Τι θα συμβεί εάν δεν κοιμάστε καλά το βράδυ

Τζουλιάννα Καρνέζη
Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2020

Υπάρχουν τρεις πυλώνες για την υγεία: η σωστή διατροφή, η άσκηση και ο ύπνος. Και ενώ στα δυο πρώτα μπορεί να δίνετε προτεραιότητα, ωστόσο ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική σας υγεία. Τι θα συμβεί λοιπόν στο σώμα σας εάν δεν κοιμάστε καλά το βράδυ; 

Θέματα διάθεσης και ψυχικής υγείας.

Ο ύπνος REM - ένα από τα τέσσερα στάδια του κύκλου ύπνου - βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης.  Έτσι, η απώλεια ύπνου μπορεί να προκαλέσει αρνητική διάθεση, όπως ευερεθιστότητα και εκνευρισμό. Μάλιστα μια μελέτη, η οποία περιόρισε τους συμμετέχοντες σε 5 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, έδειξε προοδευτική επιδείνωση της διάθεσής τους με βάση τις απαντήσεις τους στο ερωτηματολόγιο.

Η στέρηση ύπνου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κατάθλιψη - αρκετές διαχρονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αϋπνία είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη κατάθλιψης σε νεαρούς ενήλικες. Η έρευνα γύρω από αυτή τη σύνδεση εξελίσσεται συνεχώς. Ωστόσο, πιστεύεται ότι, όπως σημειώθηκε παραπάνω, η στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές σκέψεις και σε καταθλιπτική συμπεριφορά.

Μειωμένη συγκέντρωση.

Οι επιστήμονες της UCLA διαπίστωσαν πως η αυπνία οδηγεί σε προβλήματα επικοινωνίας και σε μειωμένη συγκέντρωση. Και σύμφωνα με μια έρευνα , ένα εκπληκτικό 75% των ατόμων με διαταραχή έλλειψης προσοχής (ADHD), αντιμετωπίζει ένα χρόνιο υποκείμενο πρόβλημα ύπνου.

Αυξημένη αρτηριακή πίεση. 

Εάν κοιμάστε λιγότερο από πέντε ώρες κάθε βράδυ, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση. Μία μελέτη δείχνει ότι μόνο μία νύχτα χωρίς ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης την επόμενη μέρα. Και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η έλλειψη ύπνου με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα και καρδιακές παθήσεις .

Αυξημένος κίνδυνος διαβήτη.

Όταν δεν κοιμάστε το σώμα σας δεν επεξεργάζεται την ορμόνη ινσουλίνη - η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτή η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 με την πάροδο του χρόνου. Έτσι εάν δεν κοιμάστε καλά το βράδυ έχετε υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσετε σακχαρώδη διαβήτη.  

Μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Όταν ο οργανισμός είναι αδύναμος, επιστρατεύει την υπνηλία ώστε να προαχθεί ο ύπνος και η ανάρρωση από το κυτταρικό στρες. Αντίθετα, η στέρηση ύπνου αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι περισσότεροι αρρωσταίνουμε όταν δεν είμαστε επαρκώς ξεκούραστοι και στερούμαστε ύπνου.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits