WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4+1 μύθοι για τη ζάχαρη


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Μαρτίου 2021

4+1 μύθοι για τη ζάχαρη

Το ενδιαφέρον της τελευταίας δεκαετίας για διατροφή χαμηλών λιπαρών, είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσουν τα ράφια με προϊόντα με λιγότερα λιπαρά, αλλά φορτωμένα από ζάχαρη.

Καταλήγουμε έτσι να γίνεται κατανάλωση από απίστευτες ποσότητες «κρυφών» γλυκαντικών, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Όσο ο καταναλωτής αναζητά τροφές που γλυκίζουν, τόσο οι βιομηχανίες τροφίμων προσθέτουν ζάχαρη στα επεξεργασμένα προϊόντα και το πρόβλημα διογκώνεται.

Από την άλλη, τα παιδιά μεγαλώνουν δημιουργώντας μια νέα γενιά εθισμένη στη ζάχαρη, που ήδη αντιμετωπίζει μαζικό πρόβλημα παχυσαρκίας και εν δυνάμει προορίζεται να εκτινάξει τους δείκτες του διαβήτη και των καρδιοπαθειών στα ύψη.

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό η ζάχαρη πλέον έχει εισβάλει για τα καλά στη ζωή μας, με αποτέλεσμα να έχει προκαλέσει πολλές αντιπαραθέσεις. Γι αυτό και παρακάτω θα αναλύσουμε τους κυριότερους μύθους για τη ζάχαρη.

5 Μύθοι για τη ζάχαρη

Μύθος 1: Η ζάχαρη είναι εθιστική

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η ζάχαρη είναι εθιστική ουσία. Για παράδειγμα, οι συγγραφείς μιας αμφιλεγόμενης αφηγηματικής κριτικής το 2017 γράφουν: "Τα δεδομένα στα ζώα έχουν δείξει σημαντική αλληλεπικάλυψη μεταξύ της κατανάλωσης προστιθέμενων σακχάρων και των ναρκωτικών, όπως ο πόθος, η ανοχή, η απόσυρση, η ευαισθητοποίηση, η ανοχή, η αλληλεξάρτηση και η ανταμοιβή." Ωστόσο, αυτή η ανασκόπηση επικεντρώνεται σε μελέτες σε ζώα. 
 
Αν και σίγουρα παρατηρούνται σε μερικούς ανθρώπους, συμπεριφορές που μοιάζουν με εθισμό προς τη ζάχαρη και άλλα τρόφιμα, αυτές εμφανίζονται μόνο σε μια μειονότητα παχύσαρκων ατόμων. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι η ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση τροφίμων και σε συμπεριφορές που μοιάζουν με εθισμό.

Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν επί του παρόντος επιστημονικές ενδείξεις ότι η ζάχαρη είναι εθιστική, αν και γνωρίζουμε ότι η κατανάλωσή της μπορεί να έχει ψυχολογικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ευχαρίστησης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που οι ειδικοί στον τομέα της υγείας δεν χαρακτηρίζουν τη ζάχαρη ως εθιστική ουσία, αυτό δεν τη καθιστά υγιές τρόφιμο.

Μύθος 2:  Η ζάχαρη κάνει τα παιδιά υπερκινητικά

Αυτός είναι ίσως ο πιο κοινός μύθος που σχετίζεται με τη ζάχαρη. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι η ζάχαρη αυξάνει την υπερδραστηριότητα στη μεγάλη πλειονότητα των παιδιών.

Μύθος 3: Όσοι κάνουν δίαιτα πρέπει να αποφεύγουν τα φρούτα 

Τα φρούτα είναι νόστιμα, εν μέρει επειδή είναι γλυκά, χάρη στα φυσικά σάκχαρα. Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, ορισμένοι πιστεύουν ότι πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση τους.

Αυτός είναι ένας μύθος. Τα φρούτα περιέχουν μια σειρά από υγιεινά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης μιας ποικιλίας βιταμινών και μετάλλων και φυτικών ινών. Επίσης η κατανάλωση φρούτων σχετίζεται με οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου ποσοστού θνησιμότητας .

Μύθος 4:  Πρέπει να εξαλείψουμε τη ζάχαρη από τη διατροφή μας

Επειδή γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης είναι κακό για την υγεία, είναι λογικό να μειώσετε την πρόσληψη. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να την αφαιρέσετε εντελώς από τη διατροφή σας. Όπως με τα πάντα στη ζωή, η μετριοπάθεια είναι το κλειδί..

Μύθος 5:  Η ζάχαρη προκαλεί καρκίνο

Παρά τις φήμες, οι περισσότεροι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι η ζάχαρη προκαλεί άμεσα καρκίνο ή τροφοδοτεί την εξάπλωσή του. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η διατροφή χωρίς ζάχαρη μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ή αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης εάν διαγνωστεί.

Όπως και με τον διαβήτη, η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, και η παχυσαρκία είναι συνδεδεμένη με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Έτσι, αν και η ζάχαρη δεν προκαλεί άμεσα καρκίνο, εάν κάποιος καταναλώνει υψηλά επίπεδα ζάχαρης και αναπτύξει παχυσαρκία, ο κίνδυνος αυξάνεται. 

Η ζάχαρη είναι ένα πολύ ερευνημένο θέμα. Η πληκτρολόγηση της λέξης «ζάχαρη»στο Google φέρνει πάνω από 78.000 αποτελέσματα μόνο από το 2020 και, όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε επιστημονικό θέμα, υπάρχουν διαφωνίες.

Αν και υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις γύρω από τη ζάχαρη, ορισμένα πράγματα είναι σίγουρα: αν και δεν μπορεί να προκαλέσει άμεσα διαβήτη ή καρκίνο, η κατανάλωση υψηλών επιπέδων ζάχαρης δεν είναι υγιεινή. Ο μετριοπάθεια είναι η λύση.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.