ορισμένα ιατρικά προβλήματα, όπως η νόσος του Crohn , η κυστική ίνωση και η κοιλιοκάκη , μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του εντέρου σας να απορροφήσει βιταμίνη D από την τροφή που τρώτε.

Είστε παχύσαρκοι. Άτομα με δείκτη μάζας σώματος 30 ή μεγαλύτερο συχνά έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. στο αίμα.

Θεραπεία για ανεπάρκεια βιταμίνης D

Η θεραπεία για ανεπάρκεια βιταμίνης D περιλαμβάνει τη λήψη περισσότερης βιταμίνης D - μέσω διατροφής και συμπληρωμάτων. Αν και δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με τα επίπεδα βιταμίνης D που απαιτούνται για τη βέλτιστη υγεία - και πιθανώς διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και τις συνθήκες υγείας - μια συγκέντρωση μικρότερη από 20 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο θεωρείται γενικά ανεπαρκής. Η συνιστώμενη δόση βιταμίνης D εξαρτάται από το βαθμό ανεπάρκειας ή έλλειψής της.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.