WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Coronasomnia: Ο νέος τύπος αϋπνίας που μας έχει ανησυχήσει


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Απριλίου 2021

Coronasomnia: Ο νέος τύπος αϋπνίας που μας έχει ανησυχήσει
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τελευταίο έτος ήταν αγχωτικό. Και το χρόνιο άγχος μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας. Και ο ύπνος είναι το πρώτο πράγμα που χάνουμε εξαιτίας του άγχους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τελευταίο έτος ήταν αγχωτικό. Το χρόνιο άγχος μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας. Και ο ύπνος είναι το πρώτο πράγμα που χάνουμε εξαιτίας του άγχους, καθώς ενεργοποιείται το αυτόνομο νευρικό σύστημα, προκαλώντας απελευθέρωση ορμονών όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη.

Με την κορτιζόλη να κυκλοφορεί στο σώμα, είναι εξίσου δύσκολο να αποκοιμηθούμε όσο και να μην ξυπνάμε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Και όταν οι άνθρωποι δεν κοιμούνται έχουν στρες, αντιμετωπίζουν δυσκολία στη μνήμη, ενώ δεν μπορούν διαχειριστούν τις ανησυχητικές σκέψεις  τροφοδοτώντας το άγχος εκ νέου. Όλο αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος που πολλοί έχουν συνηθίσει να ζουν το τελευταίο έτος εξαιτίαςτης πανδημίας. 

Στο εξωτερικό χρησιμοποιείται μάλιστα ο όρος «coronasomnia», που δείχνει πόσο συχνή είναι η εμφάνιση διαταραχών στον ύπνο, κυρίως του τύπου της αυπνίας, στον πληθυσμό.

Αλλά δεν είναι μόνο το χρόνιο άγχος που επηρεάζει τους κύκλους ύπνου. Οι άνθρωποι πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τα ασυνεπή χρονοδιαγράμματα, τα παιδιά στο σπίτι, την τηλε εκπαίδευση, την απώλεια εργασίας, τις οικονομικές επιπτώσεις και τον αυξημένο χρόνο στην οθόνη - όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν στη στέρηση ύπνου.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη σταθερών χρονοδιαγραμμάτων μέσα στην ημέρα, η απουσία δηλαδή δομής της καθημερινότητας και επομένως τα ασυνεπή χρονοδιαγράμματα ύπνου.

Η συνέπεια του προγράμματος ύπνου είναι ένα σημαντικό στοιχείο. Όταν όμως δεν υπάρχει καθορισμένος χρόνος για να χαλαρώσει ή να ηρεμήσει το μυαλό, το σώμα χάνει τελικά το πότε πρέπει να κοιμάται ή να ξυπνά.

Ακόμη και πριν από την πανδημία, μελέτες είχαν δείξει ότι περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών δεν κοιμόταν σωστά. Αλλά τώρα που τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολά λόγω της πανδημίας, οι περισσότεροι ενήλικες ξενυχτάνε βλέποντας τηλεόραση με σκοπό να ξεχάσουν το άγχος εξαιτίας του κορωνοϊού, αυξάνοντας έτσι τα ποσοστά αυπνίας. 

Πώς να αναγνωρίσετε τα σημάδια της Coronasomnia

Μετά από μήνες άγχους και δυσκολίας στον ύπνο, ξαφνικά είστε εξαντλημένοι - θέλετε να κοιμάστε συνεχώς και δυσκολεύεστε να ολοκληρώσετε τις συνήθεις καθημερινές σας εργασίες. Επίσης δεν θυμάστε πράγματα που παλαιότερα θυμόμασταν, ενώ νιώθετε πως δεν μπορείτε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά. 

Πώς θα «σπάσετε» τον φαύλο κύκλο

Κάντε τη σωστή επιλογή τροφίμων. Για παράδειγμα, το μαγνήσιο έχει βρεθεί ότι μειώνει την απόκριση του στρες στο σώμα και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Προσπαθήστε να προσθέσετε σιτηρά πλούσια σε μαγνήσιο, πράσινα φύλλα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, κάσιους, αβοκάντο ή μαύρη σοκολάτα στη διατροφή σας.

Κάντε ένα διάλειμμα από το αλκοόλ. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το αλκοόλ σας βοηθά να κοιμηθείτε καλύτερα. Μπορεί να είναι λίγο πιο εύκολο να χαλαρώσετε και ίσως να σας κάνει να κοιμηθείτε εύκολα για το πρώτο μέρος της νύχτας . Αλλά μπορεί να διαταράξει το δεύτερο μισό του ύπνου σας.

Μειώστε την καφεΐνη, καθώς μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο σας. Αποφύγετε να πιείτε το απόγευμα γιατί μπορεί να προκαλέσει υπερένταση και δυσκολία στον ύπνο.

Βάλτε όρια στη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών. Απενεργοποιήστε όλες τις συσκευές τουλάχιστον μία ώρα πριν κοιμηθείτε και αφήστε το κινητό σας εκτός δωματίου.

Τέλος οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7 έως 8 ώρες ύπνου. Προσπαθήστε λοιπόν εσείς να δείτε με πόσες ώρες ύπνου το βράδυ είστε ξεκούραστοι και αποδοτικοί την επόμενη ημέρα.

Δείτε επίσης: Τέχνη δίχως όρια: Εντυπωσιακές ζωγραφιές φτιαγμένες μόνο με ένα στυλό

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits


 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.