Το πρόβληµα της παχυσαρκίας έχει προσλάβει επιδηµικές διαστάσεις σε πολλές χώρες του κόσµου. Είναι αξιοσηµείωτο ότι τα ποσοστά της παχυσαρκίας παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις. Οι λόγοι είναι πολλοί και ποικίλοι: η µείωση της φυσικής δραστηριότητας, η αύξηση της προσλαµβανόµενης τροφής και ιδιαίτερα των λιπαρών αλλά και πολλοί ψυχολογικοί και κοινωνικό–οικονοµικοί παράγοντες.
Για την αντιµετώπιση της παχυσαρκίας έχουν ασχοληθεί πολλοί επιστήµονες και έχουν γίνει πολλές µελέτες και έρευνες που έχουν διεισδύσει ακόµη πιο βαθιά στο θέµα της αιτιολογίας της παχυσαρκίας. Η σοβαρότητα της κατάστασης απασχολεί γιατρούς, διαιτολόγους, ψυχολόγους, φυσιολόγους, οι οποίοι προσφέρουν την βοήθεια τους στην θεραπεία της παχυσαρκίας.
Η συχνότητα της παχυσαρκίας αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ανά τον κόσµο: ακόµη και σε αναπτυσσόµενες χώρες, όπου ο υποσιτισµός θεωρείται παραδοσιακά ενδηµικός, άρχισε να εµφανίζεται το πρόβληµα της παχυσαρκίας. Στις βιοµηχανικές χώρες, όπου οι πλούσιες σε ενέργεια τροφές είναι άφθονες και φθηνές και ο τρόπος ζωής είναι «καθιστικός», η παχυσαρκία αποτελεί ήδη ένα σηµαντικό και σοβαρό πρόβληµα υγείας.
Πώς όμως μπορείτε να ελέγξετε την πείνα σας ή την όρεξή σας; Και τι ρόλο παίζουν οι ορμόνες της πείνας στην απώλεια βάρους;
Για να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα, πρέπει πρώτα να καταλάβετε πώς λειτουργούν οι δύο ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα, την όρεξη και την παχυσαρκία.
Η πρώτη ορμόνη που ανακαλύφθηκε τα τελευταία χρόνια είναι η γκρελίνη. Η ορμόνη αυτή δίνει το σήμα για το πότε νιώθετε πεινασμένοι και πρέπει να φάτε. Σκεφτείτε τη γκρελίνη σαν μια ορμόνη που κάνει το στομάχι σας να γκρινιάζει. Η συγκεκριμένη ορμόνη απελευθερώνεται όταν έχετε φάει πολύ λίγο και η κορύφωση γίνεται τέσσερις ώρες μετά από ένα γεύμα.
Σύμφωνα με πρόσφατη κλινική έρευνα που έγινε στο Λίβερπουλ η γκρελίνη συμπεριφέρεται διαφορετικά στα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε σύγκριση με τα άτομα κανονικού βάρους. Όσοι είχαν κανονικό βάρος, η γκρελίνη βρέθηκε να αυξάνεται με την πείνα και να μειώνεται μετά από το φαγητό.
Στους παχύσαρκους τα επίπεδα στο αίμα της γκρελίνης είναι χαμηλά πριν από το φαγητό και παραμένουν χαμηλά μετά από το γεύμα.
Η λεπτίνη είναι η ορμόνη κορεσμού. Bοηθάει στην καταστολή της όρεξης και παράγεται από τα λιποκύτταρα. Όμως αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι όταν χάνετε πολλά κιλά μειώνονται και τα επίπεδα της λεπτίνης, με αποτέλεσμα να αρχίζετε να πεινάτε και στο τέλος να τρώτε περισσότερο από ό,τι πριν. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούν αυστηρές δίαιτες, συνήθως ξαναπαίρνουν τα κιλά που έχασαν ίσως και περισσότερα. Εάν όμως επιστρέψετε στο κανονικό σας βάρος, τα επίπεδα λεπτίνης αρχίζουν και ισορροπούν.
Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι σχεδιασμένος να καταπολεμάει την πείνα. Μέρος της αντίδρασής του λοιπόν είναι η προσπάθεια του να επανέλθει στο βάρος που βρισκόταν πριν τη δίαιτα. Γι αυτό και δεν είναι εύκολο να διατηρήσουμε τα κιλά που έχουμε χάσει.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να επιμένετε σε μια μέτρια απώλεια βάρους περίπου 5% του σωματικού σας βάρους, ώστε να μην πέφτουν τα επίπεδα της λεπτίνης. Επίσης είναι σημαντικό να τρώτε κάτι κάθε τρεις ώρες, ώστε να διατηρείτε σταθερά τα επίπεδα των ορμονών της πείνας. Και φυσικά είναι σημαντικό να καταναλώνετε όλες τις ομάδες τροφίμων. Για παράδειγμα η πρωτεΐνη είναι παίζει ρόλο στην καταστολή της γκρελίνης γι αυτό και κρατάει χορτάτους για πολλές ώρες. Ενώ οι σύνθετοι υδατάνθρακες επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης, αυξάνοντας το αίσθημα κορεσμού.
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.