WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς οι ορμόνες επηρεάζουν τον μεταβολισμό σας και τι μπορείτε να κάνετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Δεκεμβρίου 2020

Πώς οι ορμόνες επηρεάζουν τον μεταβολισμό σας και τι μπορείτε να κάνετε

Ο μεταβολισμός δεν αφορά μόνο το πόσο γρήγορα καίτε θερμίδες - περιλαμβάνει όλους τους τρόπους με τους οποίους το σώμα σας αποθηκεύει και χρησιμοποιεί ενέργεια από τα τρόφιμα. 

Ο μεταβολισμός μετατρέπει τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες σε ενώσεις όπως αμινοξέα, λιπαρά οξέα και απλή γλυκόζη και στη συνέχεια τα μεταφέρει στα κύτταρα σας.  Όλες αυτές οι μεταβολικές λειτουργίες ελέγχονται πλήρως από τις ορμόνες σας. 

Για να διατηρήσετε ομαλά τα συστήματα του σώματός σας, οι ορμόνες σας πρέπει να είναι ισορροπημένες. Γιατί εάν συμβεί κάποια ορμονική ανισορροπία, τότε θα επιβραδυνθεί ο μεταβολισμός σας και κατ επέκταση θα επηρεαστούν το βάρος και η διάθεσή σας. 

Παρακάτω θα δείτε μερικές συμβουλές για το πώς να διατηρήσετε σε ισορροπία τις ορμόνες και τον μεταβολισμό σας. 

Τρώτε πιο συχνά.

Όταν αφήνετε τον οργανισμός σας πολλές ώρες νηστικό, του δημιουργείται στρες, το οποίο μπορεί να συμβάλει σε αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και να επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας. Επίσης μπορεί στο επόμενο γεύμα να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα φαγητού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πτώσεις σακχάρου στο αίμα και σε αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης σας, μια άλλη βασική μεταβολική ορμόνη. Η υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης μπορεί να κάνει το σώμα σας να αποθηκεύει περισσότερο λίπος. 

Ασκηθείτε 2 ή 3 φορές την εβδομάδα.

Η άσκηση έχει πολύ θετική επίδραση στον μεταβολισμό. Το να είστε ενεργοί διατηρεί όλες τις ορμόνες σε αρμονία, κάτι που επιτρέπει στο μεταβολισμό να λειτουργεί σωστά. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μικρές εκρήξεις έντονης άσκησης προκαλούν στον εγκέφαλο την απελευθέρωση  της αυξητικής ορμόνης. Αυτή η ορμόνη είναι απαραίτητη για πολλές βασικές λειτουργίες στο σώμα, όπως η ανάπλαση των κυττάρων, η μυϊκή ανάπτυξη, η ανάπτυξη των οστών, ο μεταβολισμός του λίπους, η υγεία του ανοσοποιητικού, οι καλές αθλητικές επιδόσεις και η ρύθμιση της διάθεσης.

Καταναλώστε φυτικές ίνες. 

Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαιτητικών ινών και όλοι επηρεάζουν άμεσα πολλές από τις ορμόνες. Η λήψη αρκετών διαλυτών και αδιάλυτων ινών βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων των οιστρογόνων. Οι διαλυτές ίνες διασπώνται στο νερό και επιβραδύνουν την πέψη. Η αδιάλυτη δεν διασπάται και σας βοηθά να αισθάνεστε πιο πλήρεις. Η υπερβολική ποσότητα οιστρογόνων μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό του λίπους και να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Προσπαθήστε να παίρνετε περίπου 28 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα από τρόφιμα όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, λαχανικά και φρούτα. 

Οι πρεβιοτικές ίνες , που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως οι αγκινάρες και τα ωμά κρεμμύδια, τροφοδοτούν τα υγιή βακτήρια που ζουν στο έντερο σας. Αυτό είναι σημαντικό επειδή νέες μελέτες δείχνουν πως τα καλά βακτήρια έχουν άμεσο αντίκτυπο στα επίπεδα ορμονών. Σε μια ανασκόπηση στο περιοδικό Molecular Endocrinology , οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ινουλίνη (ένα πρεβιοτικό σε τρόφιμα όπως τα σπαράγγια και τα πράσα) επηρέασε θετικά την παραγωγή γκρελίνης, λεπτίνης και πεπτιδίου YY, τρεις ορμόνες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό.

Χαλαρώστε. 

Εάν το άγχος γίνει χρόνιο, τα επίπεδα κορτιζόλης, ορμόνης του στρες, παραμένουν αυξημένα, γεγονός που αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Το αποτέλεσμα: Ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται και αυξάνεται το βάρος, αισθάνεστε κουρασμένοι και δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε. 

Το βραδινό άγχος είναι ιδιαίτερα επιβλαβές, επειδή μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, γεγονός που αυξάνει επίσης τα επίπεδα της κορτιζόλης  και μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διαπίστωσε ότι μια μικρή αύξηση κορτιζόλης τη νύχτα ωθεί το σώμα σας να παράγει λιποκύτταρα. 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.