WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι επιπτώσεις της ημικρανίας στην καθημερινότητα των γυναικών


The Jennettes

23 Απριλίου 2021

γυναίκα με ημικρανία
Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν ημικρανία σε σχέση με τους άνδρες. Αν όμως κοιτάξουμε πίσω από τους αριθμούς, ανακαλύπτουμε ότι οι επιπτώσεις της ημικρανίας στον γυναικείο πληθυσμό είναι ακόμη περισσότερο δυσανάλογες.  

H ημικρανία είναι η 3η πιο διαδεδομένη ασθένεια στον κόσμο. Είναι βέβαιο ότι όλοι είτε πάσχουμε είτε γνωρίζουμε κάποιον που πάσχει από αυτήν. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο σοβαρή μπορεί να είναι και τις επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει στην καθημερινή ζωή. Η ημικρανία όμως βρίσκεται στο νούμερο 6 της παγκόσμιας κατάταξης με τις ασθένειες που καθιστούν κάποιον ανίκανο να εξυπηρετηθεί ή να συνεχίσει τις δραστηριότητες του.

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν ημικρανία σε σχέση με τους άνδρες. Αν όμως κοιτάξουμε πίσω από τους αριθμούς, ανακαλύπτουμε ότι οι επιπτώσεις της ημικρανίας στον γυναικείο πληθυσμό είναι επίσης δυσανάλογες.

Η Κ., είναι μια από τους, κατ’ εκτίμηση, ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι υποφέρουν από ημικρανία. Η ίδια καταγράφει τις εμπειρίες της με την ημικρανία και προσφέρει στήριξη σε ανθρώπους που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση.

«Είναι σαν να σε χτυπάει λεωφορείο. Τα συμπτώματα που βιώνω στη διάρκεια μιας κρίσης περιλαμβάνουν πόνο, ναυτία, έμετο και φωτοφοβία. Υπάρχουν φορές που χρειάζεται να μείνω στο κρεββάτι μέχρι και τρεις μέρες μετά από μια κρίση, μόνο για να προσπαθήσω να ξεπεράσω τις επιπτώσεις και να νιώσω φυσιολογική ξανά», λέει η Κ.Ρ, περιγράφοντας το τίμημα που μπορεί να έχει μια κρίση ημικρανίας στο σώμα της.

Αυτή η πολύπλοκη νευρολογική πάθηση συνοδεύεται συχνά από εξουθενωτικά συμπτώματα και διαφέρει πολύ από έναν δυνατό πονοκέφαλο. Μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα όλα τα συμπτώματα που περιέγραψε η Κ., και ακόμη περισσότερα. Τα άτομα που πάσχουν από ημικρανία συχνά βιώνουν ελλιπή συγκέντρωση, δυσκολία εξεύρεσης λέξεων, παροδική αμνησία και μειωμένη ικανότητα περιήγησης σε οικεία περιβάλλοντα.

Μία νέα έρευνα, η οποία διεξήχθη από την φαρμακευτική εταιρεία Teva, σε παγκόσμιο επίπεδο, δείχνει ότι η επίπτωση της ημικρανίας στις γυναίκες είναι πιο μεγάλη από αυτή που αναφέρεται στα ήδη υπάρχοντα στατιστικά δεδομένα. Σχεδόν σε κάθε τομέα της ζωής που διερευνήθηκε, αποκαλύφθηκαν αξιοσημείωτες διαφορές στις επιπτώσεις που έχει η ημικρανία στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες.

Σε ό,τι αφορά στην ευρύτερη επίπτωση, 71% των γυναικών ανέφεραν ότι η γενικότερη υγεία και ευεξία τους επηρεάζεται από την ημικρανία, συγκριτικά με το 63% των ανδρών. Αυτή η διαφορά αντικατοπτρίστηκε σε όλο το εύρος των αποτελεσμάτων. Το 58% των γυναικών αναφέρουν αίσθημα εξουθένωσης, ενώ το ίδιο ποσοστό στους άνδρες ανέρχεται σε 45%.

Αυτή η συναισθηματική επιβάρυνση αντανακλάται επίσης σε αυξημένα επίπεδα θλίψης, με ποσοστό 38% στις γυναίκες και 30% στους άνδρες και ένα αίσθημα ότι οι τρίτοι τους παρεξηγούν, με ποσοστό 23 % στις γυναίκες και 17% στους άνδρες.

«Υπάρχουν μέρες που απλά δεν μπορώ να σηκωθώ από το κρεββάτι. Αυτές οι μέρες είναι πολύ σκληρές για μένα, γιατί είναι πολύ δύσκολο να ακούω τους ήχους από τις δραστηριότητες των παιδιών μου και να μην είμαι μέρος τους», αναφέρει η Κ.

Η ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις της ημικρανίας όχι μόνο στον εαυτό τους αλλά και στα παιδιά τους, είναι υψηλότερη στις γυναίκες που φτάνουν σε ποσοστό το 60% συγκριτικά με τους άνδρες που φτάνει το 44% . Για τις μητέρες η ημικρανία είναι μια μεγάλη πηγή αγωνίας.

«Έχω ένα 6χρονο και ένα 8χρονο παιδί. Ήθελα να είμαι αυτό το είδος μαμάς - υπερήρωα που μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Έχω ενοχές και για τα πιο μικρά πράγματα, όπως ότι δεν μπόρεσα να μαγειρέψω ένα βράδυ ή ότι τα παιδιά πρέπει κάποιες φορές να αυτοεξυπηρετηθούν. Έχω ενοχές που δεν είμαι πολύ καλά. Όπως δεν μου αρέσει να βλέπω την μαμά μου άρρωστη ή θλιμμένη, έτσι δεν θέλω και τα παιδιά μου να με βλέπουν σε τέτοια κατάσταση», λέει μία άλλη πάσχουσα, η Σ., στο Life Effects, όπου αρθρογραφεί.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να είσαι μητέρα για να υποφέρεις από τις ψυχικές επιπτώσεις της ημικρανίας. Η επίδραση της ημικρανίας μπορεί να είναι τόσο σφοδρή που να αναγκάσει κάποιους να «παραιτηθούν» κυριολεκτικά από την ζωή τους.

Η Ντ. που υποφέρει χρόνια από ημικρανίες εξομολογήθηκε ότι βίωνε διαρκή πόνο για περίπου δυο χρόνια, χωρίς ούτε ένα λεπτό διάλειμμα. Στο μεταξύ έπρεπε να τα βγάζει πέρα σε μια απαιτητική δουλειά η οποία απαιτούσε πολλά ταξίδια. Η ασθένεια, της είχε κλέψει την κοινωνική της ζωή, την υγεία της, το σώμα της, καθώς είχα αδυνατίσει υπερβολικά, τον ενθουσιασμό της για το μέλλον και τελικά την καριέρα της.

Η λύση της Ντ., ήταν να φύγει για διακοπές ενός μήνα σε ένα ήσυχο προορισμό δίπλα στην θάλασσα για να ξεκουραστεί και να περάσει τον χρόνο της κολυμπώντας, κάνοντας γιόγκα και διαλογισμό.

«Εξακολουθούσα να πονάω καθημερινά, αυτό δεν άλλαξε. Απλώς περνούσα τον χρόνο μου με ηρεμία, μακριά από τη φασαρία της πόλης. Επιστρέφοντας, πέρασαν τουλάχιστον άλλοι επτά μήνες πριν να μπορέσω να δουλέψω ξανά ή να έχω μια υποτυπωδώς φυσιολογική ζωή», αναφέρει η ίδια.

Η Ντ., ήταν τυχερή που μπόρεσε να κάνει ένα τέτοιο μεγάλο «άλμα». Στην πραγματικότητα οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν μια τέτοια δυνατότητα και πολλές νιώθουν ότι δεν έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να διαχειριστούν την πάθησή τους.

Υπάρχει λοιπόν, ανάγκη να κατανοήσουμε περισσότερο και να εκτιμήσουμε την επίπτωση της ημικρανίας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες που πλήττονται από αυτή την πάθηση. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίπτωση της ημικρανίας επιβαρύνει δυσανάλογα τις γυναίκες ασθενείς και ότι όλοι οι πάσχοντες από ημικρανία θα πρέπει να διερευνήσουν τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης της μαζί με τον γιατρό τους.

Πηγές:
¹ https://migraineresearchfoundation.org/about-migraine/migraine-facts/
² GBD 2016 Disease and Injury Incidence and Prevalence Collaborators. Global, regional, and national incidence, prevalence, and years lived with disability for 328 diseases and injuries for 195 countries, 1990-2016: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study. Page 10, 19.
3 Burstein R, Noseda R, Borsook D. Migraine: multiple processes, complex pathophysiology. J Neurosci. 2015;35(17):6619-6629.
4 Σχετικά με την έρευνα της Teva:
΄Διαδικτυακή Έρευνα σε 12.545 ασθενείς με ημικρανία διεξήχθη στην Αργεντινή, Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Μεξικό, Ολλανδία, Πολωνία, Σουηδία, Τσεχία, Ρωσία, τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2019, χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγιο το οποίο διανεμήθηκε σε ενήλικες οι οποίοι ανέφεραν τουλάχιστον 4 ημέρες με ημικρανία τον μήνα. Όλα τα κείμενα σε εισαγωγικά είναι ρητές δηλώσεις από τους συμμετέχοντες. Τα παραπάνω αποτελούν μερική αντιπροσώπευση της έκθεσης και συνεπώς δεν πρέπει να αποτελούν βάση για οποιαδήποτε χρήση.
5. Ο ιστότοπος Life Effects είναι μια πρωτοβουλία το περιεχόμενο της οποίας διαμορφώνεται από ασθενείς και φροντιστές και απευθύνεται σε ασθενείς και φροντιστές. Περιλαμβάνει πηγές πληροφόρησης για διάφορα χρόνια νοσήματα και συμβουλές από τους ίδιους τους ασθενείς και υποστηρίζεται από την Teva.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.