WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 κοινά λάθη που μπορούν να επιδεινώσουν την ελκώδη κολίτιδα


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Μαΐου 2021

4 κοινά λάθη που μπορούν να επιδεινώσουν την ελκώδη κολίτιδα
Όταν ζείτε με ελκώδη κολίτιδα (UC), γνωρίζετε ότι τα συμπτώματα μπορούν να επανέλθουν ακόμη και αν είστε σε ύφεση - και ακόμη και αν κάνετε ό, τι μπορείτε για να αποφύγετε μια φλεγμονή. 

Όταν ζείτε με ελκώδη κολίτιδα (UC), γνωρίζετε ότι τα συμπτώματα μπορούν να επανέλθουν ακόμη και αν είστε σε ύφεση - και ακόμη και αν κάνετε ό, τι μπορείτε για να αποφύγετε μια φλεγμονή. 

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα λάθη που ίσως δεν συνειδητοποιείτε ότι κάνετε κάτι που μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σας. 

Δείτε 4 από τα πιο συνηθισμένα λάθη

Λάθος 1: Δεν αντιδράτε γρήγορα όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα δεν αντιδρούν αμέσως με το που διαπιστώσουν ότι έχουν κάποια συμπτώματα όπως κράμπες στο στομάχι, διάρροια. Αντ αυτού περιμένουν να δυο πώς θα πάνε τα πράγματα , καθυστερώντας τη διάγνωση της φλεγμονής. 

Η άμεση όμως αντιμετώπιση μιας φλεγμονής είναι ζωτικής σημασίας. Εάν έχετε κολίτιδα, μπορεί να μην είστε ο πιο αξιόπιστος ανταποκριτής των συμπτωμάτων, επειδή τα έχετε συνηθίσει. Καλέστε τον γιατρό σας αντί να περιμένετε, λέγοντας στον εαυτό σας ότι δεν είναι κάτι σοβαρό. 
 
Λάθος 2: Παράλειψη των φαρμάκων όταν δεν έχετε φλεγμονή.

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση, με αποτέλεσμα να σας απασχολεί για το υπόλοιπο της ζωής σας. Γι αυτό είναι σημαντικό να μην παραλείπετε τα φάρμακά σας επειδή είστε σε ύφεση και πιστεύετε ότι έχετε θεραπευτεί. Ωστόσο πρέπει να λαμβάνετε υπόψη το γεγονός ότι το φάρμακο είναι αυτό που σας βοηθά να διατηρήσετε την ύφεση.

Εάν αντιμετωπίζετε παρενέργειες από κάποιο από τα φάρμακά σας ή αισθάνεστε ότι έχει σταματήσει να λειτουργεί, συζητήστε με το γιατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στο πρωτόκολλο θεραπείας σας.

Λάθος 3: Λήψη ορισμένων φαρμάκων για τον πόνο.

Υπολογίζεται ότι 60 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν τακτικά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ) φάρμακα, τα οποία περιλαμβάνουν αναλγητικά όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη. Αν και ανακουφίζουν τους πόνους, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα ΜΣΑΦ εάν έχετε UC.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα ΜΣΑΦ λειτουργούν εμποδίζοντας δύο ένζυμα στο σώμα: το ένα παίζει ρόλο στη φλεγμονώδη διαδικασία και το άλλο ρυθμίζει ουσίες που προστατεύουν το πεπτικό σύστημα. Για ασθενείς με κολίτιδα που έχουν ήδη φλεγμονή (ή την τάση για ανάπτυξη φλεγμονής) στο πεπτικό τους σύστημα, αυτό είναι ένα ιδιαίτερα δυσμενές. Τα ΜΣΑΦ μπορούν να επιδεινώσουν την αιμορραγία στο λεπτό έντερο και να επηρεάσουν την ικανότητα του στομάχου και της εντερικής επένδυσης να προστατεύσει το βλεννογόνο. 

Λάθος 4: Δεν συζητάτε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια νέα διατροφή ή πριν πάρετε συμπληρώματα.

Σκέφτεστε να δοκιμάσετε μια νέα διατροφή ή να ξεκινήσετε ένα νέο σχήμα βιταμινών και μετάλλων; Ενώ μπορεί να σας ωφελήσει, είναι είναι σημαντικό να ενημερώσετε πρώτα τον γιατρό σας. 

Όσον αφορά τις αλλαγές στη διατροφή, τα περισσότερα τρόφιμα δεν επηρεάζουν την ελκώδη κολίτιδα. Τούτου λεχθέντος, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να συζητάτε με τον γιατρό σας για να σας καθοδηγήσει για τυχόν μεγάλες αλλαγές στη διατροφή σας. Βεβαιωθείτε ότι οι επιλογές τρόπου ζωής σας υποστηρίζουν το σχέδιο θεραπείας σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.