WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφή για μετά τα 40: Οι τροφές που επιβραδύνουν τα σημάδια της γήρανσης


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Απριλίου 2021

Διατροφή για μετά τα 40: Οι τροφές που επιβραδύνουν τα σημάδια της γήρανσης
Το ερώτημα είναι ποια τρόφιμα να εντάξετε στη διατροφή σας όταν φτάσετε τα 40. 

Τα κεριά στην τούρτα γενεθλίων σας δεν είναι τα μόνα πράγματα που πρέπει να μετράτε καθώς μεγαλώνετε. Μόλις φτάσετε 40 μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθείτε συχνά τον μεταβολισμό σας, τη μυϊκή μάζα, την ισορροπία των ορμονών, τη διάθεση και το βάρος, γιατί ενδέχεται να είστε επιρρεπείς σε προβλήματα υγείας που μπορεί να μην αντιμετωπίσατε όταν ήσασταν νεότεροι.

Εκτός από την άσκηση, τον επαρκή ύπνο και τη μείωση του στρες, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις ανησυχίες που σχετίζονται με την υγεία σας αλλά και με τα σημάδια της γήρανσης στο μέλλον. Το ερώτημα είναι ποια τρόφιμα να εντάξετε στη διατροφή σας όταν φτάσετε τα 40. 

Οι καλύτερες τροφές για μετά τα 40 

Κάρδαμο

Αυτό το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ενυδατικό φυλλώδες πράσινο μπαχαρικό είναι μια εξαιρετική πηγή από ασβέστιο, κάλιο, μαγγάνιο, φώσφορος, βιταμίνες A, C, K, B-1 και B-2. Το κάρδαμο είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία εξουδετερώνουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, βοηθώντας να έχετε ένα λαμπερό δέρμα. 

Κόκκινο πιπέρι

Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C - που είναι καλή για την παραγωγή κολλαγόνου - οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται καροτενοειδή. Τα καροτενοειδή είναι φυτικές χρωστικές ουσίες υπεύθυνες για τα έντονα κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί χρώματα που βλέπετε σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο, τη ρύπανση και των περιβαλλοντικών τοξινών. 

Παπάγια

Αυτό το υπέροχο superfood είναι πλούσιο σε ποικιλία αντιοξειδωτικών, βιταμινών και ανόργανων συστατικών που βοηθούν στη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος και ελαχιστοποιούν την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. 
Το ευρύ φάσμα αντιοξειδωτικών στην παπάγια βοηθά στην καταπολέμηση των βλαβών από τις  ελεύθερες ρίζες και μπορεί να καθυστερήσει τα  σημάδια γήρανσης. Η παπάγια περιέχει επίσης ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη, το οποίο παρέχει πρόσθετα αντιγηραντικά οφέλη λειτουργώντας ως ένας από τους καλύτερους αντιφλεγμονώδεις παράγοντες της φύσης. 

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και K, μια ποικιλία αντιοξειδωτικών, φολικό, λουτεΐνη, ασβέστιο. Το σώμα σας χρειάζεται βιταμίνη C για την παραγωγή κολλαγόνου, της κύριας πρωτεΐνης του δέρματος που του δίνει δύναμη και ελαστικότητα.

Η λουτεΐνη, έχει συνδεθεί με τη διατήρηση της λειτουργίας της μνήμης του εγκεφάλου, καθώς και της βιταμίνης Κ και του ασβεστίου (που είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης). 

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι εξαιρετικά ενυδατικό και γεμάτο με αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην οξυγόνωση και την αναπλήρωση ολόκληρου του σώματος. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες A, C, E και K, μαγνήσιο, σίδηρος, λουτεΐνη.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C αυτού του φυλλώδους πράσινου λαχανικού αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου, γι αυτό και διατηρεί το δέρμα λαμπερό και απαλό. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η βιταμίνη Α που παρέχει μπορεί να προάγει ισχυρά, λαμπερά μαλλιά, ενώ η βιταμίνη Κ μειώνει τη φλεγμονής στα κύτταρα.

Ξηροί καρποί

Πολλοί ξηροί καρποί (ειδικά τα αμύγδαλα ) είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην επιδιόρθωση του ιστού του δέρματος, στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος και στην προστασία του δέρματος από βλαβερές ακτίνες UV.

Τα καρύδια είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μπορούν να:

Ενισχύσουν τις μεμβράνες των κυττάρων του δέρματος

Προστατεύσουν από τον ήλιο

Χαρίσουν στο δέρμα μια όμορφη λάμψη διατηρώντας το φυσικό του λάδι

Αβοκάντο

Το αβοκάντο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα που καταπολεμούν τη φλεγμονή και προάγουν το λείο, ελαστικό δέρμα. 

Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α στα αβοκάντο μπορεί να μας βοηθήσει να διώξουμε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, αφήνοντάς μας ένα πανέμορφο, λαμπερό δέρμα. Η περιεκτικότητα σε καροτενοειδή μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από τις τοξίνες και τις βλάβες που προκαλούνται από τις ακτίνες του ήλιου.

Γλυκοπατάτες

Το πορτοκαλί χρώμα της γλυκοπατάτας προέρχεται από ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται βήτα-καροτένιο και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ελαστικότητας του δέρματος, να προωθήσει την ανακύκλωση των κυττάρων του δέρματος και τελικά να συμβάλει στο νεανικό δέρμα.

Αυτό το υπέροχο λαχανικό είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμινών C και E - και οι δύο μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα μας από επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και να διατηρήσουν την επιδερμίδα μας λαμπερή.

Σπόροι ροδιού

Τα ρόδια έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως θεραπευτικό φάρμακο. Με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και μια ποικιλία ισχυρών αντιοξειδωτικών, τα ρόδια μπορούν να προστατεύσουν το σώμα μας από τις ελεύθερες ρίζες και να μειώσουν τα επίπεδα φλεγμονής.

Μανιτάρια

Σύμφωνα με μια μελέτη, τα μανιτάρια περιέχουν υψηλότερες ποσότητες δύο σημαντικών αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με άλλες τροφές: εργοταθειονίνη και γλουταθειόνη. Η εργοταθειονίνη ειδικότερα, είναι γνωστή για τον περιορισμό του οξειδωτικού στρες, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει τη γήρανση και τις  ασθένειες όπως ο καρκίνος και το Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, τα μανιτάρια περιέχουν βιταμίνη D, η οποία συνήθως λαμβάνεται μέσω του ηλιακού φωτός.

Τζίντζερ

Ένα κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ εβδομαδιαίως μπορεί να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση. Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και σε μορφή συμπληρώματος, αυτή η αρωματική ρίζα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη, στην ανακούφιση του πόνου της εμμήνου ρύσεως και των μυών και πιθανώς ακόμη και στην αποτροπή της παχυσαρκίας. Η ρίζα τζίντζερ είναι επίσης μια εξαιρετική φυσική θεραπεία για ναυτία και άλλα πεπτικά προβλήματα.

Όσα περισσότερα χρώματα βάλετε στο πιάτο σας, τόσο το καλύτερο. Ήρθε η ώρα να επιβραδύνετε τα σημάδια της γήρανσης και να λάμπετε πραγματικά από μέσα προς τα έξω.

Δείτε επίσης: Τέχνη δίχως όρια: Εντυπωσιακές ζωγραφιές φτιαγμένες μόνο με ένα στυλό

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits


 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.