WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6+1 λόγοι που πεινάτε συνέχεια


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Ιανουαρίου 2021

6+1 λόγοι που πεινάτε συνέχεια

Το σώμα σας βασίζεται σε τρόφιμα για ενέργεια, οπότε είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε πεινασμένοι εάν δεν έχετε φάει για αρκετές ώρες. Αλλά αν νιώθετε συνέχεια ότι πεινάτε ακόμα και μετά από ένα γεύμα, μπορεί να συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό.  

Παρακάτω θα δούμε μερικοί λόγοι που πεινάτε συνέχεια. 

Διαβήτης

Το σώμα σας μετατρέπει τη ζάχαρη στα τρόφιμα σε καύσιμο που ονομάζεται γλυκόζη. Αλλά όταν έχετε διαβήτη, η γλυκόζη δεν μπορεί να φτάσει στα κύτταρα σας, με αποτέλεσμα να πεινάτε συνέχεια. 
Τα άτομα που έχουν  διαβήτη τύπου 1 , ειδικότερα, μπορεί να τρώνε μεγάλες ποσότητες τροφής και να χάνουν βάρος. Εκτός από την αύξηση της όρεξής, τα συμπτώματα του διαβήτη μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πολυδιψία 

Πολυουρία

Απώλεια βάρους που δεν μπορείτε να εξηγήσετε

Θολή όραση

Μώλωπες που χρειάζονται πολύ χρόνο για να επουλωθούν

Μυρμήγκιασμα ή πόνος στα χέρια ή τα πόδια σας

Κούραση

Έλλειψη ύπνου

Η αυπνία μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες στο σώμα σας που ελέγχουν την πείνα. Τα άτομα που στερούνται ύπνου έχουν μεγαλύτερη όρεξη και δυσκολεύονται να νιώσουν κορεσμό. Είναι επίσης πιο πιθανό όταν είστε κουρασμένοι να λαχταράτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες.

Στρες

Όταν έχετε στρες, το σώμα σας απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη. Αυτό ενισχύει το αίσθημα της πείνας σας. Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται υπό  πίεση  επιθυμούν επίσης τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος ή και τα δύο. Μπορεί να είναι η προσπάθεια του σώματός σας να «κλείσει» το τμήμα του εγκεφάλου σας που σας προκαλεί άγχος.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Εκρήξεις

Κούραση

Πονοκέφαλο

Προβλήματα ύπνου

Στομαχικές διαταραχές

Διατροφή

Δεν σας χορταίνουν όλα τα τρόφιμα με τον ίδιο τρόπο. Αυτά που περιορίζουν καλύτερα την πείνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες  - όπως άπαχο κρέας, ψάρι ή γαλακτοκομικά προϊόντα - ή υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Καλές πηγές ινών είναι τα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και φασόλια.

Υγιή λίπη όπως αυτά που βρίσκονται στα καρύδια, τα ψάρια και το ηλιέλαιο μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Είναι επίσης το κλειδί για μια ισορροπημένη διατροφή και μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε χορτάτοι μετά το φαγητό.

Φάρμακα

Μερικά φάρμακα μπορεί να σας κάνουν να θέλετε να τρώτε περισσότερο από το συνηθισμένο. Τα αντιισταμινικά , τα οποία αντιμετωπίζουν τις αλλεργίες,  είναι γνωστά για αυτό, όπως και τα αντικαταθλιπτικά, ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη και τα αντιψυχωσικά φάρμακα. Μιλήστε με το γιατρό σας για να μάθετε ποια άλλα φάρμακα  μπορεί να λειτουργούν για εσάς.

Προβλήματα του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο λαιμό σας. Εάν ο θυρεοειδής σας λειτουργεί πολύ, μπορεί να έχετε υπερθυρεοειδισμό. 
Αφυδάτωση

Πεινάτε ή μήπως απλά διψάτε; Δεν μπορείτε πάντα να καταλάβετε τη διαφορά στα σήματα που λαμβάνετε από το σώμα σας.

Μερικές έρευνες δείχνουν ότι εάν πίνετε ένα ποτήρι νερό πριν ή κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, μπορεί να χορτάσετε με λιγότερη ποσότητα φαγητού. 

Υπερβολική άσκηση.

Το σώμα σας καίει θερμίδες όταν γυμνάζεστε. Αυτό οδηγεί σε αύξηση του μεταβολισμού σας, τη διαδικασία με την οποία το σώμα σας χρησιμοποιεί ενέργεια. Σε μερικούς ανθρώπους, αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση της πείνας.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.