WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 μύθοι για τον διαβήτη


Τζουλιάννα Καρνέζη

31 Δεκεμβρίου 2020

6 μύθοι για τον διαβήτη

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο διαβήτης γίνεται όλο και πιο διαδεδομένος, όπως και οι μύθοι και οι παρανοήσεις που τον περιβάλλουν. 

Επί του παρόντος, περίπου 1 στα 10 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαβήτη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερα από 422 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με την ασθένεια.

Αν και ο διαβήτης είναι μια γνωστή λέξη, τα συμπτώματα ποικίλλουν και οι σχετικοί βιολογικοί μηχανισμοί είναι περίπλοκοι. Επειδή είναι τόσο κοινή και περίπλοκη ασθένεις αφθονούν και οι μύθοι.

Μύθος 1: Ο διαβήτης δεν είναι σοβαρή ασθένεια.

Ίσως επειδή ο διαβήτης είναι τόσο συχνός, ορισμένοι πιστεύουν ότι δεν είναι σοβαρή ασθένεια. Αυτό είναι λάθος. Δεν υπάρχει θεραπεία για τον διαβήτη και υπάρχουν πολλές επιπλοκές που μπορεί να συμβούν ,εάν ένα άτομο δεν διαχειριστεί καλά την κατάσταση. Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν καρδιαγγειακές παθήσεις, νευρική βλάβη, νεφρική βλάβη, τύφλωση, δερματικές παθήσεις και προβλήματα ακοής.

Το 2018, ο διαβήτης ήταν η βασική αιτία 84.946 θανάτων στις ΗΠΑ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο διαβήτης προκάλεσε το θάνατο 1,6 εκατομμυρίων ανθρώπων το 2016.

Μύθος 2: Ο διαβήτης εμφανίζεται μόνο στα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. 

Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 και διαβήτη κύησης, αλλά η κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με οποιοδήποτε βάρος. Σύμφωνα με στοιχεία από το CDC, το 2020, 11% των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 στις ΗΠΑ δεν είναι ούτε υπέρβαρα ούτε παχύσαρκα. Ο διαβήτης τύπου 1 δεν έχει καμία σχέση με το σωματικό βάρος.

Μύθος 3: Τα άτομα με διαβήτη δεν μπορούν να φάνε ζάχαρη. 

Τα άτομα με διαβήτη σίγουρα πρέπει να διαχειρίζονται προσεκτικά τη διατροφή τους: η παρακολούθηση της πρόσληψης υδατανθράκων είναι σημαντική. Ωστόσο, μπορούν ακόμα να ενσωματώσουν τα γλυκά.

Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να σχεδιάζουν προσεκτικά τι και πότε θα φάνε για να διασφαλίσουν ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους θα παραμείνουν ισορροπημένα.

Ένας σχετικός μύθος είναι ότι τα άτομα με διαβήτη πρέπει να τρώνε ειδικά «φιλικά προς τον διαβήτη» τρόφιμα. Αυτά τα προϊόντα είναι συχνά πιο ακριβά, και μερικά μπορεί ακόμη να αυξήσουν τα επίπεδα γλυκόζης.

Μύθος 4: Ο διαβήτης οδηγεί πάντα σε τύφλωση και ακρωτηριασμό. 

Ευτυχώς, αυτός είναι ένας μύθος. Ενώ είναι αλήθεια ότι ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση και ακρωτηριασμούς σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό δεν είναι αναπόφευκτο. Και για τα άτομα που διαχειρίζονται προσεκτικά την κατάστασή τους, αυτές οι επιπλοκές είναι σπάνιες. Το CDC εκτιμά ότι το 11,7% των ενηλίκων με διαβήτη έχουν κάποιο επίπεδο εξασθένησης της όρασης. Ο ακρωτηριασμός κάτω άκρου συμβαίνει σε περίπου 0,56% των ατόμων με διαβήτη στις ΗΠΑ

Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει διάφορους παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη. Αυτοί περιλαμβάνουν την παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος, το κάπνισμα, τη σωματική αδράνεια, την υψηλή αρτηριακή πίεση και την υψηλή χοληστερόλη.

Μύθος 5: Ο προδιαβήτης οδηγεί πάντα σε διαβήτη. 

Στις ΗΠΑ, περίπου 88 εκατομμύρια , ή 1 στους 3, οι ενήλικες έχουν προδιάγνωση. Ο προδιαβήτης είναι μια κατάσταση όπου τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό, αλλά όχι αρκετά υψηλά για να χαρακτηριστεί ως διαβήτης. Εάν παραμείνει ανεξέλεγκτος, μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο αυτό δεν είναι δεδομένο. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση. 

Μύθος 6: Τα άτομα με διαβήτη δεν μπορούν να ασκηθούν.

Και πάλι, αυτό είναι αναληθές. Στην πραγματικότητα, η άσκηση είναι ένα σημαντικό συστατικό στη διαχείριση του διαβήτη. Μεταξύ άλλων, η άσκηση βοηθά στην απώλεια βάρους και μειώνει την αρτηριακή πίεση, και τα δύο είναι παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές. Μπορεί επίσης να βοηθήσει το σώμα να χρησιμοποιεί καλύτερα την ινσουλίνη .

Ωστόσο, η άσκηση μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με διάφορους τρόπους, μερικές φορές αυξάνοντάς το και, άλλες φορές, μειώνοντάς το.

Ελέγξτε το σάκχαρο στο αίμα σας ενώ ασκείστε και διατηρήστε αρχείο για το πώς συμπεριφέρεται για να το δείξετε στον γιατρό σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην καθοδήγηση τυχόν απαραίτητων αλλαγών στην ινσουλίνη. Για άτομα που διατρέχουν κίνδυνο υπογλυκαιμίας, διατηρήστε τους υδατάνθρακες ταχείας δράσης κοντά σας.

Δείτε επίσης:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.